Lényegében a törvény kötelez, hogy becsukjuk a boltot

2015. január 12. 09:54

Cégcsoport szinten Magyarország nagyon izgalmas piac, soha nem unatkozik itt az ember. Interjú.

2015. január 12. 09:54
Nigel Jones
Index

Miért zárják be tizenhárom áruházukat?

A legfrissebb szabályozási változások miatt kényszerültünk erre, ugyanis csak így tudjuk biztosítani a hosszú távú jövőnket Magyarországon. 222 boltunk van az országban, aminek ez a 13 viszonylag kis részét teszi ki, de a lépés így is jelentős. Nehéz döntés volt, és most elsősorban az érintett munkatársainkra fókuszálunk. (...)

Hány embert érint az elbocsátás, és pontosan mi fog történni velük?

Több mint ötszáz munkatársunkat érinti közvetlenül; azon leszünk, hogy minél többüknek tudjunk új munkát adni a cégen belül. Számos bezárt bolt közelében van másik áruházunk is, ahová esetleg fel tudjuk venni majd egy részüket, akiket pedig nem, azoktól méltányosan, terveink szerint a törvény által előírtnál kedvezőbben köszönünk el. Számunkra most ők a legfontosabbak. A részletekről egyeztetést kezdtünk a szakszervezetekkel.

Ilyen sok üres állás van a cégen belül?

Vannak üres állásaink, az iparág változik, mi is növekszünk, különösen például az online rendelés utáni házhozszállítás miatt. Ezt idén ki szeretnénk bővíteni új városokkal, ez pedig például új munkahelyeket hoz létre. De azt is hozzá kell tennem, hogy az egyetlen pozitív része ennek a borzasztóan kemény döntésnek, hogy így a kötelező vasárnapi bezárás miatt nem kell elbocsátanunk további kollégákat. (...)

A magyar Tesco egyébként milyen pozícióban van a globális Tescón belül?

A brit piac a legelső számunkra, de Magyarország nagyon fontosnak számít, a legjobb négy közt van. Érzelmileg is fontos nekünk, hiszen még húsz éve ez volt az első külföldi befektetése a Tescónak.

És hogyan lehet mostanában üzletelni ilyen gyorsan változó szabályozási környezetben? Vannak a cégcsoporton belül afféle jó gyakorlatok az ilyesmi kockázat minimalizálására?

Azt lehet mondani, hogy a szabályozás Magyarországon korábban is gyorsan ide-oda változott. Másrészt vannak más olyan kormányok is, akik szeretik dinamikusan változtatni a jogi környezetet az iparágban, például Dél-Korea ilyen. Ami Magyarországon speciális, az a változtatások gyorsasága, és egyeztetésből is lehetne éppenséggel több. Cégcsoport szinten Magyarország nagyon izgalmas piac, soha nem unatkozik itt az ember.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mich
2015. január 12. 15:50
"Lényegében a törvény kötelez, hogy becsukjuk a boltot" = HAZUGSÁG! - egy veszteséges bolt bezárása ÉVES TÁVON NEM csökkenti, hanem növeli a tröszt veszteségét - a TRÖSZT VESZTESÉGE pedig egyrészt a tényleges haszon kimentésétől függ - másrészt a terjeszkedéstől (ami mellesleg felszívhatja a bezárt boltok alkalmazottait...) - és az agresszív árpolitikától, akcióktól
kjkj945
2015. január 12. 15:32
ww.origo.hu/gazdasag/20150112-ezeket-az-uzleteket-zarja-be-a-tesco.html Tizenhárom fodor van a szoknyámon, AZT Gondoltam, boltot zárok a nyáron, (ja télen) De látom én Mar, ellenszavazat nélkül Lesz semmi belőle, Tizenkettőt levágatok belőle. Tizenhárom veréb ugrál a jégen, AZT Gondoltam, a hogy bezárlak a télen, De látom én Mar, ellenszavazat nélkül Lesz semmi belőle, Tizenkettőt elhessentek belőle.
ifisher
2015. január 12. 15:15
Az angliai menedzsment csőd közeli helyzetbe vitte a céget. Külföldre meg azokat küldik, akik otthon nem jók semmire. El lehet képzelni, milyen az itteni menedzsment. Ráadásul az Aldi meg a Lidl otthon is megveri őket, és mostanra már mindkettőnek van itt is annyi áruháza, hogy kezdik nálunk is megverni őket.
BőröndÖdön
2015. január 12. 15:04
A Tesco lehúzhatja a vécén a stratégiai partnerségét a kormányunkkal...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!