Kisebbségben

2015. március 19. 08:29

Netanjahu például liberális, piacpárti politikát folytat, sikeresen támogatja a technológiai fejlődést, miközben érzéketlen a szociális gondokra.

2015. március 19. 08:29
Miklós Gábor
Népszabadság

„Immár hosszú évek óta a jobboldal, a nacionalisták vezetik Izraelt. Mi az oka, hogy a társadalom kitaszítottjai, a szegények, hátrányos helyzetű etnikai csoportok szavaznak olyan pártokra, amelyek jólét helyett nacionalizmust, a másoktól való védelmet kínálja nekik. Miközben vannak, akik szociális, kulturális gondjaikra, a növekvő igazságtalanságokra ajánlanak megoldást. Ki érti ezt? (…)

Ennek az államnak a milyensége, életképessége és jövője más kérdés. Az izraeli társadalom kulturálisan, vallásilag, tradícióit, értékeit tekintve töredezett. A választási eredmény ezt a sokféleséget mutatja. Megerősíti, hogy a fő törésvonal egyik oldalán azok vannak, akik »normális« államot, társadalmat akarnak, a másikon azok, akik a háborúban nagyobb biztonságot látnak, mint a békében. Ez persze nem az egyetlen választóvonal. Netanjahu például liberális, piacpárti politikát folytat, sikeresen támogatja a technológiai fejlődést, miközben érzéketlen a szociális gondokra, a rohanó árakra, az egekbe szálló lakásköltségekre. Van, aki helyet talál ebben a világban, de több százezren kivándorolnak.

Eddig főleg Amerikába mentek. Nemrég amiatt zúgott az izraeli sajtó, hogy milyen sokan vágynak Németországba, különösen Berlinbe.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!