Ez a botrány kivégezheti a rendszert

2015. április 04. 20:25

A Jobbik feltartóztathatatlan erősödése a választásokon nem igazolódott. Ha Tapolcán a Jobbik győz, nagyon el kell gondolkodni, de 2018 még messze van.

2015. április 04. 20:25
Lengyel László
Népszava

- Több interjúban, cikkben nevezte Orbán Viktort tigrisnek, a dzsungel könyörtelen urának. Mintha megöregedett volna Sir Kán. A dzsungel ura már nem a régi?

- Éppen ereje teljében, mindenre képesnek érzi magát. Ez a veszte. Ha már a meséknél tartunk, Orbán személyes tragédiája - ami nekünk nem biztos, hogy az -, hogy 2010 és 2014 között szinte kiirtotta a dzsungel állatait, elsősorban az ellenfeleit. Rajta kívül nem volt még egy ragadozó, aki ki merte volna dugni az orrát barlangjából. Mindenki rettegett, hogy Sir Kán jön és végez vele. Féltek tőle a sajátjai, a hívei is. Joggal vághatta az övéi szemébe: el tudtátok ti képzelni, hogy miután 2006-ban azt mondtátok nekem, tűnjek el a politikai színtérről, mert végem van, ezek után kétszer egymás után kétharmaddal győzni fogok? Én vagyok a rendszerváltás után a leghosszabb ideig miniszterelnök. Miről beszéltek, fiúk? Azt gondolja magában: én vagyok az egyetlen, aki fiatal maradtam, aki a világ ura lettem. A régi kollégistatársakról, a Fidesz-alapítókról pedig azt, hogy ti öregek vagytok, gyengék vagytok és mint megunt feleségeket hajítja ki őket.

- Ez állhat a mára legendássá vált Orbán-Simicska háború mögött?

- Tavaly őszre kiderült, nincs több pénz. Az EU-pénzeket lehívta. A multinacionálisokat nem fosztogathatja korlát nélkül. Az orosz hitel nincs, vagy csak évek múlva érkezik, ha érkezik, kínai pénz sincs: a keleti szél valójában visszafelé fúj. Újabb pénzszerzési lehetőségek után kellett néznie. Ezért is kezdett neki oligarchái kifosztásának. De azok a szereplők, akikről úgy gondolta, hogy a kezében vannak, a vártnál sokkal erősebbnek bizonyultak. Nem rémültek meg tőle. Márpedig ez a rendszer alapjában a rémületre épült. Ez a mindent felfaló, rohamra kész rendszer már nem az ő természetéből fakadóan működik, hanem a szerkezete olyan, hogy mindenáron zsákmányt kell szerezni. A zsákmányszerző rendszer nem hibákat követ el, hanem maga a rendszer a hiba. Tragikomikus, hogy épp a sümegi »békemenetelésen« Bayer Zsolt mondta ki, hogy »unortodox gazdaságpolitika, illiberális demokrácia az a van, amely József Attila-i módon széthull darabokra«. Ez igaz: a rendszer most széthull darabokra. Ezt jól látja Bayer Zsolt. Na de mégiscsak furcsa, hogy a rendszer fő írója mondja ezt! Méghozzá a saját tábora előtt! Milyen lehet ott belül a hangulat?

(...)

- Van jelentősége a tapolcai szavazásnak, amikor Veszprémben már megdőlt a kétharmad?

- Ha sikerül bizonyítani a demokratikus oldalnak, hogy képes a győzelemre és az időközi választásokat egymás után ő nyeri és nem a Jobbik, az nagyon fontos jelzés. Az önkormányzati választások óta a Fidesz lényegében minden időközi választást elveszített, s a többségét a demokratikus ellenzék nyerte. A Jobbik feltartóztathatatlan erősödése a választásokon nem igazolódott. Ha Tapolcán a Jobbik győz, nagyon el kell gondolkodni, de 2018 még messze van.

- Megoldódhat a demokratikus ellenzék válsága?

- Nem volt mondanivalójuk 2014-ben egymás pofozásán kívül, illetve, hogy Orbán mondjon le. Csúnyán meg is buktak. Ma sem látunk a demokratikus oldalon ennél sokkal többet. Ajkán az volt a legfurcsább számomra, hogy sem a központi, sem a helyi politikusoknak eszébe sem jutott azzal kampányolni: van egy város, amelynek papírforma szerint csődbe kellett volna mennie. Válság, MAL Zrt., ehelyett talpra állt. Telt ház van az ipari parkjában, 3,2 százalékos a munkanélküliség, uniós és nemzeti forrásokból leszigetelték a panellakásokat, jelentős szociális és kulturális hálózatot működtetnek. Ez a kisváros vonzza a környékről a munkavállalókat. A települést egy szocialista polgármester, Schwartz Béla irányítja. Tapolcán, Sümegen jobboldali a városvezetés, a munkanélküliség a többszöröse az ajkainak. Az MSZP-nek eszébe sem jutott, hogy a szegedi polgármester Botka Lászlóval, vagy a XIII. kerület első emberével, Tóth Józseffel bizonyítsa kormányzóképességét. Debrecenbe tömték a pénzt, stadiont kapott, mégis óriási gondokkal küzd. Ajkán a helyi szocialista kampánycsapat egyik tagja, egy kisvállalkozó elmondta, a válság alatt sem bocsátott el senkit, most pedig már egyenesbe jött. Kérdeztem: miért nem ilyenekkel kampányoltok? A helyieknek beszélhetnek Paksról egyebekről. Őket az érdekli, kaphat-e munkát, lesz-e miből eltartani a családját. Ezek a városok is bizonyítják, vannak működőképes helyek Magyarországon válság idején is. Schwartz Bélát, Ajka polgármesterét a városon kívül alig ismerik. A baloldali sajtó sem fedezte fel, nem hívják beszélgetős műsorokba, nem készül vele interjú. Helyettük olyanok állnak a reflektorfényben, akik a töredékét nem teljesítették annak, amit ezek a polgármesterek. Pedig a sikeres példákkal és emberekkel talán le lehetne győzni a Fideszt és a Jobbikot is.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 188 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mindjárt
2015. április 06. 19:34
Ez a patkány is az MSZMP tagja volt. Ezek annyi magyar embert meggyilkoltak, megkínoztak, életüket tönkre tették, hogy az egész rohadék bandát ki kéne zavarni hazánkból
Mindjárt
2015. április 06. 19:30
Honnan veszi a bátorságot ez a mocskos bolsevik patkány, hogy demokratikus oldalról ugasson? Mióta lett demokratikus körmös bauer népe?
catalina9
2015. április 06. 13:26
gek [Hozzászóló kiszűrése] 2015. április 6. 12:15 @catalina9 Te kis sunnyogó, ugyan szólj már hozzá mondjuk kiss szilárd alkalmazásához, a trafiktörvény megszületéséhez. Konkrétan mi a te véleményed?" Hát ha előadja konkrétan, hogy mivel mi is a baja, akkor arra lehet reagálni, általában csak pöcsölni lehet, ahogy maga is teszi. Ja meg Goodfriend Elvtárs.
catalina9
2015. április 06. 09:58
catalina9 2015. április 6. 09:50 Hermelin 2015. április 5. 20:59 gek már otthagyott engem a Peszt cikk oldalán, mert felsoroltam a 2. Orbán Kormány néhány eredményét. Sok volt szegénykémnek, megártott neki a lista!!!:))" Így szokták, üresjáratban nagy pofájuk, élesben meg csak sunnyognak Goodfriend módra...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!