Áttörte a Jobbik az üvegplafont?

2015. április 27. 10:25

A tapolcai választás után az az elemzők kórusban zengték: a Jobbik feletti üvegplafon ledőlt, a pártra nem hatnak az antiszemita, rasszista vádak. Pedig ez nem teljesen igaz, vagyis nem tudhatjuk még, hogy valójában igaz-e.

2015. április 27. 10:25
Jámbor András
Jámbor András
Kettős Mérce

Ami érdekes, hogy pont a tapolcai siker túlértékelése, és pont a ténymegállapítások lényegtelenek nyilvánítása lehet erősítő hatással a Jobbikra. Ugyanis míg a siker túlértékelése erősként mutatja be a pártot, addig a »választókat nem érdekli az antiszemitizmus« szólam önmaga gyengíti a párt antiszemita és rasszista voltának lényegességét. Ha a Jobbik kormányváltó erőként van feltüntetve, könnyebben vonzza a szavazókat, így azzá is válhat, míg ha lényegtelenek mondjuk az antiszemita és rasszista megszólalások kritikáját, azok veszítenek is súlyukból, hiszen pont a közbeszéd visszatartó erejét bekkeljük ki.

Összességében a tapolcai eredmény tényleg kiemelkedő siker a Jobbik számára, de ez egy hosszan tartó út egyik állomása, amely nem a semmiből jött. A Jobbik nem kormánypárt, és ma sokkal több esély van arra, hogy nem lesz az, mint arra, hogy az lesz, még ha a lehetőség nem is zárható ki teljesen. A lényeges kérdés az, hogyan lehet megakadályozni, hogy egy rasszista, antiszemita erő a kormányrúdhoz kerüljön. Itt pedig nem csak a jelenlegi pártoknak, hanem a közbeszéd alakítóinak is órási felelőssége van. 2015-től még 3 év van 2018-ig, de a 2018-as eredmény pont ettől a három évtől függ majd.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tyIer durden
2015. április 27. 18:21
"A Jobbik nem kormánypárt, és ma sokkal több esély van arra, hogy nem lesz az.." Hat tobb eselyuk van mint nektek, liberalbolsevik szarhaziak!
2015. április 27. 16:51
Hogy az ilyen "szóhalmazokért még fizetnek is! Na, itt kezdődik a baj!
Netuddgi
2015. április 27. 14:54
Áttörte vazze! Gyurcsány Ferenc, Bajnai Gordon, Lendvai Ildikó és a többi hasonló idióta vállán állva. A Jobbik váratlan megerősödését 2010-ig a korábban baloldali választók tömeges átállása hozta elsősorban Kelet és Észak Magyarországon. Azóta már mindenhonnan özönlenek oda a rendszerkritikusok akik nem zöldek (ld. LMP).
kukagyerek
2015. április 27. 13:38
"...hogyan lehet megakadályozni, hogy egy rasszista, antiszemita erő a kormányrúdhoz kerüljön." ........ Úgy néz ki, hogy éppen ezek a "bélyegek" erősíti a legjobban a Jobbikot. Manapság csak a leghülyébbek vonzódnak az úgynevezett polkorrekt "demokraták" felé. Erre mondják azt, hogy a fagylalt visszanyal.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!