Új taktikát választott az ellenzék

2014. december 13. 15:43

A médiaadó miatt bosszúszomjas és már a kiegyensúlyozottság látszatára sem ügyelő RTL Klub támogatásával az ellenzék korrupciós vádakkal illeti a kormánypártok tagjait. Interjú.

2014. december 13. 15:43
Gulyás Gergely
Gulyás Gergely
Magyar Hírlap

„– A napokban leginkább a kötelező drogteszt tartja lázban a közvéleményt. Jogászként megvalósíthatónak tartja ezt a tervezetet?

– Attól függ, kinél. A gyermekek esetében – ahogyan Rogán Antal frakcióvezető is elmondta – ez önkéntesség alapján szóba jöhetne, ami ebben az esetben a szülői beleegyezést jelenti.

– Tényleg módosítani kellene az alaptörvényt is?

– Nem. Általánosságban is örülök, hogy túlléptünk az indokolatlanul gyakori alkotmánymódosítások időszakán. Az alaptörvényre és nemzetközi jogi kötelezettségeinkre tekintettel kell a törvényeket elfogadni. Ez erre az esetre is igaz, ami nyilván behatárolja, hogy ebből az ötletből mi és hogyan valósítható meg.

– Több szakember is megfogalmazta már a kritikáját ebben az ügyben, elég, ha csak Péterfalvi Attilára vagy Zacher Gáborra gondolunk. Nem lett volna célszerűbb előbb például megkérdezni az ő véleményüket, és utána bedobni az ötletet?

– A távollétemben megtartott frakcióülés döntését követően az én feladatom az volt, hogy egyeztessek az Igazságügyi Minisztériummal, és január végéig fogalmazzunk meg jogilag megalapozott véleményt arról, hogy a javaslat megvalósítható-e. Ennek a feladatnak eleget fogok tenni, szerintem Trócsányi László miniszterrel teljes egyetértésben tudjuk jelezni a frakciónak, hogy mi az, ami jogilag lehetséges, és mi az, ami nem. Ezzel együtt meglepve nézem azt az elképesztő gyűlölködést, ami a javaslat kapcsán kialakult, mert annyit mindenféleképpen rögzítsünk: a jelenlegi fiatalságnál az egyik legkomolyabb probléma a drogkérdés. Ennek a felismerése szerintem nem igényel politikai szimpátiát. Utána lehet vitatkozni azon, hogy a megoldási javaslat jó, rossz, esetleg pocsék, kivitelezhető vagy kivitelezhetetlen. De még a probléma felismerésének jogossága miatt indokolt méltányosságot sem látom az ötlettel és különösen a javaslattevővel szemben.(...)

– Mennyire foglalkoznak a frakcióban a Fidesz politikusait érintő vagyongyarapodásokkal, külföldi utakkal és hasonló ügyekkel?

– Az ellenzék stratégiát váltott. Belátta az elmúlt négy év kudarcát, amelynek során azt próbálta bebizonyítani, hogy ez a kormány antidemokratikus lépéseket tesz. Erre idén három demokratikus választáson adtak csattanós választ a szavazók. Az ellenzék ezután választott egy másik utat. A médiaadó miatt bosszúszomjas és már a kiegyensúlyozottság látszatára sem ügyelő RTL Klub hathatós támogatásával korrupciós vádakkal illeti a kormánypártok tagjait. Ez a helyzet azonban nem változtat azon, hogy aki közhatalmat gyakorol és a közéletben vesz részt, annak a saját vagyonával teljeskörűen el kell tudnia számolni. Ez alapvető jogi követelmény. Van viszont egy, a polgári jó ízlés fontosságát mutató, erkölcsi természetű tanulsága is az ügynek: Magyarország összességében ma is egy szegény ország, ezért ha valaki közhatalmat gyakorol – hiába szerezte minden vagyonát jogszerűen –, akkor is tudnia kell, hol a határ a jólét és a luxus között. Szerintem nem gondolják a választók, hogy egy miniszter teljesen átlagos életet él, és nem is várják ezt el, de van olyan mértékű luxus, amitől egy politikus a mai Magyarországon jobb, ha távol tartja magát.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 74 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bora
2014. december 14. 21:10
Olyan szomorú, amikor egy fiatal ember ilyeneket mond, vagy saját meggyőződéséből, vagy, mert ezt kell mondania. Vagy azért, mert tudja, hogy ez az elvárás, ezt kell mondani, ha fontos a karrierje. De valóban, mit is mondhatna? Hogy ő is vércikinek érzi, hogy kormánypárti társai gátlástalanul lopnak? Hogy ő is egyre nehezebben azonosul ezzel, mert tudja, hogy minimum erkölcstelen, de akár törvénybe ütköző is lehet, amiket csinálnak? És valószínűleg tudja, hogy ez csak a jéghegy csúcsa, mert a teljesen törvényes állami támogatásokon keresztül még több kerül vissza a saját köreikhez. Ezt ő tudja, de nem beszélhet kifelé. Nem mondhatja azt, hogy egyes vezetú politikusaik túlmentek egy határon, és ideje lenne vizsgálatot indítani ezekben az ügyekben. Aki kormánypártiként egy kereskedelmi adó elfogultságát kéri számon, akkor megkérdeznám tőle, hogy mi újság a Magyar Televízió háza táján, ami közpénzből működik? Az lehetne mindig, minden körülmények között objektív. Több nézője is lenne. A HírTV-t miért nem vádolja elfogultsággal? Jó, ezek költői kérdések, mert tudom, hogy a saját táborához szól, nekik ad muníciót, és ez fontos. Itt realitást, és bármi féle észérvet keresni kár.
thymian
2014. december 14. 12:16
Persze, az ellenzék a hibás azért, mert gátlástalanul loptok. Egyszerű a megoldás, szavazzátok meg a Jobbik által már beterjesztett törvényjavaslatot (amit rendszeresen leszavaztok) a vezető politikusok kötelező vagyonvizsgálatáról. Ebbe persze nem mertek belemenni. Biztos nem ok nélkül.
illiberator
2014. december 14. 09:19
Gulyás: "Magyarország összességében ma is egy szegény ország, ezért ha valaki közhatalmat gyakorol – hiába szerezte minden vagyonát jogszerűen –, akkor is tudnia kell, hol a határ a jólét és a luxus között. Szerintem nem gondolják a választók, hogy egy miniszter teljesen átlagos életet él, és nem is várják ezt el, de van olyan mértékű luxus, amitől egy politikus a mai Magyarországon jobb, ha távol tartja magát." Nagyon jó gondolatok! Remélem Szógyártó és Lézer Janó is olvassa!
betamás89
2014. december 14. 03:15
Miért az MTVA katonák ügyelnek a kiegyensúlyozottság látszatára ?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!