Kreatívok és kreatúrák

2015. január 03. 16:33

Létezik, hogy elhitték a sikerszéria láttán: az istenadta nép immár zárójelbe tehető, s a farok csóválja a kutyát?

2015. január 03. 16:33
Csontos János
Magyar Nemzet

„Azt gondolná a polgár: ilyenkor huzamosabb időre lecsillapodnak az indulatok, komótos és céltudatos kormányzásba kezd a hatalmában ily módon megerősített nyugodt erő. Ehelyett külső felszíni háborgás és belső párterózió jelei mutatkoznak. Az előbbin, a permanens tüntetésesdin nincs mit csodálkozni (megígérték: »nem lesz itt nyugi«); az utóbbin, a Fidesz-repesztgető egymásnak feszülésen igen. Létezik, hogy elhitték a sikerszéria láttán: az istenadta nép immár zárójelbe tehető, s a farok csóválja a kutyát? Megirigyelve a XX. századi marakodó politikuselődöket, úgy hinnék, a hatalom tetszőlegesen aprózható, hazavihető, s immár nem az egységben van az erő? A polgárnak persze ínyére volna, ha a feszültségek mögött valóban etikai vívódások, nem pedig parciális érdekek rejtőznének. Mutatván, hogy ez a hatalom – noha messze nem tökéletes – mégiscsak erkölcsösebb, mint amit felváltott. De ez az egész így, ahogy van, mégis nehezen emészthető – s nem a zuhanó népszerűségi mutatók miatt, amelyeknek három évvel az újabb választások előtt legfeljebb szeizmográf jellegük miatt van némi jelentőségük.


A 2015-ös esztendő első hónapjai választ adnak arra: hosszú távon működőképes-e a bő öt éve bejelentett – centrális erőtérnek elkeresztelt – rendszer. Ezek ugyanis most nem centripetális, hanem centrifugális erők. A liberális írástudók már akkor sem akarták érteni, hogy nem a kádári »demokratikus centralizmus« reinkarnációjáról van szó, hanem a kormányzás és az országszervezés új, hatékonyabbnak gondolt módjáról. A nagy orbáni modellkísérlet próbája most ugyanaz, mint a pudingé: elfogyasztják-e; van-e rá társadalmi kereslet? Sokáig (négy éven át) úgy tűnt: igen. Ezt támasztotta alá a kétharmados újrázás. Mi történt október óta? Tényleg az elfuserált netadó a légy a tejben? Vagy valóban a külpolitikai ármány áldozata a legitim magyar kormányzás?

Nem hiszek a permanens nemzetközi összeesküvésekben – a nagyhatalmi érdekérvényesítésben annál inkább. Az orosz medvével többször, tartósan megjártuk már, de azért lehetnek kölcsönös érdekeink. A demokrácia a kapitalizmus politikai kivetülése, a tőkés rendszert pedig alapvetően érdekek, s csak másodsorban eszmék és értékek vezérlik. Amerika vagy az unió beszélhet tehát korrupció elleni küzdelemről, demokratikus normákról meg emberi jogokról – mégis elsősorban az érdekeiért száll síkra. Ebbe pedig belefér a Medúza tutajának sorsára hagyása a Földközi-tengeren csakúgy, mint a falépítés a mexikói határon. Ehhez képest a lépten-nyomon felmerülő aggály, hogy egy demokratikusan megválasztott kormányfőt esetleg idő előtt el szeretnének távolítani a hatalomból, valóban bagatell tétel. Mégis, 2015 Magyarországán alighanem az a fő kérdés: lehetséges-e ez; van-e erre sikeres és törvényes politikai technológia? (A nyomásgyakorlás még belefér: teher alatt nő a pálma.) A demokráciába vetett hitem (hitünk) múlhat a válaszon.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rátóti Zoli
2015. január 04. 13:06
http://agentq.blog.hu/2015/01/04/orszagot_meg_nem_epitettek_kritikara_maganvelemeny
Onurisz
2015. január 04. 02:17
Igaza van Csontosnak. Be kellene fejezni az ad hoc népnevelő politikusi ötleteléseket (vasárnapi zárva tartás, drogteszt, gyülekezési törvény szigorítása, stb.) és az előkészítetlenül bedobált sokakat érintő törvénymódosításokat. Egyeztetni kellene és előbb elmondani, hogy minek mi a célja. A képviselők fogják be a szájukat és foglalkozzanak a saját feladataikkal, a kormányzati munkáról pedig a miniszter és a miniszterelnök nyilatkozzon. És koncentráljon mindenki a gazdaság rendbetételére. Mindenki! (Ha túl sokan vannak hozzá, akkor lehet megint felezni.) A kormányzati és politikai vezetők pedig hagyják otthon a luxustárgyaikat, megbízatásuk ideje alatt ne vegyenek luxuslakásokat se maguknak, se a gyerekeiknek, főleg ne "családi összefogással". S, ha ez nem tetszik valakinek, akkor távozhat, mert nincs pótolhatatlan politikus. Kivagyi politikusokért nem fognak az emberek buszra szállni és Pestre menni pedig hamarosan szükség lesz rá. És lelkesen támogatókat gyűjteni sem fognak a következő választáskor. Az amerikaiaktól pedig nem kell betojni, de hőbörögni sem kell velük. Szerény, nyitott és jó kormányzás esetén nem kell félni tőlük, mert lesz a kormánynak elég támogatója. Tudomásul kell venni, hogy balról ütőképes pártok és politikusok híján médiahadsereget szerveztek a kormány ellen és a következő éveket ebben a tűzben kell végigcsinálni. Ehhez kell igazodni, de nem érdemes a letörésükkel próbálkozni, mert az nem fog menni, ha külföldi erők állnak mögöttük.
Valodi
2015. január 03. 23:51
"nem a zuhanó népszerűségi mutatók miatt, amelyeknek három évvel az újabb választások előtt legfeljebb szeizmográf jellegük miatt van némi jelentőségük." - korántsem biztos! "... Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel..." (Gróf Széchenyi István) A tragikus az, hogy a nemzet boldogulása számára most is az egyetlen valódi alternatíva az Ángyános, választásnyerő ellenzéki Fidesz-program. A megvalósulásának az elementáris vágya, ereje, társadalmi elfogadottsága volt az az erő, ami a kétharmadra repítette a Fideszt. A legelébb nyiladozó szemű választók ugyan már 2011 táján rádöbbentek az átverésre, és több százezren elhagyták a Fideszt, de még 2014-ben is volt olyan lendülete az ellenzékben hirdetett, a hatalomban viszont kicsúfolt programnak, hogy – ugyan már csak a választási törvény megbuherálásával - sikerült oda jutniok, ahol most vannak. Orbánt és Fideszt nem a saját és habonyárpi stb. kommunikációs zsenialitása, hanem az átlag magyar emberek erkölcse, ösztönös igazságérzete emelte a hatalomba éppen azért, mert elegünk volt a lopásból és hazudozásból. Reménykedve vártuk tőle, amit ellenzékben ígért, és ami teljesen mindegy, hogy fáj-e avagy nem, de hiteles és tisztességes legyen. Aztán meg jött ugye a hideg zuhany: "ne figyeljenek oda arra, amit mondok, arra figyeljenek, amit teszek!" A napvilágra került gazemberségeivel ezt a morális talapzatot köpte le cinikus vigyorral. Ez sokkal fájóbb, mint bármilyen adó... Hogy ezt büntetlenül hagyjuk - olyan nincs!
tango47
2015. január 03. 19:46
Nagyon égő, ha sorozatosan hülyébbnél hülyébb ötleteket öntenek törvénybe, mielőtt felmérnék a következményeket. A net-adó, a vasárnapi zárvatartás, az autósok végiggondolatlan újabb sarca (lehet, hogy néhányan azért jobban járnak) sok eddigi szimpatizáns jóindulatát is eljátssza. (és akkor nem beszélek a lázári arroganciáról)Megéri?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!