Kína nagy ambíciói

2015. március 18. 10:58

Vajon képes a világ és a nyugat alkalmazkodni Kína felemelkedéséhez?

2015. március 18. 10:58
Francesco Sisci
Sisci.com

Nehéz megjósolni, hogy Kína gazdasága növekedésével a világ első számú szuperhatalmává is válik-e. Szorosan az első nyomában lenni, vagy elsőnek lenni két teljesen különböző dolog. Az Egyesült Államok békésen előzte meg a domináns nagyhatalmat, Angliát, ennek ellenére Anglia számos fontos területen első maradt. Egyetemei (Cambridge, Oxford) és médiája (Financial Times, The Economist, BBC) továbbra is kétségkívül befolyásosabbak, mint a megfelelő amerikai intézmények.

Róma hasonló módon maradt a nyugati világ szellemi és kulturális központja sok évszázaddal a birodalom bukása után is. Így Kína gazdasági élre törése sem feltétlenül jelentené, hogy Amerika hatalma háttérbe szorul.

Az igazi probléma talán még összetettebb és kockázatosabb, mint, ahogy Michael Pillsbury Kína-szekértő látja: hogyan tud a Nyugat alkalmazkodni egy olyan helyzethez, amelyben értékrendjét, melyet évszázadokon át mentes volt a kihívásoktól, most egy olyan civilizáció/állam globális felemelkedése rengeti meg, amely annyira különbözik tőle? A kihívás olyan nagy, vagy talán még nagyobb, mint Róma bukása után.

Kína soha nem látott mértékben kérdőjelezi meg a nyugati értékrendet. A muzulmánok, akik a keresztény Nyugat ellenségei voltak több száz éven át, valójában görög és a zsidó-keresztény hagyomány folytatói. A kommunizmus a kapitalizmus közeli rokona volt: Marx Adam Smith-t, David Ricardo-t és Hegelt tartotta mestereinek. Kína esetében azonban minden egészen más. Vajon képes a világ és a nyugat alkalmazkodni Kína felemelkedéséhez? Vajon Kína képes annyira alkalmazkodni a nyugathoz, hogy elkerülhető legyen az összecsapás?
 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2015. március 18. 13:05
Aki nem alkalmazkodik sikertelen lesz. Amerika pedig egyáltalán nem békésen lett a világ vezető hatalma, hanem két világháború következtében. Amerika úgy előzte meg Angliát, hogy Anglia lepusztulva jött ki a világháborúkból, főleg a másodikból. Előbb csak pénzért árusított Amerika Angliának hadianyagot, s csak azután hitelben, hogy Angliának elfogyott a pénze. Emellett a háború főleg Európában zajlott, így Németországot, Szovjetuniót, Angliát, Franciaországot is tönkretette, míg Amerika meggazdagodott belőle, s nem szenvedett az országuk károkat. Így lett Amerika "békésen" világhatalom. A szerző hiányzott az iskolában a történelemórákról?
KannibálTatárÚr
2015. március 18. 12:58
"A muzulmánok, akik a keresztény Nyugat ellenségei voltak több száz éven át, valójában görög és a zsidó-keresztény hagyomány folytatói." A zsidó hagyomány a keresztények gyilkolása volt. Ebben a zsidó hagyományt utánozták a muzulmánok. A kresztények Hitler idején a zsidókat gyilkolták. Ezt lehet zsidó hagyománynak tekinteni a keresztényeknél. Ergo: Hitler vétlen volt, csak a zsidó hagyományokat folytatta.
br-o
2015. március 18. 12:49
Khhhmmm, csókolom! Ott van a szomszédjában egy India. Nem is olyan régen még háborúztak. Kivel fog hamarabb összecsapni? Ha hirtelen nem veszik meg az áruit, akkor hogy lesz tizensok százalékos növekedés? Ha minden kínai autóval jár majd, lesz még levegő a szmogjukban? Ha végre beérik az egykéző politikájuk és nem lesznek kínai nők, akkor hogyan borul meg a társadalmuk? Ne attól féljünk, hogy kihívóra leltünk, hanem attól, hogy egy elcseszett utánzóra! Kína fenntarthatatlan úton halad. Egyébként mi is. Meg sokan mások is.
Nomine
2015. március 18. 11:56
előbb utóbb úgyis konfliktus lesz aminek a vége a legjobb esetben hidegháború szerintem
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!