MSZP: Ne nyerészkedjen a kormány és az MNB az árfolyamon!

2014. november 14. 16:21

Az MSZP nem a mostani, hanem a 2010-es devizaárfolyamon váltaná át a devizahiteleket. Szerintük a jelenleg parlament előtt lévő törvény korlátozza a „kétségbeejtő” helyzetben lévők szabad döntési lehetőséget, miközben a kormány és az MNB csak nyer a forintosítással.

2014. november 14. 16:21

Az MSZP arra szólította fel a kormányt és a Magyar Nemzeti Bankot, hogy ne akarjanak nyerészkedni az árfolyamon a devizahitelek forintosításakor, amikor százezrek „kétségbeejtő” helyzetben vannak. Józsa István országgyűlési képviselő pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, olyan törvényre lenne szükség, amely lehetőséget ad a 2010 tavaszi árfolyamon történő átváltásra. Hozzátette: az MSZP már korábban mondta, hogy rossz vége lesz a forintosításnak, és most kiderült, hogy igaza lett. A képviselő szerint az unió és a magyar alkotmány sarkalatos pontja a vagyon védelme és a tulajdonnal való szabad rendelkezés joga, de a parlament előtt lévő törvényjavaslat korlátozza a szabad döntési lehetőséget.

Szanyi Tibor, a szocialisták európai parlamenti képviselője azt hangsúlyozta, hogy ha a kormány mostani „ajánlata” olyan jó lenne, akkor az emberek maguktól is választották volna, így, hogy kötelező, nem biztos abban, hogy a legjobb megoldás született. Kérdésre válaszolva Szanyi Tibor szerint a fix árfolyam bevezetésének több üzenete van: ha a kormány attól tart, hogy az árfolyam rosszabb lesz, azzal azt üzeni, hogy képtelen tartani a forint árfolyamát. Ha erősítenék a forintot, akkor a rögzített árfolyam „nyílt rablás”, ha pedig azt mondja a kormány, hogy ez az „egyensúlyi pont”, akkor semmi szükség rá.

Szanyi Tibor a sajtótájékoztatón beszélt a luxemburgi adóelkerülési ügyről is. Mint mondta, az országban a társasági jövedelemadó 2-3 százalék, 2002 és 2010 között viszont a kormány külön megállapodást kötött közel négyszáz multinacionális céggel, amelyek szélsőséges esetben kevesebb mint 1 százalék adót fizettek, ezzel több ezermilliárd eurónyi adókiesés okozva. Szorgalmazta, hogy ha Vida Ildikó, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke az adó beszedése mellett van, akkor vizsgálja ki, hogy – nemcsak a 2002 és 2010 közötti, hanem az ezt megelőző és ez utáni időszakban – melyek voltak azok a magyar cégek, amelyek komoly nagyságrendben Luxemburgba utalták a jövedelmüket.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Selamat
2014. november 15. 13:28
"MSZP: Ne nyerészkedjen a kormány és az MNB az árfolyamon!" Inkább veszítsen! Minél többet. Mert az úgy igazán emeszpés.
kzs2
2014. november 15. 08:42
Kár hogy a bankokat nem szólította fel a horribilis kamatok miatt. Amikor szlovákok, osztrákok, lengyeleknél 2% körüli kamatrésből megélnek, addig Magyarországon 4-5% se elég!
bunko_jobbos
2014. november 15. 08:22
Már napok óta megy a balos irányzatú hiszti az árfolyamról. Emlékeztetném a kedves balhibbantakat, hogy tök mindegy, hogy az árfolyam vagy a tisztességtelen kamatemelések miatt kapnak majd a devizahitelesek 1000 milliárd forintot a bankoktól (vissza). Értem, hogy 2 jogcímen is kaphatnának, de nem mindegy???? Minek ezen rugózni?
Tintamin
2014. november 14. 23:19
Az ugye megvan, hogy Matolcsy százmilliárdjai Orbánhoz jutnak vissza közvetlenül? Mennyit tűr még a magyar? Ekkora tolvaj banda még nem uralkodott rajta, az biztos.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!