Bitorlás

2014. október 15. 07:40

Jeles elődökre, vitathatatlan tekintélyekre hivatkozott nem túl jelesre sikerült hétfői parlamenti napirend előttijében Orbán Viktor.

2014. október 15. 07:40
Várkonyi Tibor
Népszava

„Jeles elődökre, vitathatatlan tekintélyekre hivatkozott nem túl jelesre sikerült hétfői parlamenti napirend előttijében Orbán Viktor. Erőszakos »egység törekvéseit«abból eredeztette, hogy két nem akárki, Charles de Gaulle és Konrad Adenauer ihlette meg. Függetlenül a már megszokott szerénytelenségtől, így egyszerű történelemhamisítás, kicsit szabadosabb fölfogásban, bitorlási kísérlet.

Sem de Gaulle tábornoknak, sem az akkor még bonni kancellárnak, esze ágában sem volt hatalom koncentrációs eszközökkel antidemokratikus fogásokhoz folyamodni, abból kiindulva, hogy mindketten meggyőződéses demokraták voltak, De Gaulle-t korabeli ellenzékéből többen is »személyi hatalomra« törekvéssel vádolták, annak a mellőzésével, hogy a széthulló Negyedik Köztársaság helyébe szilárd, demokratikus parlamenti rendszert igyekezett teremteni.

Ha például bármilyen választások idején a kilátásai nem túl kedvezőknek ígérkeztek is, eszébe se jutott sebtében új módszereket bevezetni. Nem is tehette volna, mert nem volt csalafinta ötletekkel elért kétharmados többsége.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kuwiq
2014. október 15. 17:50
Az elvtárjsak levonták a tanulságot a választási eredményből, gyorsan elfelejtették és most ott folytatják, ahol a választás előtt abbahagyták. Mer annyira bejött!
Ángyán Páván
2014. október 15. 16:35
„Párizsból jelenti az MTI: Merényletet kíséreltek meg szerdán este de Gaulle francia elnök ellen – jelenti az AFP hírügynökség. – De Gaulle szerdán részt vett a minisztertanács párizsi ülésén, majd gépkocsival a fővárostól néhány kilométerre levő Villacoublay katonai légitámaszpontra indult, hogy onnan repülőgépen vidéki rezidenciájára utazzék. Amikor gépkocsija a repülőtérre érkezett, a merénylők tüzet nyitottak, de a golyók senkit sem sebesítettek meg.” A tudósítás arról nem szólt, nem szólhatott, hiszen a tettesek akkor még nem voltak meg, hogy a merénylők között három magyar is volt. Egyikük, Marton Lajos könyvet írt a merényletről Meg kell ölni De Gaulle-t címmel, amit a Kossuth Kiadó jelentetett meg 2003-ban. De kicsoda is Marton Lajos? http://index.hu/belfold/tegnapiujsag/2008/08/22/1962_harom_magyar_akarta_megolni_de_gaulle_t/ De ezeket a frankomán Várkonyi pontosan tudja.
Ángyán Páván
2014. október 15. 16:33
http://www.demokrata.hu/ujsagcikk/a_haboru_meg_nem_ert_veget/ Jól picsán kell rúgni őket.
Ángyán Páván
2014. október 15. 16:31
árizsban, Lyonban, Nantes-ban, Bordeaux-ban és Strasbourg-ban, és a több száz sebesült mellett ketten meghaltak. Párizsban a Molotov-koktélokkal felfegyverkezett tömeg a Tőzsdéhez vonult és felgyújtotta az épületet. http://index.hu/belfold/tegnapiujsag/2008/05/24/1968_de_gaulle_sem_tudja_fekezni_az_indulatokat/ Az occupy nem az első próbálkozásuk - ugyanazoknak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!