A választók a mérsékeltekre szavaztak

2014. október 17. 14:19

Téves az az elképzelés, hogy a baloldalnak a gyurcsányi vagy a norvégplatformos rendszerellenzékiség felé kellene mozdulni. A rendszerellenzéki szerep ugyanis a saját táborukat is megosztja.

2014. október 17. 14:19
Edward Blake
Spíler

„Esztergom esete tankönyvszerű. A jobboldali többségű város 2010-ben leszavazta fideszes polgármesterét és pajzsra emelte a független Tétényi Évát. Ennek ellenére a városban nem szűntek meg a viszályok, melynek két eredménye lett. Tétényi Éva rövid ideig országos politikus fényében ragyoghatott, de a következő döntési szituációban a választók nem a konfrontálódó városvezetőt támogatták, és új, mérsékelt jobboldali polgármestert választottak.

Fordított eset történt Szegeden vagy Kispesten. Szegeden a választók ragaszkodtak 2010-ben Botka Lászlóhoz, aki egy patthelyzetes városi közgyűlést kapott munkájához. A fideszes közgyűlés jobbikos támogatással folyamatosan sakkban tartotta a polgármestert, ugyanakkor Botka sikerrel tudta bemutatni azt, hogy a veszekedésért a közgyűlés a felelős. A választók ez esetben ismét a békére és a hatékonyabb munkára szavaztak.

Ezekből a megállapításokból az következik, hogy idejét múlt és téves az az elképzelés, hogy a baloldalnak a gyurcsányi vagy a norvégplatformos rendszerellenzékiség felé kellene mozdulni. A rendszerellenzéki szerep ugyanis a saját táborukat is megosztja, miközben a bizonytalan választók egyértelműen nem támogatják. A baloldal tehát majdnem 3 év késésben van – a Jobbikhoz képest.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Fedor
2014. október 17. 14:48
A fenéket, csak azt akarják, hogy hagyják már őket békibe'
Google
2014. október 17. 14:31
Aki háborúzni akar, menjen egy olyan övezetbe! Van a világon elég ilyen. Nem lesz itt nyugi! - mondta Heller anyó. Hát rá is vonatkozik. A fegyvergyártók csak örülnek, lesz kire a sok vasat rásózni!
Antigoné
2014. október 17. 14:29
Három választás hisztériája nyomán mindenki nyugalmat akar,ez egyértelmű. A rendszerkritika meg nem fog beválni, mert a rendszer koherens, a kritika (és a sokszínű kritikusréteg) pedig inkoherens. Ezzel nem minősítek, csak tényt közlök.
tango47
2014. október 17. 14:28
Az a csőd, amit Esztergom, ill. Tétényi produkált, figyelmeztető kell, hogy legyen minden kompromisszum-képtelen polgármester számára. Tényleg ideje lenne, ha valóban a városaikért, falvaikért tevékenykednének.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!