Az elvitathatatlan jó szándék

2015. április 10. 07:24

Helyes, ha az állam felelősséget vállal polgáraiért.

2015. április 10. 07:24
Győr Ágnes
Magyar Nemzet

Szijjártó Péter tegnap reggel nyolckor egy maréknyi újságíró előtt jelentette be a nagy hírt: a magyar állam – miként azt előre is közölte – kész volt elmenni Fruzsina érdekében a falig, sőt, kicsit még azon is túl. A Quaestor-botrány kapcsán sokat kritizált külgazdasági és külügyminiszternek a látványos sikerre szüksége volt, s amit elért, valóban elismerésre méltó, hiszen iszonyatos bánattól mentett meg egy családot, amelynek bánatban bőven volt része az elmúlt időszakban. Évekkel korábban hasonlóan izgatott hangulat közepette jelentette be Navracsics Tibor akkori közigazgatási és igazságügyi miniszter, sikerült elérni, hogy Francis Ciarán Tobin ír üzletember Magyarországra utazzon, hogy megkezdje a két kisgyermek halálra gázolásáért több mint tíz évvel korábban, a magyar bíróság által kiszabott börtönbüntetését.

Akkor is és most is az a benyomás alakulhatott ki az emberekben, hogy végül mégiscsak van igazság. A helyzet azonban egy dologban különbözött: míg Tobin esetében nem merült föl, hogy az illetékes tárca túllépte volna a hatáskörét, tegnap Szijjártó azonban maga is célzott arra, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium olyan lépéseket is tett, amelyek nem tekinthetők »klasszikusan külügyi« feladatoknak. A magyar fél először felajánlotta a svéd államnak azt a támogatási összeget, amelyre Wilhelm Fruzsina Magyarországon jogosult lenne, amennyiben megengedik neki, hogy maradjon. A két állam szociális rendszerének különbségei miatt azonban ez az ajánlat süket fülekre talált. Így született meg a B megoldás: Wilhelm Fruzsinát be kell jelenteni nagynénje svéd cégéhez, ahol megkeresheti azt az összeget, amely a svéd hatóságok szerint minimálisan szükséges ahhoz, hogy a lány ne szoruljon állami támogatásra. Ehhez a tárcavezető szerint a céget megrendelésekkel kell helyzetbe hozni olyan módon, hogy alkalmazni tudja a fiatal nőt, s már találtak is két céget, amelyek hajlandók megrendeléseket adni a családi vállalkozásnak.

Ilyen módon a svéd félnek Wilhelm Fruzsina jövője nem kerül egy lyukas garasba sem, ami azért is igen szerencsés, mert a jelek szerint nem adnának érte még annyit sem. A fiatal lány élete tehát, úgy tűnik, megoldódott, köszönhetően a kormányzat szelíd biztatására megrendeléseket biztosító cégeknek is. Ennél persze többről van szó: helyes, ha az állam felelősséget vállal polgáraiért.

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Quet
2015. április 10. 12:43
Még szebb lehetett volna, ha inkább nem dicsekszik ezzel a kétélű segítéssel.
Zokni
2015. április 10. 10:38
Tehát külön eljárás, és szabályszegés. A történet tulajdonképpen szomorú. A miniszter maradhatott volna a saját pénzénél, a magánbevételeinél, szabadideje terhére történő segítségnél. Vagy, ha bemegy atyai barátjához, mentorához, főnökéhez és leteszi az asztalra a Tarsoly haverjától kapott jutalékát, és azt mondja: "...Nézd Viktor, én itt felajánlom ezt a pár százmilliót erre az évre, hogy visszaállítsuk a magyarországi hátrányos helyzetűeket támogató rendszert, amit 2010-11-ben szinte azonnal felszámoltunk, hogy ne kelljen külföldön ácsingózniuk a befogadásért..."
BőröndÖdön
2015. április 10. 08:53
Ágnes,maga elhiszi a Robokuty egyetlen szavát is??
Fahrenheit 451
2015. április 10. 08:19
"az állam felelősséget vállal polgáraiért." kivéve azt a félmillió magyart, aki legutóbb a megélhetése, családalapítása reményében kényszerült kivándorolni Magyarországról...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!