Transzatlanti Szabadkereskedelem fügefalevél nélkül – kormányjelentés először publikusan

2015. március 05. 12:30

A megjósolt gazdasági és foglalkoztatási bővülés is csupán 2025 környékén kezdhet el realizálódni.

2015. március 05. 12:30
Csiba Katalin
Csiba Katalin blogja

„2013 KÜLÜGYMINISZTERIUMI JELENTÉS A KORMÁNY RÉSZÉRE

A kormány minden eddigiállítása ezt idézi, ezért nézzünk egy tételes összefoglalót a ritkán elhangzó -ha egyáltalán- tételekről:

10 év múlva...

»Fontos kiemelni, hogy a kutatások alapján a szabadkereskedelmi egyezmény megkötését követően is mintegy 10 évre van szükség a hatások teljes érvényesüléséhez.«

Szóval a megjósolt gazdasági és foglalkoztatási bővülés is csupán 2025 környékén kezdhet el realizálódni. A kormányriport -sok másik elemzéshez hasonlóan- az egyezmény teljes hatását vizsgálja, nem éves eredményeket. Ennek fényében érdemes olvasni a szerződés remélt hozadékát.
...néhány ezer munkahelyet ígérnek...

»A csupán vámcsökkentéssel számoló forgatókönyv esetén középtávon 6.000 fővel, míg a szabályozási liberalizációval együtt 23-29.000 fővel bővülhet a foglalkoztatottak száma Magyarorzságon.«

Tehát hogyha a sokat kritizált szabályozás harmonizációs tárgyalások nem hoznak teljeskörű megállapodást, akkor nagyságrendileg 6.000(!)-15.000 plusz munkahellyel számolhatunk körülbelül 2025-ben. A riport minimális mértékben sem foglalkozik a Magyarországon várható munkahelyek jellemzésével. A TTIP foglalkoztatáspolitikai aspektusaival foglalkozó fórumokon rendre felmerül a kérdés, hogy milyen típusú munkahelyek ezek, ahol a TTIP védői azzal érvelnek, hogy mivel az EU USA-ba irányuló exportja magas hozzáadott érték domináns ezért ezek főleg -de nem kizárólagosan- minőségi, képzettséget igénylő munkahelyek lesznek. Azonban semmi nem garantálja, hogy jelen helyzetben ez Európa minden régiójára igaz.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2015. március 06. 11:37
Ez az usa trójai falova.
tgyu
2015. március 06. 09:22
Az egész kitiltási botrány, meg Goodfriend, meg az összes hasonló műbotrány csak arról szólt, hogy megdolgozzák az Orbán kormányt. Akik azoknak a balhéknak tapsoltak, azok ne csodálkozzanak rajta, hogy Orbánék nem mennek fejjel a falnak. Azért remélem, hogy nem feltett kézzel mennek bele a játékba, de sajnos ez főleg nem rajtunk múlik. Én is lehet, kimegyek a tüntetésre, akkor is, ha az LMP szervezi.
vizesnyolcas
2015. március 05. 21:11
Végre az ellenzék elkezd igazán fontos témával is foglalkozni.
Drágha Márió
2015. március 05. 17:27
Szerintem felesleges a TTIP miatt aggodalmaskodni,mert az EU direkt húzza az időt,az egyezmény megkötése az amcsiknak lenne fontosabb.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!