Záptojásszag

2014. december 17. 08:57

Miközben a kormány egyre nagyobb sebességre kapcsol a társadalom további szétdúlása és ennek árán a saját monolit hatalma erősítése terén, a civil szférában is lezajlott egyfajta sebességváltás.

2014. december 17. 08:57
Lévai Júlia
Galamus

Még feltűnőbb jelensége volt a tüntetéssorozatnak, hogy a Jobbik és csatolt részei döntően passzívak maradtak, ami nagyon fontos jelzés. Ez vélhetően nemcsak azért volt így, mert a tüntetők minden pártot felszólítottak a távolmaradásra, hanem sokkal inkább azért, mert a szemléletmódjuk és az általuk középpontba állított kérdések önmagukban megnehezítették a szélsőjobb dolgát. A jelek szerint ez egyformán képtelenné vált akár provokációk megszervezésére*, akár arra, hogy párhuzamos tüntetéseken »repüljön rá« a civilek által fölvetett témák bármelyikére. Így hiába azonos a hadállás– »Vesszen Orbán!« –, a tüntetéseken elhangzottaknak egyetlen olyan pontja sincs, amelyre ők rácsatlakozhatnának. Ám semmit sem tudunk arról, mi történik náluk jelenleg a mélyben. Valaki vizsgálódik ez ügyben? Ha igen, mire jutott? Milyen stratégiák várhatók a Jobbiktól?

További, jellemző következménye a tüntetéssorozatnak, hogy miközben a kormány propaganda-sajtójának legkeményebb része hol pártkommandóként (Nagy Emília tanár iskolai letámadása), hol közönséges kápóként kezdett viselkedni (számonkérő körlevél szerkesztőségekhez a tagok szerfogyasztási szokásairól), néhányan megkezdték az irhájuk mentését, és fölfedezték önmagukban a probléma feldolgozására is képes újságírót. Ők egyelőre nincsenek sokan, de Pokorni és Semjén személyében már párjuk is akadt a politikusok között. Van tehát egy picinyke, szakadárnak tetsző mezőny. Rá kéne kérdezni tehát hozzáértőknél, hogy vajon emellett léteznek-e olyan mozgások, amelyek elvezetnek oda, hogy a Fidesz felismerje Orbán veszélyességét és gondoskodjon a teljes politikai kiiktatásáról. Miközben pártként igyekszik inkább konzervatív, mint jobboldali, és inkább konszolidáló, mint uszító erőként továbblépni. Az ugyanis egyelőre nem látszik körvonalazódni, hogy a Fidesz pusztán kívülről és még az előtt megbuktatható-e, hogy változtatni lehetne a hatályos választási törvényeken. Mert a jelenlegi formájában semmiképp sem alkalmas rá, hogy bármiféle többoldalú tárgyalások demokratikus résztvevője legyen. Ki mit lát és gondol erről?

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Box Hill
2014. december 17. 18:01
"ennek árán a saját monolit hatalma erősítése terén" Látom, szerzőnk nem vesz tudomást a Fidesz 10%-os népszerűségvesztéséről. Lehet így is újságot írni, de minek?
Béna Géza
2014. december 17. 17:36
Hajrá Viktor csak azért is ha mindjárt az ingünkért is, taknyosék úgy mondták a nagyanyámnak hogy mi gyökereken is megélünk mert már megszoktuk épen ezért hajrá Viktor még ha gyökereken is kell élnünk.Mellesleg Mátyás király óta Ő a legjobb hajrá magyarok!!!!!!!!!!!!!
atila68
2014. december 17. 17:00
A civil szféra egyenlőre keresi a tökeit.
tango47
2014. december 17. 16:07
Azért mennyivel egyszerűbb lenne az élet Magyarországon, ha ezek a bőröndjükön ücsörgők tényleg elmentek volna a bús p...ba, nem csak fenyegetőztek volna vele, és ott kint a demokratikus távolban kevergetnék a szart az ottani örögek otthonában úgy egymás közt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!