A magyar modell

2015. január 30. 07:35

Amit a Financial Times piszkos küzdelemnek nevez, sokkal inkább hosszú küzdelem volt.

2015. január 30. 07:35
Erdősi Csaba
Magyar Nemzet

„Óva inti a környező országokat a Financial Times attól, hogy a magyar utat járják devizahiteleseik megsegítésében, ám a cikk néhány érve legalábbis különös az ügyben. Írják például, hogy azért (is) kellene óvakodni a modell átvételétől, mert az Orbán-kormánynak több »rossz lépése volt« ebben a »piszkos küzdelemben«, amely során nem csupán a devizahiteleseket akarták kedvezőbb helyzetbe hozni, de a külföldi pénzintézeteket is megpróbálták elüldözni. Felvetik, hogy a régió országai nem akkor járnak jól hosszabb távon, ha szintén elkezdik „ütni a bankokat politikai alapon”, hanem ha „okosan” osztják meg a terheket a lakosság és a pénzintézetek között.

Elismerve, hogy nincs olyan megoldás, amelynél ne lehetne még jobbat találni, hangsúlyoznunk kell: a magyar modellt nem a fentiek miatt képtelenség azonnal átültetni a horvát, a lengyel, a román vagy a szerb gyakorlatba. Amit ugyanis a Financial Times piszkos küzdelemnek nevez, sokkal inkább hosszú küzdelem volt, amely során számos jogi feltételt kellett megteremtenie a kabinetnek, és ezzel párhuzamosan ki kellett várni, hogy gazdaságilag képesek legyünk a helyzet rendezésére. (...)

A Financial Times aggodalma azért felesleges, mert egy esetleges lejesítés, zlotysítás, kunásítás, dinárosítás során sem lehetne megspórolni azt a hosszú ideig tartó munkát, amelyet a forintosítás megkövetelt. A jelek szerint ezt az érintett kormányok tudják is, és szó sincs arról, hogy a mi törvényeink fordításával ugranának neki a helyzet rendezésének. A magyar modell egyes elemeit ugyanakkor miért ne tarthatnák követhetőnek? Hiszen működik, nem véletlenül emelte ki a svájci frank elszabadulásakor pozitív példaként a Le Figarótól a Bloombergig egy sor nyugati újság és hírügynökség.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tintamin
2015. január 30. 10:59
MAGYAR MODELL == GÁTLÁSTALAN-MÉRTÉKTELEN TOLVAJLÁS Ennyit sikerült a fidesznek összehoznia.
marós
2015. január 30. 10:16
Az FT-t, azokat a képviselőket, akik a "forintosítás" ellen szavaztak, azokat a média rabszolgákat akik a szoc-lib szekeret tolják minimum a szégyenpadra kell ültetni, hogy mindenki lássa, senki se felejtse el, kik a magyar emberek ellenségei.
ppix
2015. január 30. 09:46
"hosszú ideig tartó munkát" Ja, hogy fideszmagyarul így mondják a semmittevést. Vagy biztos a forint árfolyam Kósa féle bedöntésére gondol, végül is ennek köszönhető a devizahitelesek 4 éves szopása... Köszike.
balbako_
2015. január 30. 08:17
Gyakorlatilag egy olyan problémát oldott meg az Orbán kormány amit eddig senki nem tudott kezelni, helyretenni. Ráadásul úgy, hogy Magyarország volt a legérintettebb, itt volt a legtöbb devizahiteles. Már felejtődik, de három lépcsős megoldást dolgoztak ki. Az első lépcsőben akiknek volt alkalmuk családjuk, baráti körük, cégük össze tudott szedni pénzt - és ilyen nem kevés volt - kiválthatta, ha jól emlékszem 180Ft/Frank áron. A második: Működésének közel három éve során, 2014 végéig 14 ezer ingatlant vásárolt meg a Nemzeti Eszközkezelő a bajba került jelzáloghitelesektől összesen 52,4 milliárd forintért. Ezzel eddig 113,5 milliárd forintnyi adósságtól szabadították meg őket, bérleti jogot biztosítva nekik korábbi lakásukban. A társaság sajtóbeszélgetésén számos érdekes adatot ismertettek. Elhangzott: a 25 ezres, idén betöltendő kvótát megnövelve akár 50 ezres lakásszámot is tudnának kezelni.És ez a harmadik amiről a cikk szól. Mindháromnak nekimentek itthon is, aztán elismerték legalábbis külföldön. Időrendben látszik, hogy a lépéseket a magyar gazdaság állapotához igazították. Ahogy nőtt a gazdaság teljesítménye úgy nőtt a megmentett adósok száma. És végül volt egy negyedik is az Ócsai Lakópark program az is sikerrel zárult. Nagycsaládosoknak az is megoldás. A Nemzeti Eszközkezelő Zrt. a lapot arról tájékoztatta, hogy sikeresen lezárult az utolsó pályázat is, ezért jelenleg már százszázalékos a lakópark feltöltöttsége. A lap írása szerint a nyolcvan házból egyet a Magyar Máltai Szeretetszolgálat használ, a többi ingatlanba családok költöztek. Az ócsai szociális bérlakásprogram esetleges bővítéséről, az eredetileg tervezett ötszáz ház megépítéséről az eszközkezelőnek nincs tudomása.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!