Új független médiáink lesznek?

2015. február 08. 17:01

Aki ismeri a gyáva nyúl játékot, az tudja, hogy mindkét fél arra törekszik, a másik térjen ki előle, de azért mindketten leginkább az összeütközéstől félnek.

2015. február 08. 17:01
Zsolt Péter
Hír24

„Egy közgazdászhallgatóknak adható aktuálpolitizáló példa ezúttal így kezdődhetne: két erős autó rohan egymással szembe, a »K« jelű legalább harmincszor nagyobb tömegű az »S« jelűnél, az »S« viszont sokkal gyorsabb. Fejtse ki, mi fog történni, de ne az impulzus-megmaradás tételével.

A feladvány természetesen játékelméleti, természetesen a gyáva nyúl, és természetesen »K« a kormány, »S« pedig Simicska. Az eredeti Neumann János féle verzió több szempontból is bonyolítva van, például azért, mert nem két egyforma tömegű járműről van szó. »S«  az ütközésben megsemmisül (»sőt, már lehet, hogy előtte megölnek« – mondja némileg túldramatizálva a helyzetét), de »K« vezetője is alaposan megsérülhet. Nem szimmetrikus a helyzet, ahogy általában az életben sem szimmetrikusak a dolgok.

Aki ismeri a gyáva nyúl játékot, az tudja, hogy a peremfeltételek a súlyozás miatt kicsit megváltoznak, ám az alapképlet mégiscsak az, hogy mindkét fél arra törekszik, a másik térjen ki előle, de azért mindketten leginkább az összeütközéstől félnek. »S« mivel kisebb, igen csak racionális technika a részéről, hogy úgy tesz, mintha megbolondult volna. Megpróbálja elhitetni, hogy ő ugyan egy kisebb tömegű jármű, de fel van készülve rá, hogy meghal, hiszen már nála a fék és a kormány sem működik. »K« ha ezt elhiszi, el fogja kapni a kormányt, megegyezésre, békítésre, gazdasági megállapodásra törekszik majd, elvégre itt mégiscsak egy üzleti kérdésről van szó.

»S« – és ez szintén a játszma része – igyekszik elhitetni, hogy ez a részéről személyes, semmi köze az anyagiakhoz, egy megromlott barátság öngyilkos lépése, másfelől azonban a Hír Tv (ez ugye »S« járművének legerősebb része) már úgy mondja be a híreket, hogy médiaháború várható, ha a reklámadó mértékében nem tudnak megállapodni. Mégiscsak racionális üzenetet küld.

Amit mi kívülállók nem tudunk, hogy valóban elromlott-e »S« autója, vagy ez csak a műsor része. Néhány részlet arra utal, hogy nem (ld. fentebb az üzleti ultimátum), másrészről viszont úgy tűnik a meghibásodás drámai, hiszen már olyasmit vág a másik fejéhez, amit normális ember nyilvánosságban nem tenne. Ez a magát meghibásodott állapotú autóként megjelenítő pedig nem átallja azt mondani, hogy mostantól fogva új független médiái lesznek az országnak, és ezt neki köszönhetjük majd.

Ez már önmagában abszurd, de vegyük azért komolyan, mert hátha mégse bolondult meg, csak úgy tesz. Akkor meg a »mostantól fogvá«-val van baj, mert a független média imázs nem születik meg egyik pillanatról a másikra, azt hosszú évek alatt építik fel, és aztán elég könnyű elveszíteni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 82 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kvid
2015. március 05. 09:32
persze persze, ha libsi iranyba fordulunk az kivanatos, akar egzisztencialis fenyegetes aran is, bezzeg az ugyeletes pc megmondoemberek eseten alkalmazott kritika is sajtoszabadsag elleni tamadas
kvid
2015. március 05. 09:32
mediaink helyett nem mediumaink a helyes?
kamasuka
2015. február 23. 19:25
Nekik minden csak addig független, ameddig az ő hülyeségeiket szajkózza. Minden más valamitől függ.
balbako_
2015. február 11. 09:13
Egyszer az érdekesség kedvéért ti is megmutathatnátok mi a független média!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!