Lépés a semmibe

2014. november 30. 13:36

Az a tény, hogy az RMDSZ a kormányból kilépett gyakorlatilag a semmibe, azt is sejteti, hogy túlsúlyba kerülhetnek a bukaresti politizálás hatékonyságában kételkedő hangok.

2014. november 30. 13:36
Szőcs Levente
Népszabadság

„A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) ellenzékbe vonulása egyértelmű szakítás a múlttal. Az RMDSZ először adja fel önszántából a kormányzást. Először hagyja faképnél politikai partnerét. Először lép úgy, hogy nem tudja, melyik lesz a következő lépés. Először vállalja nyíltan, hogy nem akar élni a kormányzás eszközeivel, ezzel pedig gyakorlatilag lemond a parlamenti érdekérvényesítésről, miközben a román pártoktól ajándékot hiába várna.

Amit az RMDSZ eddig elért a kisebbségi jogok terén, azt a mindenkori kormány támogatásáért cserébe érte el. Nem tudni, mikor kerül a szövetség ismét olyan pozícióba, hogy bárkivel tárgyalhatna a közösségi jogokról, hiszen az elnökválasztáson győztes Klaus Johannis pártja egyelőre túl gyenge ahhoz, hogy megdöntse a Szociáldemokrata Párt (PSD) kormányát.

A szövetség nyilvánvalóan elbizonytalanodott. Vezetői a választások előtt készült felmérésekből tudhatták, hogy a magyarok 80 százaléka a liberális Klaus Johannisra fog voksolni. Ennek ellenére a választók belátására bízták a döntést, hogy folytathassák a kormányzást a Szociáldemokrata Párttal. Azt a kormányzást, amelyet most otthagynak.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Béna Géza
2014. december 01. 16:46
A kelemen Hunor és bandáját egy jól célzott tőkön rúgással kéne helyre igazitani
paraklétosz
2014. november 30. 16:55
"egyértelmű szakítás a múlttal" - á dehogy. Van úgy, hogy ha valaki sokat hintázik a bársonyszékben, akkor a két szék közt a földön találja magát. Onnan csak akkor van felállás, ha belátja, hogy nem elég a saját propagandába kapaszkodni. Be kell ismerni, hogy lassan de biztosan elveszítették az erdélyi szavazóik három negyedét és az okot csak saját politikai viselkedésükben kereshetik. A propaganda szövegek helyett, vissza kell Bukurestből térni az emberek közé és újraéleszteni azt a bizalmat, ami a kilencvenes évek elején még megvolt. Újra a kályhától indulni nem szégyen, sőt egyedüli célravezető megoldás.
Senye Péter
2014. november 30. 16:54
Egy román(iai) vicc szerint eddig az ottani választásoknak csak egy tétje volt, hogy melyik román párttal koalíciózik az RMDSZ.
tóth mária
2014. november 30. 16:35
.... és a 25 éve tartó lázas semmittevés, az is az ő saruk! Autonómia?, ezt a szót még csak nem is hallották. igen szomorú, de ez a kései kilépés sehova nem fog vezetni!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!