Intelmek kezdő rendszerváltókhoz

2014. december 12. 17:27

A bizalmatlanság a kiüresedett parlamenti demokráciákkal szemben maximális. A pártok vagy megszűnnek, vagy maguk is előbb-utóbb szakapparátusokká alakulnak.

2014. december 12. 17:27
Tamás Gáspár Miklós
Dinamó Műhely

Ebből is látszik, hogy az új társadalmi mozgalmaknak (amelyekről kitűnő összefoglalást olvashatnak a Replika 84. [2013/3.] számában, szerk. Mikecz Dániel és Szabó Máté) Magyarországon nem olyan riválissal kell számolniuk, mint Nyugat-Európában. Világszerte – az Egyesült Államokban is – tapasztalható a szakirodalom szerint, hogy már több ember vesz részt tiltakozásokban, tüntetésekben, foglalásokban, petíciókban, népszavazási kezdeményezésekben, közmeghallgatásokon, az új szociális médiákban folytatott vitákban, mint a választásokon. A bizalmatlanság a kiüresedett parlamenti demokráciákkal szemben maximális. A pártok vagy megszűnnek, vagy maguk is előbb-utóbb szakapparátusokká alakulnak. Az állampolgárok a tőlük képviseleti és érzületi szemszögből idegen, csak a tőkés osztályt, közelebbről: a tőkés nagyvállalatok gazdasági, korporatív, kulturális érdekeit reprezentáló, a multinacionális tőke globális menedzsmentjével mindinkább összeolvadó államhatalmat elvetik, ügyeiket saját maguk óhajtják közvetlenül intézni. A szó hagyományos értelmében az új társadalmi mozgalmak – már 1968 óta – nem akarnak »hatalomra kerülni«, befolyást akarnak szerezni anélkül, hogy a korporatív-bürokratikus kormányhatalmat legitimálnák, és részvételükkel bővítenék manőverezési szabadságát.

Az új társadalmi mozgalmak a szakapparátusokkal nem a politikai hatalom természetéről vagy a népi alkotmányosságról, a részvételi demokráciáról vitatkoznak – nincs miért ezekről vitatkozni az osztályellenséggel – , hanem egyes ügyekről, bizonyos javaslatok befogadásáról. Ezek persze lehetnek jogszabályok vagy alkotmánycikkelyek egalitárius szellemű módosításai is (különösen a biopolitikai egyenlőség tárgykörében: etnikai és gender-egyenlőség, bevándorlás, menekültügy, az underclass diszkriminációjának fölszámolása), ezek érdekében – ahol ez jogilag lehetséges – pöröket is indítanak, de alapvetően szubsztantív ügyekről van szó. Az új mozgalmak külső nyomása – időnként a fölvilágosult policy intellectuals rokonszenvétől kísérve – sok helyen megváltoztatta az ökológiai, gender és migrációs joganyagot, és hatással volt a szakapparátusi és bírói mandarinátus irányára és ügyvezetésére. Az új társadalmi mozgalmak egyetemi értelmisége szövegeket állít elő, épp úgy, mint a politikai kormányzástól egyre inkább függetlenedő bürokratikus elit. Komoly elméleti vita folyik az elismerés és újraelosztás tárgykörében (Axel Honneth vs. Nancy Fraser, lásd erről a Replika új, 88. [2014/4.] számát, különös tekintettel Huszár Ákos jelentős tanulmányára), miközben az egyre reakciósabb, primitívebb és korruptabb politikai kormányzás képtelen a kezdeményezésre, és meg kell hajolnia a bal- és jobboldali populizmusok előtt (a »populizmus« szót itt se használom pejoratív, hanem pusztán leíró értelemben,

ÁMDE Magyarországon az új társadalmi mozgalmak ideális partnerei, az állami és korporatív szakapparátusok hiányoznak, mert a szélsőjobboldali kormányzás szétzúzta őket (ezek az apparátusok politikai irányultságukat tekintve leginkább liberálisok voltak, azaz ideológiailag államtalanítók, technikailag, stratégiailag és logisztikailag pedig etatisták, akár a régi reformértelmiség az 1989 előtti pénzügy- és külügyminisztérium, tervhivatal, MNB és KSH ún. háttérintézményeiben, de mindig volt posztkeynesiánus, szociálliberális kisebbség is). Ez az értelmiségi/szakértői elit az utóbbi négy évben minden hatalmát elvesztette, a pénzügyminisztérium, a munkaügyi, a népjóléti minisztérium, a környezetvédelmi minisztérium, a művelődési és oktatási minisztérium, az autonóm kutatásirányítás – és voltaképpen a külügyminisztérium is – egyszerűen megszűnt. Az állami eszközökkel létrehozott és támogatott nemzeti burzsoázia kormányoz, elképesztő számban megszavazott törvényekkel és kormányrendeletekkel, semmiféle diszkurzív eszmecsere nincs (a modernségre jellemző fogalmi nyelven a modernség fő témáit illetően) professzionális értelmiségi csoportok és a kívülállók között. (…)

A tiltakozó mozgalom egyik legjelentősebb eredménye a magyarországi szakszervezetek föléledése. Amikor ezeket a sorokat írom, úgy föst, hogy a költségvetés elleni, 2014. december 16-i tüntetésen minden szakszervezeti konföderáció részt vesz, és a 2015. január 2-ai tüntetéshez is csatlakozik mindegyikük. Nem lehetetlen, hogy sok évtizedes szünet után A MAGYAR MUNKÁSSÁG MEGJELENIK AZ UTCÁN. Ez tovább mélyítheti a közös ellenféllel szembeni közös politikai szenvedély által még eltakart, de nem titkolható és nem titkolandó érdekellentéteket a részvevő csoportok között.

Én itt csak arra hívhatom föl a Mozgalom figyelmét, hogy az érvényesítendő érdekek között erkölcsi ELSŐBBSÉGET élveznek azokéi, akiknek a legrosszabbul megy a soruk. Nem föltétlenül azokéi, akik elég szabadok hozzá, hogy többször is kimenjenek a térre. A legnagyobb szükséget szenvedők biztosan nem lesznek ott: a magyarhoni falusi gettókból az alultáplált, halálra ázott-fázott, tönkrement öregek és gyerekek, a város környéki fagyos erdőkből a hajléktalanok, az állástalanok a külvárosok kopott, fűtetlen lakásaiból. Rájuk kell gondolni. Rajtuk kell a leghamarabb segíteni. És azokon, akik egy sztrájkkal megállíthatják ezt az egész ördögi mókuskereket. És akiknek nincs mobiltelefonjuk, hogy magasra emeljék, ámulatba ejtve az egész világot.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 68 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tas0125
2014. december 13. 19:04
Gazsi mondja: "A bizalmatlanság a kiüresedett parlamenti demokráciákkal szemben maximális" Aztán miért, most lett megmozgatva eddig meg se mozdult közélet hiány ifjúság, ma tüntet holnap már gondolkodik, hogy az istenben beleszólni és okosan, mint mostanság még csak hőbörög. Meg tanulják, hogy más is vannak a világon, etcc.. Gazsi problémája: 1.Kimaradt a szak-névsorból. 2. Azt hiszem gyufafej barátunk fején találta a szöget,Gazsin is már nagyon látszik a fáradtság, főleg szellemi téren. Azt hiszem egy néhány évre el kellene hagynia az országot, hogy elszakadjon saját démonjaitól.
Senye Péter
2014. december 13. 15:05
Egy félig-meddig gazdasági gyarmaton a politika csak karagöz árnyjáték.
Bolond Istók
2014. december 13. 13:40
"Egy fiút leszúrtak a fasiszták – ezért mi most kijöttünk az utcára” – mondta Tamás Gáspár Miklós azon a tüntetésen, amelyre a "rasszista támadás” áldozatáért Patai Józsikáért kivonult a liberális értelmiség színe-java. Aztán kiderült, hogy a mindentudó liberális értelmiség szokásához híven árnyékra vetődött. http://www.blikk.hu/blikk_aktualis/angol-rendorok-keresik-patai-jozsit-2276761 Kezdődött minden Lukács Györggyel, Hamvas Béla, Weöres Sándor, Nemes Nagy Ágnes és a többi értékes ember ellehetetlenítésével. Aztán folytatódott Hellerrel, Kissel, (a Lukács óvodával) ezek tanítványaival, követőivel eszmetársaival, Konráddal, Eszterházyval, TGMmel..stb. a hívekkel a hatalmas egóval, dölyfös kiválasztottság és felsőbbrendűség tudattal, hatalom és irányítás mániával felvértezett, mindent jobban tudó és értő liberális értelmiséggel. Akik egymás vállát veregetik, egymásnak intéznek egyetemi előadásokat ezzel próbálva hitelesebbé tenni a maguk belterjes csoportját. (Mint Bajnainak és Mesterházynak a választások előtt.) Akik a nyitottságot, elfogadást...stb. hirdetik, ellenben a sötét, egyoldalú, korlátolt, zsarnok gondolataikkal évtizedek óta mérgezik a magyarok tudatát. Nem filozófusok és gondolkodók ők, hanem magyarság felemelkedésének kerékkötői.
kukagyerek
2014. december 13. 09:22
Ezt a sok ökörséget, egy-két mondatban is le lehetett volna írni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!