Puzsér szégyene

2015. január 14. 08:54

Puzsér Róbert és Farkas Attila Márton kétfelvonásos drámája már elnevezésében is provokál. A zsidók szégyene, áll a borítón, rajta kép: horogkereszt fonódik össze hatágú csillaggal.

2015. január 14. 08:54
Nuszbaum Tibor
Fent és Lent

Grosswald álláspontja szerint jogilag nem kell szabályozni a holokauszt tagadását, mert akkor hinni vagy nemhinni lehet megtörténtében, és akkor vallást generálunk egy egyszerű tényből. Semmi szükség rá. Ráadásul ha sittel büntetjük a holokauszttagadót, akkor lehetőséget adunk neki arra, hogy mártírrá válhasson. Logikusnak tűnő gondolatsor, a darab végén az is kiderül, hogy Grosswald meg tudja-e győzni a bíróságot, zsidó barátait, családját, és a szélsőjobboldali aktivistákat.

Érdekes mellékszál az az önellentmondás, mely a darabban időről-időre felbukkan, hogy mennyire frusztráló lehet úgy nácinak lenni, hogy az ember elutasítja a holokauszt megtörténtét. Hiszen a holokauszt céljával nyilvánvalóan egyet kell értsen egy náci, megvalósulásának hiánya meg csak a Harmadik Birodalom bénaságára vezethető vissza. Most akkor Hitler balfasz volt, hogy még arra sem volt képes, hogy gázkamrákat létesítsen? Vagy mégis voltak gázkamrák? Ez az ellentmondás a való életben is előjön, ha az ember nácikkal kénytelen beszélni.

Ami negatívuma a műnek, hogy hiányzik belőle a szépirodalmi igényesség, nyelvezete száraz, szikár, lényegretörő. Ez igencsak meglepő FAM-tól. A darabot nehéz színpadon elképzelni, mert rengeteg rövid jelenet van benne. Talán nem is az volt a szerzők célja, hogy színpadra állítsák, hangulatában tévéjátékos forgatókönyvre emlékeztet.

A Puzsér-FAM könyv tragédiája, hogy a kortárs Magyarország pont a mindent átható történelmi traumák miatt nem fogja megérteni az üzenetét. Ez rossz hír, viszont nem szabad, hogy feledésbe merüljön, mert a jövő generációknak sokat fog segíteni, hogy megértsék, mi volt ez a zombulás így a 21. század hajnalán. Hiánypótló könyv A zsidók szégyene, a szólásszabadságról szól és a reménytelenségről. Érdemes elolvasni, el fog gondolkodtatni.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kopaszpapa
2023. április 10. 07:55
Nézd, abban a világban, ahol egy embert a hatvanas években ezek a férgek büntetlenül elrabolhatnak, egy bohózatba illő "perben" (egy csak egyedül miatta visszaállított) halálos ítélettel sújthatnak, és utána rögtön ki is végezhetnek, és ezt az egyetemes zsidóság igazságszolgáltatásának kiálthatják ki (az Eichmann perre gondolok, egy huszadrangú senki volt ebben a bohózatban, egy logisztikai szervező, mégis az egész marhaság megszervezésével vádolták) abban a világban, ahol egy kinzással kikényszerített vallomásra lehet Auschwitz-al kapcsolatos statisztikákat alapozni, a Rudolf Höss féle "emlékiratokra" gondolok, ahol ő maga a saját szavaival meséli el, hogy több millió zsidót öltek meg csak a parancsnoksága alatt álló táborban (aztán persze kiderül, hogy alig másfél millió áldozat volt összesen) történészek is elismerik, hogy előtte hetekig kínozták, alvásmegvonás, éheztetés, szomjaztatás, fizikai, és pszichikai kinzás, tudniillik verték, hangzavarban tartották, az időérzékét felborították, mert nem tudta mikor van éjjel, és nappal, utána persze, hogy mindent beismert, amit mondtak neki, le is írta, csak végre szabadulhasson... Aztán a "jogos igazságszolgáltatás" nevében Auschwitz-ban felakasztották! Erről természetesen nem lehet beszélni, mert ez maga ennek a bohózatnak a tagadása... Ilyen az, amikor az objektív történések ismertetése helyett pár sértett féreg írhatja a történelmet a győztesek nevében...
Box Hill
2015. január 14. 17:57
A világ zsidó népessége: Az 1940-es World Almanac 129. oldalán: 15,319,358 Az 1949-es World Almanac 289. oldalán: 15,713,638 Ez egy csoda. A 6 millió nem hiányzik.
vizesnyolcas
2015. január 14. 14:47
"Ami negatívuma a műnek, hogy hiányzik belőle a szépirodalmi igényesség ... " El nem tudom képzelni, mit akar mondani Nuszbaum a szépirodalmi igényességre utalva. - Egy darab nem éppen attól hiteles, ha a szereplők az ábrázolt figurára jellemző módon szólalnak meg? Márpedig a dráma témáját képező vitában az életben sem Kazinczy-díjas hozzászólások a jellemzők. "A Puzsér-FAM könyv tragédiája, hogy a kortárs Magyarország pont a mindent átható történelmi traumák miatt nem fogja megérteni az üzenetét." - Pedig annyira kristálytiszta a mondanivaló kifejtése, hogy nagyon együgyűnek vagy nagyon elfogultnak kell lenni annak, aki nem érti meg. Amivel viszont egyetértek: "Hiánypótló könyv A zsidók szégyene, a szólásszabadságról szól és a reménytelenségről. Érdemes elolvasni, el fog gondolkodtatni."
MZ/X
2015. január 14. 10:25
Nuszbaum Tibor! Mondogasd hangosan: Sajtószabadság, sajtószabadság! Puzsér is csak Charlie, nem de? Vagy mégsem?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!