A cigányozás és a zsidózás nem vezet sehová

2014. december 11. 16:29

Alpári, vulgáris faji politikára nincs szükség, nem vezet sehová, ráadásul tőlem személyesen is idegen. Interjú.

2014. december 11. 16:29
Vona Gábor
Hír24

„A kommunistázásra, a cigányozásra, a zsidózásra annak idején azt mondta: nem fér bele. Aztán kommunistáztak, cigányoztak, zsidóztak. Meg is lett az eredménye: középpárttá erősödtek.

A kommunistázással nem arra céloztam, hogy nem utasítjuk el a kommunizmust, hanem arra, hogy a címkézésnél többre van szükség ahhoz, hogy fölvegyük a versenyt a baloldallal. A cigányozást és a zsidózást pedig úgy értettem, s ma is úgy értem, hogy alpári, vulgáris faji politikára nincs szükség, nem vezet sehová, ráadásul tőlem személyesen is idegen.

Hogyan reagál, amikor azt hallja, hogy »aki cigány, az lop, aki zsidó, az csal«?

Hogy ez téves általánosítás. Arra a kérdésre viszont felelős és előremutató választ kellene adnia közéletnek, hogy a börtönben fogvatartottak jelentős része miért cigány származású.

Mert a mélyszegények többsége roma, zömmel képzetlenek, ők, pontosabban szüleik, nagyszüleik vesztették el elsőként a munkájukat a rendszerváltás idején. Generációról generációra öröklődik körükben a nyomor, a kilátástalanság. Amúgy ön szerint van cigánybűnözés?

A cigánybűnözés – nem mint kollektív ítélet, hanem mint kriminológiai terminus – kifejezést nem kéne zsigerből elutasítani.

A cigánybűnözés kollektív ítéletként hangzik akkor is, ha kriminológia kifejezésként próbálják használni. Olyan, mint annak idején az osztrák boltokban kilógatott »magyar ne lopj!!!« táblák.

A cigánybűnözés kriminológiai értelemben azt jelenti, hogy bizonyos elkövetési módok kifejezetten a cigány kisebbséghez tartozó elkövetőkre jellemzőek. Tőlem nevezhetjük máshogyan is, de maga a fogalom szükséges! Hiszen ha még közös kifejezéseink sincsenek, akkor nincs érdemi vita, s végképp nincs megoldás. Mi sosem cigányoztunk, hanem elsőként kezdtünk el őszintén beszélni a cigányproblémáról. Ez akkor is igaz, ha most esetleg szembesít néhány túlszaladt jobbikos nyilatkozattal.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 118 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tintamin
2014. december 11. 23:48
HAHHAAAAHAHHAAAHHHAAA:DDDDDDDDDDDD Nálunk a nácik is mennyire viccesen hülyék:))
kuruc
2014. december 11. 22:43
Hihetetlen sokszor az emberi reakcio. Hihetelen a zsigeri tamadas, uszitas, olyan teman rugozas, ami nem is letezik. Nem akarunk megerteni es meghallgatni valakit, mert eleve utaljuk, mert meg van belyegezve. Miert nem tudunk hatradolni es csak figyelni? Ki mit csinal, ki mit mond? Csak egy fel evig befogni a pofankat es minden oldal reakciojat, esemenyekre torteno reagalasat figyelni. Alternativ mediat is figyelni. Vona intellektusa magasan veri a tobbi politikus intellektusat. Nem ertem, hogy a joszandekat hogyan nem tudjak fogni az emberek? Hat igen, ki mire rezonal. Sokan vagyunk sokfelek. Kinek a pap, kinek a paplan...
1120
2014. december 11. 22:06
Ha most nem cseszed el Vona, akkor 2018-tól miniszterelnök vagy. A visszafogottabb stílus a jó irány, mert tőletek "jobbfelé" már nincs senki sem. Középre kell nyitni. Minél előbb. Már persze, ha komolyan gondoljátok...
pimepime
2014. december 11. 20:34
Hihi... Csak nem kapkod a sas a legyek után??? (Nem sas ez már...hamarosan sz'asz!)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!