A kormány erősebb a piacnál

2014. október 12. 13:58

A kormány nem mutat túl nagy elkötelezettséget a piacgazdasági viszonyok fenntartása iránt.

2014. október 12. 13:58
Hornyák József
VG

„Megfigyelők szerint az átmeneti hatásoktól fűtött közel 4 százalékos gazdasági növekedési ütem nem tartható fenn, de a központi árleszorításokkal nulla százalék alá küzdött infláció sem lehet tartós. Ezzel az érveléssel viszont az a baj, hogy figyelmen kívül hagyja a kormány rendkívüli kreativitását, és azt, hogy nem mutatnak túl nagy elkötelezettséget a piacgazdasági viszonyok fenntartása iránt. Még túl magas az élelmiszerek rezsije, a ruháké, a benziné és a szolgáltatásoké is. Az áresést meg könnyen lehet ellensúlyozni némi kamatvágással.

Nem tudni, hogyan alakul az infláció, de a piac és az emberek is arra számítanak, hogy visszatér a pozitív tartományba. Egyelőre a történelmi mélypontra eső infláció ellenére felelőtlenség lenne arra buzdítani az embereket – bárkinek a részéről is –, hogy várjanak ki a vásárlásokkal. Ha mindenki az árak csökkenésére várna, akkor könnyen kialakulna a deflációs környezet.

De kit érdekelnek az inflációs várakozások, ha a kormány erősebb a piacnál?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Box Hill
2014. október 13. 09:34
A defláció sohasem tartós. Aki ezt elvárja, az menjen vissza a Szocializmus politikai gazdaságtana tantárgyhoz. Észak-Koreában még tanítják.
balbako_
2014. október 13. 05:42
Ezek a megfigyelők mindig mellétrafálnak és mindig a jövőt látják borúsnak. Minden kurva évben. (Sajna nincs egy karakán bírónő köztük aki elküldi az ilyen "szakértőket" a picsába, mint Rezesova perében)
peterd127
2014. október 12. 21:29
látom hiányzik Kóka és piachűség csak hát ugye ott az a fránya állam is, amiért valamiért mindig ragaszkodnak ezek ;)
mustarharmas
2014. október 12. 20:19
Az ilyen, önálló gondolattal nem, viszont nekik legyártott panelekkel bőven ellátott figurák mondogatták öt éven keresztül naponta, hogy itt államcsőd lesz. Hogy az alapkamatot nem lehet csökkenteni. Hogy nem lesz növekedés.... Felejtős siserehad.....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!