Szólásszabadság és józan ész – a 444 és a Chatham House szabály

2015. január 28. 14:53

Erdélyi Péter viselkedése ez esetben szégyenletes és a magyar közéletben létező bizalmatlanságot, megtévesztést és a dezinformációt csak tovább erősíti. Erdélyi Péter írása ráadásul a szóban forgó esemény tartalmi kérdéseit érintően ferdítő, szándékosan félrevezető és tárgyi tévedésekkel terhelt.

2015. január 28. 14:53
Marion Smith
Paprika Politik

„A Common Sense Society az elmúlt öt évben közel 150 vitát, panelbeszélgetést, konferenciát, előadást, nyári akadémiát és filmvetítést szervezett Magyarországon. A rendezvényeink egy része a nagyközönség számára is nyilvános, egy része pedig csak CSS tagok és a CSS nyári akadémiájának alumni közössége által látogatható. A CSS rendezvényeken rendszeresen használjuk a Chatham House szabályt a nyílt és őszinte eszmecsere kibontakozásának érdekében, mert úgy gondoljuk, hogy az intelligens, civilizált párbeszéd és meggyőzőképesség egy szabad társadalom elengedhetetlen részét képezi. A CSS Budapest olyan emberek közössége, akik ezt a nézetet osztják és rendszeres találkozók alkalmával gyakorolják.

A Chatham House szabály az adott rendezvényen részt vevők által elmondottak közvetlen vagy közvetett idézését tiltja: a rendezvényen »a résztvevők szabadon felhasználhatják az ennek során kapott információkat, anélkül hogy érintenék az előadók vagy más résztvevők identitását vagy hovatartozását« A Chatham House Szabályt a brit Királyi Külügyi Intézet 1927 óta használja. Az elmúlt öt évben újságírók tucatjai vettek részt eseményeinken meghívott vendégként, és ahogy minden más résztvevőtől, úgy az újságíróktól is elvártuk, hogy ha a Chatham House szabály életben van, azt tartsák tiszteletben, ami így is történt. Egészen idáig.

»Mi a liberalizmus? És akarjuk-e mi ezt?« címmel rendezett beszélgetésünkön tegnap részt vett Erdélyi Péter, a 444.hu bloggere, aki a beszélgetés Chatham House és off-the-record jellege ellenére hosszas idézeteket publikált a rendezvény panelistáitól. A helyszínen több alkalommal jeleztük, hogy az eseményre a Chatham House szabályai vonatkoznak, ezt a meghívón, a honlapunkon és Facebook oldalunkon is világossá tettük. Erdélyi Péter a rendezvény előtt a helyszínen aláírásával is jelezte (lsd. lenti kép), hogy megértette, és elfogadja, hogy a rendezvényen való részvételének feltétele a Chatham House szabály tiszteletben tartása. Erdélyi Péter a 444.hu-n megjelent írásával megszegte saját szavát és ezzel azt is bebizonyította, hogy az újságírói etika szabályai számára a világon semmit nem jelentenek. A CSS felvette a kapcsolatot Erdélyi Péterrel, akit tájékoztattunk minderről, és a fentiekre való tekintettel kértük az írás levételét, amit az érintett – számunkra érthetetlen és elfogadhatatlan módon – megtagadott. 

Erdélyi Péter viselkedése ez esetben szégyenletes és a magyar közéletben létező bizalmatlanságot, megtévesztést és a dezinformációt csak tovább erősíti. Erdélyi Péter írása ráadásul a szóban forgó esemény tartalmi kérdéseit érintően ferdítő, szándékosan félrevezető és tárgyi tévedésekkel terhelt. A beszélgetés tartalmi lényegét hűen tükröző összefoglalónk Paprika Politik blogunkon olvasható. Erdélyi Péter »szenzációhajhász« bár újságírónak valóban nem nevezhető, de persze nem kell, hogy valaki újságíró legyen ahhoz, hogy saját szavát és az őt vendégül látó közösség által szabott szabályokat betartsa.

Marion Smith
a Common Sense Society elnöke”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 80 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dusomoja
2015. október 13. 16:47
Kis köcsög 444.hu-s.
Brigadéros
2015. február 02. 23:46
...ha nincs szemed, nem látod,...ha nincs füled, nem hallod....de hiába látod, hallod, ha nincs eszed, amivel felfoghatnád...
Ouroboros
2015. február 02. 22:26
Húzz sorszámot, buksi. Annyian vagytok, hogy már nem fértek oda egyszerre a bokámat harapdálni.
Ouroboros
2015. február 02. 22:26
Helyes. Akkor maradj szépen kussban, buksi, és ne írogass marhaságokat nekem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!