Győzedelmeskedhet-e Oroszország az uniós szankciók felett?

2014. október 21. 09:21

Akármelyik utat is választja Putyin, attól nem kell félnie, hogy Ukrajna a közeljövőben végleg maga mögött hagyná az orosz érdekszférát.

2014. október 21. 09:21
Hámori Viktor
DiploMaci

Nem vitás, Moszkva nagy árat fizet Ukrajna destabilizálásáért. Putyin ugyan hatalmas népszerűségre tett szert a Krím bekebelezése révén, valamint eddig sikeresen megakadályozta NATO/EU-ukrán közeledést a befagyasztott kelet-ukrajnai konfliktus által, azonban hiányzik a következő lépés, miközben a katonai költségek folyamatosan emelkednek. A kérdés az, hogy érdemes-e tovább eszkalálni a konfliktust (vállalva a magas költségeket), vagy a szankcióknak engedve Moszkva kihátrál legalább a kelet-ukrajnai harcokból, és megpróbálja az újra megnyíló pénzcsapokból feltölteni a kincstári tartalékokat.

Akármelyik utat is választja Putyin, attól nem kell félnie, hogy Ukrajna a közeljövőben végleg maga mögött hagyná az orosz érdekszférát. Ennek egyik oka a végletekig megosztott társadalom, a másik pedig a romokban heverő gazdaság: lehet, hogy a tűzszüneti megállapodás révén nem lesz több harc, de a tél közeledtével legalább ilyen fontos, hogy lesz-e egyáltalán orosz gáz az országban. Mondanunk sem kell, hogy Putyin jóváhagyásától függ ez a kérdés is.

Gazdasági értelemben Ukrajna még nem érte el az abszolút mélypontot. Amíg tart a háborúskodás és a belső politikai törésvonalak ilyen erősek, addig jól strukturált gazdaságfejlesztési tervekről nincs is értelme beszélni. De ha lennének is konszenzusos tervek, akkor is ott a kérdés, hogy ki lenne a fő finanszírozó? Oroszország nyilván nem támogatna lelkesen egy nyugatbarát kurzust, az EU pedig saját forrásaiból háború utáni újjáépítést nem, sokkal inkább a meglévő kapacitásokra épülő struktúraváltást és iparfejlesztést támogat. Ukrajnának tehát előbb egy autonóm fejlődési folyamatot kéne elindítania, azonban ennek a minimális keretfeltételei sem adottak. Marad tehát a sodródás, a meglévő erőforrások kannibalizációja Ukrajnában. (…)

Összefoglalva a fentieket, úgy vélem, a szankciók hosszú távú hatásai most kezdenek körvonalazódni. Első ránézésre Putyin csak legyintett a szankciók kapcsán, azonban ha az államadósság rendezéséhez és az orosz olajcégek további fejlesztéséhez nem lesz forrás, akkor Oroszország első embere is máshogy fog viszonyulni ehhez a kérdéshez. Ahogy egy külföldi elemző fogalmazott a szankciók kapcsán, a szankciók leginkább a lassú égéshez (»slow burn«) hasonlítanak: eleinte senki sem tulajdonít nekik jelentőséget, azonban hosszú távon az intézkedések olyan hatásokat tudnak elérni, amely elől a másik fél egyszerűen nem tud kitérni.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2014. október 21. 18:07
Nem biztos, hogy Moszkván múlik a döntés, nem ők csinálták a háborút. Ha pedig nem támogatnák Donyecket akkor az minden bizonnyal tetszene az atlantistáknak, cionistáknak, de ez sok orosz ember gyötrelmével, halálával járna, amelynek oroszországi belpolitikai hatása is lenne. Az ukránok a "tűzszünet" ideje alatt is folyamatosan ágyúzzák Donyecket. Ma is hatalmas robbanások voltak. https://www.youtube.com/watch?v=0HVyCkTEwrw Megpróbálták az ukránok eltalálni a donyecki miniszterelnök-helyettest. S persze sok száz újabb civil halott is van, amióta kitört a "tűzszünet" az ukránok tüzérségi támadásai miatt. https://www.youtube.com/watch?v=axMxpQYEGF8 Szóval durva világ lenne, ha Oroszország nem támogatná a donyecki önvédelmi erőket. Inkább egy gyors és határozott hadművelettel - lásd Krím - fel kellene szabadítani Donyecket és Luhanszkot az ukránok rémuralma alól. De akár az egész történelmi Új-Oroszországot is, mert Harkovban és Odesszában is terror alatt tartják az orosz lakosságot.
3M..
2014. október 21. 14:04
Már megtette, az únió el van felejtve. Már egymás közt kereskedünk az úniós országokkal. Oroszország átlépett egy másik, egy 3 milliárdos színpadra. Szebb Jövőt!
Senye Péter
2014. október 21. 12:34
A szankcióknak csak egy nyertese lehet, USA. Oroszországnak esetleg levegő után kell kapkodnia, az EU-n meg vészes vérszegénység lesz úrrá.
Netuddgi
2014. október 21. 10:37
Diplomaci nem olvassa a nyilvánossá tett BND jelentést. oroszország 600 mrd USD körüli tartalékával kb bármeddig kihzza.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!