Pártok és civilek: önpusztítás vagy áttörés? – I. rész

2015. február 25. 07:47

A választók mindenesetre a demokratikusnak nevezett médiumokból is azt hallják reggeltől estig, hogy mindenki hiteltelen, aki már 2010 előtt is foglalkozott politikával, sőt újabban azok is, akik pusztán pártpolitikusok.

2015. február 25. 07:47
Lánczos Vera
Galamus

Sajnos még mindig nem arról van szó, hogy ha végre felismertük, hogy leginkább az állampolgári aktivitás hiányzott a társadalom kontrollmechanizmusainak működtetéséhez, akkor ezt hogyan kell megteremteni, garanciákkal ellátni egy jövőbeni demokrácia érdekében, hanem egy olyan ideában folyó gondolkozásról, amelynek alaptétele, hogy majd a jó emberek – értsd, a politikában szűz, eddig soha nem tévedő, tökéletes emberek – tudnak csak jobb világot teremteni.

Valószínűleg ezt a megállapítást nem fogadnák el az érintettek, mert ők igenis hisznek a közéleti felelősségvállalás erejében, és éppen a politika világa és az emberek közti távolságot szeretnék csökkenteni. De ha valóban így gondolnák, akkor bíznának is ezekben az eszközökben, a saját eszközeik erejében. Bíznának abban, hogy ha jól működnek a társadalmi kontrollfunkciók, szükségtelen bárkit kizárni egy új demokratikus rend létrehozásának folyamatából, ha az adott szervezet vagy személy demokrácia iránti elkötelezettsége nem vitatható, még akkor sem, ha történetesen eddig is a politika terepén működött.

Az ilyen gondolkodás mögött sajnálatosan a hibátlanság és tévedhetetlenség képzete áll. Pedig tévedhetetlenséget diktátorok szoktak magukról sugallni. Diktátorok hazudnak korlátlanul, hogy a tévedhetetlenség látszatát fenntarthassák. Kiskorú társadalom nem néz szembe a maga felelősségével. A demokrácia éppen abban különbözik az autokrata rendszerektől, hogy képes önkorrekcióra. Nem hirdet tévedhetetlenséget. Elfogadja, hogy vannak előre nem látható helyzetek, és ebből fakadóan akkor helyesnek vélt, később tévedésnek bizonyuló döntések is, és nem kivédhetők teljesen az akár negligens vagy felelőtlenül rossz lépések sem. A demokráciák nem tökéletes vezetőkre és politikusokra épülnek, hanem olyanokra, akik kényszerűen felelősséget viselnek, akiktől tetteik számon kérhetők, akiktől a választói bizalom megvonható. Nincs még kipróbálva, hogy nem éppen az hatna-e a választói passzivitás ellen, ha összehangolt és értelmes ellenzéki cselekvést látnának végre egy ilyen társadalom víziójával és megteremtésének programjával.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2015. február 25. 17:04
Amikor a baloldal triumfál egy libertiánus jelölt győzelméhez az önmagában perverz és bizarr. Ilyen a világon nincs!
Fakutya Vigyora
2015. február 25. 16:59
Civil csak az lehet, akinek a nagyapja nemzetközi brigádos, az apja pedig ávós volt. Kész, ennyi, punktum. Nekik minden külföldi pénz jár, a többiek pedig nácik.
GV0917
2015. február 25. 11:16
Tudod-e Verácska, azt a Lánczos -veres lobogós teremtette alamuszi galamusi. Aki eleve sokcsillós kolera vibrió nem átallja magát egyfarkú ondósejtnek álcázni, az tényleg ondó az őt körülvevő szerves trutyiban. Na mit gondolsz, miért mondják valakire azt hogy ő egy ilyen csomag trutyi a rugalmas gumiban?
asszem
2015. február 25. 10:21
Itt nem arról van szó, hogy a Fidesz képtelen tévedni, hanem annál inkább arról, hogy a sokszorosan bukott, az élet iskoláját mindenkor egyes jeggyel abszolváló diák ezennel Veszprémben fölébe kerekedett a jelesre vizsgázó eminens tanulónak! Ami pedig, lássuk be, normál körülmények között nem valószínű! A Fidesz csupán ott hibázik, hogy nem próbál aprólékosabban is utánanézni a természet törvényei ellenére bekövetkezett veszprémi buktának, márpedig ennek a részükről regisztrált hanyagságnak az lesz a következménye, hogy a jelenlegit újabb és újabb kisiklások fogják majd követni. Gyors egymásutánban három bukta, amelyből valószínűleg kettő előre betervezett volt, de hát ez az egy legutóbbi nem várt szabadesése visszazuhanás is azt mutatja, hogy valakik fölötte nyeglén kezelték a történetet és ennek a tapasztalt másnapos realitásnak igenes meg kell lennie megfelelő következménye. Ami a leggyászosabb az egész történetben, az úgy szól, hogy az anyaországi magyarok ennyire szűklátókörűek, hogy nincs meg bennük az az elemi életösztön sem már, hogy maguktól ráeszméljen arra, hogy a veszprémi választások az elejétől a végéig tudatosan szervezetten meg voltak lopva. Bizony feleim, mindaddig, amíg nem lesztek részei teljes lényetekkel a Kárpát-medencei magyar életvilágunknak, mindenkor ily könnyen átverhetők lesztek és maradtok! Kis-Magyarországban vegetálni egyet jelent azzal, hogy saját megvalósítható önmagadnak csupán a negyedrészét leszel képes elérni árnyékvilági életed során, így nem csoda, hogy a Kész megcsalás ügyében ily felszínes naiv gyerekesen kaparásztok és csöpp agyatok sincs arra, hogy rálássatok a lényegre, amely nyilvánvaló és úgy szól, hogy a Kész bagázs választást lopott!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!