A polgárság dicsérete

2014. december 26. 16:31

John Lukacs leginkább jövőbe mutató megállapítása az, hogy a magyarok számára (is) épp a mára háttérbe szorult polgárosodás programja kínálja a legígéretesebb reményt a kibontakozásra.

2014. december 26. 16:31

„Karácsonykor – legalább karácsonykor - illő igazat beszélni és igazat írni. Amikor azokra a szerzőkre gondolok, akik számomra mint konzervatív gondolkodók fontosak, egész természetesen lyukadok ki John Lukacsnal. Nem azért, mert hibátlan gondolkodónak tartom. Épp ellenkezőleg: a hibái, sőt bűnei miatt. Melyeket maga vesz először számba, vall be töredelmesen, jó történészként ragaszkodva a történeti hűség elvéhez, például az Egy eredendő bűnös vallomásai című önéletrajzi könyvében. (Pontosítás, Lukacstól: »Önéletrajzszerű, de nem önéletrajz. Bár első személyben íródott, főleg gondolataim és figyelmem története – idéztem erről a megszorításról Pilinszky Jánost a könyv bevezetőjének első oldalán, mégpedig először amerikai olvasóimnak.«)

Épp ez a kíméletlen, de nem ízléstelen őszintesége az, ami először is figyelemreméltó Lukacs gondolkodásában. Komolyan veszi olvasóit, s komolyan magát. Mindig kész az elszámolásra. Be meri vallani a bűneit. Katolikusként is ez az egyik legfontosabb és legnehezebb feladatunk. Fontosabb, mint bármilyen, kurzuselvárás szerinti társadalmi szerepjáték, kegyesség, ájtatos színészkedés. De a konzervativizmusunk is csak dekoráció, az igazsághoz való már-már mániákus (de nem vak, és nem pusztán a kanti kötelesség-etika alapján álló, hanem azt inkább becsületbeli ügynek tekintő) ragaszkodás nélkül. (...)

Nem sorolom, mi mindenért becsülöm, tisztelem még Lukacsot, hogy miért tartom nagy dolognak a mégoly rövid ideig tartó, irántam megnyilvánuló, megtisztelő figyelmét. Azzal zárom a rá emlékező sorokat, hogy kijelentem: sok mindennél fontosabb számomra az, ahogyan Don Quijote módjára bátran védelmezi az egykor Magyarországon is virágzó polgári életmódot és viselkedéskultúrát. Úgy gondolom, hogy e védelem egyáltalán nem olyan anakronisztikus program, mint amilyennek ő beállítja, amikor nem is konzervatívnak, hanem reakciósnak nevezi magát. Ki merem jelenteni: ennek a figyelemre méltó történésznek a leginkább jövőbe mutató megállapítása az, hogy a magyarok számára (is) épp a mára háttérbe szorult polgárosodás programja kínálja a legígéretesebb reményt a kibontakozásra.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 83 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KannibálTatárÚr
2014. december 28. 09:38
Polgárság: "A 17-18. században a nyugat-európai országokban polgári forradalmak törtek ki, és a vagyonos városi polgárság az uralkodó osztály részévé vált a társadalmi hierarchiában. A társadalom élén álló nagypolgárság és középpolgárság volt összefoglaló néven a burzsoázia. (Az eredetileg a marxista ideológiában használt kifejezés a francia bourgeoisie, „polgárság” szó magyar változata). Ugyanakkor a kispolgárság tömegei is kialakultak. Közép-Európa keleti felében, így Magyarországon ez a folyamat csak megkésve és felemás módon, a 19. század utolsó harmadában zajlott le." Kispolgár: önálló megélhetési lehetőséggel rendelkező iparos, szellemi munkát végző adófizető. A demokrácia lényegében a burzsoáziával szemben nyert létjogosultságot. A burzsoáziát a demokráciában törölhetjük. Iparos ma már csak a mesékben létezik. Marad a szellemi munkát végzők csoportja. Ezek hajtották végre a rendszerváltást. NEM KÉRÜNK BELŐLÜK!!!
saddlenode
2014. december 27. 10:37
számomra groteszk, hogy ez a szöveg még ma is hat. minimum 200 éve lassan azzal hülyítik a kelet-európai országokat, hogy mindjárt jön a felzárkóás, meg a "nyugatos polgárosodás". aztán természetesen nem jön, hiszen ez a régió mint a nyugat-európai tőkés centrum alárendet perifériája mindig csak egy nagyon szűk polgári réteggel fog rendelkezni, és ez a polgári réteg is vagy komprádor (végrehajtói) burzsoázia lesz, vagy ilyen államfüggő, kicsit maffiózó belső burzsoázia. és akkor jönnek ezek a süsük és nyavalyognak hogy mikor jön az "igazi" polgárosodás. jóreggelt, EZ az igazi polgárosodás latin-amerikáben és kelet-európában amit a szemünk előtt látunk.
Berecskereki
2014. december 26. 22:10
GRANASZTÓI GYÖRGY a „Polgár, polgárosodás” c. írásában a következőket fogalmazza meg. „Ma a legtöbb panasz azzal kapcsolatos, hogy szétesett a társadalom, hogy az élet számos területén a színvonal csökkenése tapasztalható. Ellentét formájában megfogalmazva azt lehet mondani, hogy az utóbbi években a társadalom szétesésének folyamata az állam és az országos politika lopakodó térhódításával áll szemben, a nívótlanság viszont kulturális és erkölcsi igénytelenséget jelent, aminek az ellentéte a fogyasztási cikkek, anyagi javak iránti folyamatos és növekvő igény. Mindkét ellentét jellemző volt már a Kádár-korszakban is, de napjainkban még feltűnőbb, mint azelőtt. Ez igazi történeti távlat. Lehet kutatni a kezdeteit, de el lehet töprengeni azon is, meddig tart. Az átlátható, cselekvésre serkentő közélet, melyben az egyén, saját elhatározása alapján szereplővé, személyiséggé változik, olyasmi, amiről általánosságban sajnos nehéz mit mondani. A vágyódás utána idealizmust, érzelmességet, netán demagógiát fakaszt, az apokaliptikus vízió pedig csüggeszt. Egyik sem segít a megértésben és a cselekvésben. Pedig nyilvánvaló, hogy a közélet megléte vagy hiánya, így vagy úgy döntő abban, miként alakul a jövő. Csakhogy a jövő a demokrácia kifejlett formáiban nem allegória, hanem történetiségében létezik, értelmezhető.” http://www.c3.hu/scripta/nagyvilag/98/1112/13grasz.htm Akkor hogyan tovább?
Berecskereki
2014. december 26. 21:33
Lehet ott polgárság kialakulásáról, megerősödéséről beszélni, ahol a hatalom csúcsán, az ország Házában és azon kívül – beleértve a médiát is - a beszédet a személyes gyűlölet, demagógia, ordítozás uralja? Ahol ezt már a közbeszéd is átvette és ahol kezd szétmállani a nemzet legkisebb sejtje is? John Lukacs egy riportban a következőket mondja; „A féligazság a hazugságnál is veszélyesebb. Ráadásul mi kijelentő nemzet vagyunk, kijelentünk, aztán azzal el van intézve minden. Ez is jellemzi a magyar politikai viselkedés és beszédmód sajnálatosan gyenge minőségét. Tisza Kálmán kijelentette: felépítjük Kelet- és Közép-Európa legnagyobb és legdíszesebb országházát. Aztán az, ami húsz-harminc év után, az Országházon belül történt, sajnos nem felelt meg az épület nagyszerűségének. Politikai és személyes gyűlölet, demagógia, ordítozás, mások megértésének hiánya szennyezte be a hatalmas termeket. Amit a mostani közéletben és a mostani parlamentben itt-ott látok, sajnos, nemigen különbözik attól, ami több mint száz éve, az akkori Ház termeiben is elhangzott: a meg nem értés, a viselkedés és beszédmód gyakori alantassága. Nem látok sok úri felfogást a mai magyar politikában...” http://www.szabadelvu-lap.hu/component/content/article/5195-john-lukacs-nem-latok-sok-uri-felfogast-a-mai-magyar-politikaban.html Igen! Igaza van John Lukacsnak, amikor azt mondja; „Nem látok sok úri felfogást a mai magyar politikában”, amelyet kiegészítenék ezzel, a mai magyar értelmiség körében sem látom ezt az úri felfogást.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!