A kilencedik…

2015. február 11. 07:49

Mint tanterv- és tananyagfejlesztő szakember, megannyi új tantárgyat javasolnék a kilencedik évfolyamra érvényes új Nemzeti alaptanterv számára.

2015. február 11. 07:49
Trencsényi László
Népszabadság

A közoktatás expanziója – azaz kiszélesedése a benne részesedők mértékét és életkorát tekintve –régi követelése a pedagógiai progressziónak, az európai felzárkózás komoly híveinek. Ők voltak azok, akik tiltakoztak a tankötelezettség határának leszállítása, a szakiskolai tanterveknek a tanoncoktatás múltbeli képét idéző drasztikus „lebutítása”, az érettségihez jutók és a felsőoktatásba belépők számának leszorítása ellen. Ők voltak, akik a »munkaalap« mellett (avagy előtt) a „tudásalapot” hangsúlyozták. Írásaikban, nyilatkozataikban, utcai hangosbeszélőkön. S most ők kiáltanak »megálljt« a 9. évfolyamnak?

Gyorsan kiderült, hogy alighanem blöff volt az egész javaslat, a számtalan kapkodó rögtönzés egyike. Bár ezekből a rögtönzésekből mégis mennyi megvalósult! Az aggodalom tehát nem múlt el!

Az expanziótól félne a szakma? Ez ellentmondana minden eddigi állásfoglalásának. A szakma tudja, hogy átalakításra van szükség. Először is el kell takarítani azt a bomló kolosszustetemet, amely rátelepült az iskolák, óvodák, kollégiumok világára – bürokratikus irányítással, fenyegető felügyelettel, buta tantervekkel és tankönyvekkel, akadozó finanszírozással, gyanús beszállítókkal, elszakított társadalmi kapcsolatokkal, ájtatos szegregációval, diszfunkciós képzésekkel, tapintatlan beavatkozásokkal stb.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
néhai Ch.Pilot
2015. február 11. 22:55
Trencsényi elvtárs! A kilencedik... te magad légy! Pár évvel ezelőtt egy tanárverés kapcsán az M1 Este című műsorában Trencsényi elvtársat is megkérdezték, hogy mi a véleménye. Ő a tanárverő diákot vette védelmébe, azt mondván, hogy a diák eltávolítása az iskolából (mert hogy az eset kapcsán ez történt) egy újabb Auschwitz-hoz vezethet.
alex.leopardi
2015. február 11. 11:01
hülye,a közoktatás mindenhol szar,eredményt magánoktatással lehet elérni ami egyénre szabott
ördöngös pepecselés
2015. február 11. 09:35
"Minden szakembert..." nem kis pofa kell hogy a funkcionális analfabetizmus növekedését szakértelemnek állítsuk be de a magyar tanügy liberállatai csak erre képesek
Tintamin
2015. február 11. 09:26
Annyira fájdalmasan dilettáns ez a fidesz, hogy az fáj. Minden szakembert kirúgtak, mert azok szakmai alapon mertek nemet mondani. Ez a seggnyaló, tahó banda meg ezt nem tűri. Ezért csak a legsilányabb senkiházik maradtak ott a barom ötleteikkel. Amikor unortodoxia van, akkor hurrá, amikor meg másoktól veszünk át ezt-azt, akkor csak a legrosszabbat tudják kihozni belőle. De hogy az oktatással is ilyen szinten kísérletezzenek a totál segghülye barmok, az azért roppant gáz. MUNKAALAPÚ TÁRSADALOM???? Bakker, minden nyugati ország (oda akarunk tartozni, igaz? és nem Oroszországhoz...) már tudásalapú társadalmat épít. Mi ezt építjük le. GRATULÁLOK! Jaj neked, Magyarország, amíg ez a kártékony siserehad uralkodik rajtad....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!