A liberalizmus lejáratása az SZDSZ bűne is

2014. október 10. 08:58

Az SZDSZ illetve Gyurcsány viszonya a jogállamhoz kicsiben ugyanaz a rombolás volt, mint ami most kiteljesedve megjelenik az orbáni rezsimnél. Interjú.

2014. október 10. 08:58
Ungár Klára
Origo

Szitokszó lett Magyarországon a liberalizmus, elég csak Orbán Viktor tusványosi beszédére gondolni. Mi ennek az oka, volt-e ebben szerepe a liberális politikusoknak vagy az SZDSZ-nek?

Nem most lett szitokszó. Már a 2010-es választások idején is ekként használta a jobb- és a baloldal egyaránt. Aztán 2012 táján Mesterházy Attila próbálta így elhatárolni magát az MSZP-SZDSZ kormányzástól. Abban, hogy a liberalizmus szitokszó lett, szerepe volt a liberális politikának, amit - tetszik vagy sem - 1994 és 2010 között csak az SZDSZ képviselt. De van szerepe ebben a 2004-2009 közötti Gyurcsány-kormányzásnak is.

Melyikük mit tett ezért?

Kis János foglalta ezt össze szépen a Beszélőben, hadd idézzek tőle - már csak azért is, mert egyetértek vele. Gyurcsány például abban felelős, hogy átvette az SZDSZ kifejezéseit, és ez nem tett jót a liberalizmusnak, miután Gyurcsány Kövér Lászlóval versengve a legnépszerűtlenebb politikus. A felelősséget ettől még Pető Iván, Kuncze Gábor, Magyar Bálint, Horn Gábor és Kóka János sem háríthatja el, hiszen lett volna ellenszere a gyurcsányi politikának. De a progresszív liberális gyökereit Fodor Gábor is elveszítette: nemrég még Bokros konzervatív pártját tekintette a saját új pártjához legközelebb állónak. Az meg egy újabb fordulat, hogy most nem hajlandó Bokrost támogatni.

Azért a liberalizmus lejáratása korábban elkezdődött az SZDSZ-ben, nem?

Kezdődött azzal, hogy az SZDSZ 1994-ben egy önmagában is többséggel bíró MSZP-vel lépett koalícióra. Aztán 1996-ban jött a Tocsik-ügy, folytatódott a '98-as siralmas választási eredménnyel. Négy évre rá már csak épphogy becsúszott az SZDSZ a parlamentbe, 2004-től pedig teljesen kiszolgálta Gyurcsányt. Az SZDSZ illetve Gyurcsány viszonya a jogállamhoz kicsiben ugyanaz a rombolás volt, mint ami most kiteljesedve megjelenik az orbáni rezsimnél. (...)

Melyik liberális hívószóval lehet ma sikeresen elérni a választókat: piacpártiság, emberi- és szabadságjogok, jogállam védelme?

Mindegyik nagyon aktuális, mert az összes sárba van tiporva. Alapvető emberi jogok kérdőjeleződtek meg, lassan négymillió ember él a létminimum alatt, több százezer gyerek éhezik, a közmunkásokat megalázzák, egyes polgármesterek feudális földesúrként viselkednek, folyamatos a megfélemlítés, és elképesztő mértékű az állami beavatkozás a gazdaságba. A Fidesz államosítási hulláma is teljesen abszurd, ráadásul úgy építik ki a hazai tőkés társadalmat, hogy Orbán Viktor maga választja ki az aktuális oligarchákat, akik aztán megkapják a zsíros közbeszerzéseket. Ez 2001-ben sem volt még látható. Akkor csak az látszott, hogy központosítva lopnak, nem pedig eseti jelleggel. Ma már könnyes szemmel sírnám vissza a 13 évvel ezelőtti Orbánt, mert akkor még nem volt ereje ahhoz, hogy teljesen szétzilálja a jogállamot, a demokráciát, a gazdaságot és a szociális rendszert.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 105 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kuwiq
2014. október 11. 08:52
hah, az szdsz mint liberális amint egyikük hatalomhoz jutott, hirtelen elfelejtette, hogy vannak választói, és a saját agymenéseit kezdte nyomni a rendelkezésére álló kormányzati apparátus teljes erejével
csurcsányi
2014. október 10. 21:01
Az SZDSZ soha nem volt liberális!Csak álcázott komcsik voltak mindig.
Akitlosz
2014. október 10. 17:55
Egy abszolút semmilyen társadalmi támogatottsággal sem bíró egyszemélyes párt vezetője osztja az észt. Nem, hogy semmilyen támogatottsága nincsen a pártjának, de még csak elindulni sem képes a választásokon. Csak mert alapított maga alá egy nem működő álpártot még semmivel nem ér többet a véleménye, mint akárki másé.
S0ma
2014. október 10. 17:42
Ezen a Zorbánozáson is túl vagyunk, éljen Cinchita virslije! :-))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!