Tisztelet a hősöknek – legyen ötvenhatos múzeum a Magyar Rádióból!

2014. november 04. 19:56

Kizárt, hogy legyen jobb helyszíne egy budapesti '56-os múzeumnak, mint Józsefváros, és a Magyar Rádió épülete, ami épp most búcsúzik eddigi feladatától, mivel a rádió is a Kunigunda utcába költözik.

2014. november 04. 19:56
Balogh Ákos Gergely
Mandiner

1956_pollack_mihaly_ter_tank_cimerrel_jozsefvaros.png

„A kezünk. Ahogy rettenetesen izzad a hűvös üvegen, benzinszagú a ruhánk, és bár hideg van, az ablak is nyitva, csöpög az izzadság a homlokunkról. Egyre erősebb morajlás. Zörögnek a kivert ablak még megmaradt üvegcserepei. A szemben lévő ház emeletén elrejtőzött figyelő feltartja a kezét. Jelez. Rohanás az ablakhoz. Dobás. Célzás nélkül.” – mondta meg a frankót Oli bácsi minden idők talán legjobban sikerült ufis-reakciós-mandineres produkciójában, a 2006. októberi jubileumi különszámunkban.

'56 emléke régi szívügyünk, ezért is írtam október 23-i, a forradalom és Józsefváros ezernyi kapcsolódási pontjáról szóló posztomban, hogy örülnék egy, kifejezetten ennek a témának szentelt, korszerű múzeumnak. A bejegyzésre reagálva írt nekem Wombat Szombat mikroblogger, hogy létezik '56-os múzeum, csak nem Budapesten, hanem Kiskunmajsán. Az intézményt Pongrátz Gergely, a Corvin köz hőse alapította és bővítgette haláláig.

23-án kora este elmentem a Magyar Rádió Bródy Sándor utcai épületéhez, ahol az évforduló alkalmából végig lehetett járni az 58 évvel ezelőtti események egyik meghatározó és szimbolikus helyszínét. A nyolc állomásból álló program során régi rádiósok emlékeztek vissza az akkori eseményekre, illetve archív hanganyagokat játszottak le. Az utolsó állomásnál, a rádió udvarán egy tank állt, miközben a hangszórókból azt hallhattuk, hogyan kell Molotov-koktélt készíteni.

Ekkor hasított belém a felismerés: ennek nem csak évente egyszer kéne itt lennie, hanem az év minden napján. Kizárt, hogy legyen jobb helyszíne egy budapesti '56-os múzeumnak, mint Józsefváros, és a Magyar Rádió épülete, ami épp most búcsúzik eddigi feladatától, mivel a rádió is a Kunigunda utcába költözik. És eszembe jutott a poszt nyitóképe a Fortepanról, ami éppen a Rádió és a Pollack Mihály téren készült '56 őszén.

Egy itt megvalósuló ötvenhatos múzeum a kihalt és gazdátlan teret is megtölthetné élettel, hiszen a kiállítás simán kilóghatna oda – egyszerre autentikus és frekventált helyszíneként ötvenhat emlékezetének. Az állam adhatná az ingatlant, a múzeumra valót pedig összeadhatnák a t. polgárok. Én mindenképpen szívesen áldoznék rá néhány tízezer forintot.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ormányos csillós
2014. november 05. 12:58
Holoemlékév helyett inkább ez kéne, és a zsidók bocsánatkérése a kommunizmus alatti rémtettekért.
marós
2014. november 05. 08:51
Tisztelet a hősöknek, és emlékmúzeumot a forradalomnak, csilliárdos igen.
MZ/X
2014. november 05. 08:27
http://www.56-osmuzeum.hu/ Van 56-os múzeum,Kiskunmajsán, mivel nem engedték Budapesten megnyitni. Azóta egy,október 23-án oly serényen koszorúzó, politikus sem vette a fáradságot, hogy esetleg lépje az ügyben.
motoros
2014. november 05. 07:47
Minden múzeumnál fontosabb a világos, tiszta beszéd az iskolákban és a médiában. Az anyjukat is eladnák azért, hogy ne legyen hazája ennek a nemzetnek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!