Charlie

2015. január 09. 13:04

Az iszlám arab ága, mint életkeret, mint szociokulturális konstrukció mély válságban van. De Európa értékválsága is átlépte az elviselhető határt.

2015. január 09. 13:04
Bencsik Gábor
Bencsik Gábor
Barikád

Még nincsenek, nem is lehetnek használható válaszok azokra a kérdésekre, amelyeket a párizsi gyilkosok vágtak Európa arcába. Hónapokba, ha nem évekbe telik majd, amíg egyáltalán megértjük, mi miért történt – és lehet, hogy mire megtudjuk, mit lenne helyes válaszolni rá, már késő lesz. Már egészen más kérdések lesznek fontosak.

Most még csak kavargó gondolatok vannak. Arról például, hogy az iszlám arab ága, mint életkeret, mint szociokulturális konstrukció mély válságban van, már-már folytathatatlan. Még elviselhető és teljesen elviselhetetlen országok halmaza, amely a fékezhetetlennek tűnő demográfiai túltermelés segítségével az egész világra exportálja már a maga folytathatatlan életmódját. Miért alakult így? Európa, Amerika a bűnös ebben, vagy belső okok vezettek ide? Megfordítható-e a folyamat, és ha igen, milyen áron? Ki tudja a választ?

Kavargó gondolatok vannak arról is, hogy Európa értékválsága átlépte az elviselhető határt. A kulturális nyitottság és a kulturális önazonosság védelme közötti ellentmondást éppúgy nem sikerült feloldani, ahogy a szólásszabadság és a más meggyőződések tisztelete közöttit, a keresztény életnorma és a szekularizáció között feszülőt, vagy éppen az önmegvalósítás szabadsága és a demográfiai hanyatlás szembenállását. Egyet már biztosan tudunk: Francis Fukuyamáé a 20. század talán legnagyobb tévedése, a történelem nem hogy nem ért véget, most fortyog igazán. De hogy mi jön ki ebből, ki tudja megjósolni?

A terrort soha nem egy-két ember működteti. Az elkövetők mindig egy hatalmas piramis csúcsán állnak, az aktív támogatók tucatjainak vállán, azok a passzív támogatók százain, azok a passzív egyetértők ezrein, és ezt az ördögi piramist megoldhatatlannak látszó problémáik miatt tehetetlen dühöt érző milliók emelik fel. Az arra alkalmas emberek egyre áramlanak felfelé ezen a piramison. Ha a csúcson állókat lelövik, másnap újak jönnek a helyükre – mindaddig, amíg a piramis alapja megvan.

A párizsi mészárlásra azt válaszolni, hogy je suis Charlie, egyszerű porhintés, zakatolás tovább a vakvágányon. Azok az újságírók és rajzolók nem a szent szabadság hős áldozatai, hanem a világválságéi. A második világháború szörnyűségeire választ találó hatvannyolcas generáció megoldásai mára teljesen érvényüket vesztették, de az utóvédharcaikat szívósan vívó hatvannyolcasok helyére nem léptek olyanok, akiknek új, használható kulcsaik volnának az új zárakhoz. Pedig az idő sürget. Lehet ez még sokkal rosszabb is.

Összesen 154 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pinter68
2015. január 10. 00:10
Van abban valami báj, hogy az a Bencsik beszél értékvalsagrol, aki egy olyan keresztény oldalt képvisel, amelyik a párizsi dráma kapcsán folyamatosan a szemet-szemért elvet hangoztatja. Egyébként pedig minden megmozdulásaban szegényellenes. Amelyik a konzervatizmus alatt csak a modernizáció ellenesseget érti, miközben olyan mértékben avatkozik bele a magántulajdon szentségébe, ami a balodali kormányok alatt elképzelhetetlen lett volna. Amelyik demokratának tartja magát, de közben minden erejével nyírja a demokratikus intézményeket.
catalina9
2015. január 09. 15:36
Blognyeső 2015. január 9. 13:49 Észre kéne vegye már valaki, hogy most érik be '68 vetése!" Ez másnak a vetése, ők csak Micsurinok voltak. "Abban a közbeeső időben azonban, amikor a fiatalságot még a hagyományos vallásokban neveljük, mielőtt majd saját hitünkre tanítjuk, nem fogunk nyíltan hozzányúlni az egyházakhoz, hanem azzal fogunk harcolni ellenük, hogy bíráljuk őket azzal a céllal, hogy hitszakadást idézzünk elő…" Sion Bölcsei 1901
Willard
2015. január 09. 15:20
Az európaiak és amerikaiak nagyon nagy gyermekbetegsége, hogy azt hiszik, az általuk "meghódított" (értsd: őslakosaikat többé-kevésbé kiirtva, kifosztva, évszázadokig sarcolva, vallásukat eltörölve elfoglalt) földrészek lakossága az ő egyedüli és mindenhatónak kikiáltott életformájukért él és hal. Hogy ez az egyedüli és elfogadható etalon életforma és a világ minden nemzete, az össz-Földgolyó ezt az életformát élni törekszik. Ez azoknak a vízfejű hollywood-i alkotásoknak az allegóriája, amikor egy amerikai főhős "megmenti a világot". Igaz, hogy csak egy füst- húgy -és hányásszagú, felhőkarcolókkal telepakolt ízléstelen keleti-parti nagyvárost szabadít meg valami hiperszuper űrlénytől, de a VILÁGOT menti meg. Mert Amerika ugye, a Világ. Meg Európa is. Lássuk be végre, hogy bizonyos kultúrkörök, ráadásul a világ nálunk néhányszor nagyobb része jól megvan a maga évezredes sokásaival, életformájával, életfelfogásával, vallásával, ne próbáljuk a sajátunk képére formálni és saját szemüvegünkön keresztül szemlélve rájuk erőltetni a miénket. Mert ezt nem a demokrácia propagálásának, hanem új gyarmatosításnak hívják.
trespass
2015. január 09. 15:05
Nagyon fasza! Ma már a második remekmű (Bakó Bea az első), amelyik a liberálisokat ekézi, sőt felelőssé teszi ezért a mészárlásért. "A második világháború szörnyűségeire választ találó hatvannyolcas generáció megoldásai mára teljesen érvényüket vesztették, de az utóvédharcaikat szívósan vívó hatvannyolcasok helyére nem léptek olyanok, akiknek új, használható kulcsaik volnának az új zárakhoz." Ezek szerint a 68-asok mégsem az ördög földi reinkarnációi voltak és hoztak gyógyírt, megoldást társadalmi problémákra. Most (szerintük) nem, és számon is kérik rajtuk, illetve a liberálisokon a választ/megoldást. Tessék mondani, a jobb/konzi oldalon még véletlenül sincs valami elképzelés? Nem tűnik fel, hogy mennyire disszonáns ekézni a libsiket, de tőlük várni a megoldást? Nem kéne kicsit szerényebbnek lenni a tudás hiányában, vagy kirukkolni valami korszakalkotóval?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!