A görögök demokráciája

2015. január 29. 14:18

A Sziriza is egy ilyen, aránylag aprócska, viszont meglehetősen taszító formációval kötött koalíciót, és általában is mutatkoznak a jelei politikájukban egy nacionalista félfordulatnak, amely a szociális Európa vízióját felcserélné az Európa-ellenességre.

2015. január 29. 14:18
Vári György
Népszabadság

„A »balközép« politika jó ideje megszűnt Európában, legkésőbb Gerhard Schröder és Tony Blair tündöklése idején. Nem mondhatnak érdemben mást a »mérsékelt« baloldali pártok, mint jobboldali riválisaik, ha nem kívánnak tébolyodottként feltűnni. Eközben erősödnek a rovásukra a megszorításellenes, »szélsőbalos« pártok.

Az elégedetlenség az egyre kevésbé megkülönböztethető hagyományos pártokkal szemben régóta és folyamatosan nő, nem csak itthon. A konok nép, úgy tűnik, annyira megszokta a saját uralmát, hogy makacsul választani akar, méghozzá különböző lehetőségek közül. És a »szélsőbalosokon« kívül van még egy további opció is: a valóban és élesen Európa-ellenes, idegengyűlölő új szélsőjobb meglehetősen figyelemreméltó sikerekkel.

A Sziriza is egy ilyen, aránylag aprócska, viszont meglehetősen taszító formációval kötött koalíciót, és általában is mutatkoznak a jelei politikájukban egy nacionalista félfordulatnak, amely a szociális Európa vízióját felcserélné az Európa-ellenességre. Az sem volna szerencsés, ha akadna olyan birodalomépítő agresszió, mondjuk, Putyiné, amelyet támogatnának. Mégis: nagyon nem érdekünk, hogy akár Schäuble pénzügyminiszter és kollégái értetlenségén, akár saját ostobaságukon, amely láthatóan kísérti őket, elbukjanak.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kulalak
2015. január 29. 23:01
"újraelosztási reformelképzeléseket fogalmaz meg" Itt a miből? az nagyon fontos lenne. "nagyon nem érdekünk, hogy ... elbukjanak." :) Szvsz elbuknak, de nekünk ez smafu.
kuwiq
2015. január 29. 22:46
"Nem mondhatnak érdemben mást a »mérsékelt« baloldali pártok, mint jobboldali riválisaik," Pl nálunk mondhatnak, mondanak is az ún baloldaliak, az orbán takaroggyon kívül pl szerintük ingyenebéd sincsen, ahogy ingyen ellátás se, kivéve kisebbségieknek, mer az nekik jár, a devizahiteleseknek sincs ingyen ebéd , az állam rossz gazda, mindent privatizálni kell stb ezzel szemben a görögöknél pont fordított a helyzet, ott a jobboldal kardoskodik a spórolás és a privatizáció mellett, a baloldal meg mindent szétosztana, azt is, ami nincs, illetve főleg azt, mert sok minden nincs a kasszában, amit szét lehetne osztani kalapos gondolkodónk alaposan telibetrafálta a szarva közt a tőgyit és hogy ezt lássa valaki, ahhoz még csak naphosszat nem is kell titkos forrásokat bújnia, kódokat megfejtenie és titkosügynökökkel ürgelyukban értekeznie, elég ha rádiót hallgat
talán
2015. január 29. 18:53
A sapkás ember a Sziriza partnere (ANEL) jobboldali párt kapcsán a Jobbik ellen támad. Egyenesebben is lehetne.
Bikavér
2015. január 29. 18:23
Lehet,hogy azért nem veszi le a tv studióban sem a kalapját mert büdös a feje?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!