Járulékos veszteségek

2014. december 19. 07:39

Számunkra az is tanulságos, hogy milyen rövid idő alatt térdre lehet kényszeríteni egy olyan hatalmas gazdaságot, mint az orosz. Ijesztő szembesülni azzal, milyen kicsi a mozgásterünk.

2014. december 19. 07:39
Szabó Anna
Magyar Nemzet

„Moszkva megleckéztetése sokba kerül az EU-nak is, hiába, az alapértékek védelméért meg kell küzdeni, még akkor is, ha ezt az álláspontot sok uniós polgár nem tette egészen magáévá. Európa ugyanis Oroszországba évi 120 milliárd dollár értékben exportált, a legnagyobb értékben a franciák, a németek és az olaszok (ezért is érthetetlen, miért rajtunk kérik számon azt, ami más, velünk elvileg egyenrangú tagállamnak megengedett). Így például ugrottak a francia fegyverüzletek, az olasz energiaóriás, az ENI is elvesztette a Déli Áramlat közös építésének lehetőségét, s a finn–orosz atomerőmű terve is áll. Most már az oroszellenes balti államok is szűkölnek, mert Moszkvától függhet az éves gazdasági teljesítményük 10-14 százaléka. És sajnos mi is érezzük az »európai értékek« súlyát: lejtőre került a forint, tegnap már a 315-ös szintet is elérte az euróval szemben, esett a budapesti értéktőzsde, és kevesebbet érnek a magyar vállalatok részvényei, különösen az orosz kapcsolatokkal rendelkező cégeké.

Egyre jobban kirajzolódik, hogy Oroszország teljes gazdasági összeomlása senkinek nem áll érdekében, mert ezen a történeten eddig is mindkét fél csak veszített, és a java még hátravan. Számunkra az is tanulságos, hogy milyen rövid idő alatt térdre lehet kényszeríteni egy olyan hatalmas gazdaságot, mint az orosz.

Ijesztő szembesülni azzal, milyen kicsi a mozgásterünk.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kunbella
2014. december 19. 11:36
"Óvatosságra intett Orbán Viktor miniszterelnök az oroszországi válság lehetséges következményeinek megítélését illetően: mint csütörtök késő este Brüsszelben újságíróknak elmondta, az orosz devizatartalékok és az orosz katonai képességek rendkívül erősek, az orosz gazdaság újjászervezhető, Oroszország továbbra is komoly ország, amelyet megfelelő súlyán kell kezelni. „Csínján az elhamarkodott véleménynyilvánítással” – mondta. Szerinte nem szabad végzetesen legyengült országként tekinteni Oroszországra. „Komoly tényező, és komoly tényező marad a jövőben is” – fogalmazott."
BőröndÖdön
2014. december 19. 10:17
Vannak országok,ahol az elvek legalább olyan fontosak,mint a vélt gazdasági érdekek,mi nem tartozunk ezek közé jelenleg.
botto
2014. december 19. 09:15
Ez a Kína megveheti zsebre az államadósság miatt az USÁT mítosz miért terjedt el ennyire? Mi jobban ki vagyunk szolgáltatva a Templeton háznak (MO külső államadósságának kb 16-17%-a Templetonnál van) mint az USA Kínának (külső adósságállomány 9%-a) Néha nem ártana adatokat böngészni és utána nagyokat mondani.
luga
2014. december 19. 08:45
Várom, hogy Kína benyújtsa a számlát az USA-nak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!