A foglyul ejtett állam

2014. november 12. 18:13

Negyedszázad elteltével a társadalom létfontosságú kérdés előtt áll: sikerül kiszabadítani a foglyul ejtett államot az oligarchák karmaiból?

2014. november 12. 18:13
Marián Leško
Új Szó

„Persze nem egy kerek, szép sikertörténetről van szó, végigvonulnak benne a kudarcok is. Ezek nemcsak azt eredményezték, hogy nem tartunk még előbbre (mert ez is lehetséges lett volna), hanem reális veszélyt jelentenek, hogy ha nem lesz további változás, történelmi lemaradásunk örökre megmarad. 1989 óta három fő garnitúra irányította az országot (két Mečiar-kormány, két Dzurinda-kormány, két Fico-kormány), és mindhárom kiépítette a maga korrupciós rendszerét. Ezeknek a folyamatoknak az eredményét nevezte Iveta Radičová volt kormányfő tömören és találóan oligarchikus demokráciának.

Szigeti László, a Kalligram Kiadó igazgatója egy esszéjében az oligarchikus demokráciát úgy jellemzi, hogy néhány ember diktálja a gazdasági-pénzügyi szabályokat, meghatározza az újraelosztás módját és ellenőrzi a médiát. Úgy, ahogy a saját érdekeiknek megfelel, nem pedig ahogy a közérdek kívánná. Negyedszázad elteltével a társadalom létfontosságú kérdés előtt áll: Sikerül kiszabadítani a foglyul ejtett államot (state capture) az oligarchák karmaiból?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
1234
2014. november 13. 13:12
Én úgy tudtam Szigeti Kalligramja és Leško azokkal a nagy napilapokkal ahol főmunkatárs (vagy volt), szintén jó mélyen benne van az "oligarchikus érdekkörökben". Előttem jól megírták, az elitista liberódemókrácia = oligarchikus diktatúrával, csak nem rendőrség és gulág, hanep agymosó propaganda és hálózatok az eszközök. A kommunista diktatúrát is népi demókráciának nevezték. A liberális szó manapság többnyire a legvadabb korlátozásokat jelenti bármiben.
Sötétbenbújkálóellenforradalmár
2014. november 12. 23:47
Ezek ugyan eredetileg nem erre szavaztak de önérzetesek, ezzel tartják őket fogva és kénytelenek inkább lenyelni a békát mégha amiben hittek át is ..szta őket, de ha ez kiderül róluk azt még cikibbnek érzik. Inkább beáldozzák a hazát.
Qsza
2014. november 12. 19:01
Kelet-európai betegség. (És dél-amerikai). A középosztály hiánya, illetve annak leépülése kéz a kézben jár az olgarchák felemelkedésével. Az ún. szocializmus megfélemlítette és apolitikussá nevelte a középosztályt, kiölte belőle a kezdeményezőképeséget és a felelősséget. Ebbe a környezetbe robbant be a privatizáció, a kevés szemesebbje és a szemtelenebbje irgalmatlanul meggazdagodott és összenőtt az állami és a gazdasági elit. Szlovákia kevesebb adóssággal indult és pont jókor nyitott, ezért állnak a mutatók tekintetében jobban.
KannibálTatárÚr
2014. november 12. 18:28
"Ezeknek a folyamatoknak az eredményét nevezte Iveta Radičová volt kormányfő tömören és találóan oligarchikus demokráciának." Az oligarchikus demokrácia értelmetlenség. Oligarchikus diktatúra van. Ami - ellentétben a demokráciával - nem a többség, hanem a kisebbség diktatúrája.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!