Viktor Janukovics Orbán

2014. október 28. 08:06

Mert már rég nem lesz elég visszavonni az internetadót; a vasárnap délutáni demonstráció és esti következményei sikeresen összekapcsoltak minden olyan vádat, amit az Orbán-kormány szemére vetettek bel- és külföldön az elmúlt hónapokban.

2014. október 28. 08:06
Ara-Kovács Attila
Magyar Narancs

A legnagyobb őrültség, amit Orbán Viktor ebben a helyzetben elkövethet – ez persze nem jelenti azt, hogy nem fogja elkövetni –, az egy újabb békemenetelés. E meneteknek s százszorosan kompromittált szervezőiknek itthoni hitele nincs és nem is volt soha; bevallottan külföldnek szólt a demonstráció 2011-ben és azt követően is, bemutatandó: Orbánnak még van bőven tartaléka. Bár ez még most is igaz, a vasárnapi tüntetés volumene és hangulata azt jelzi: szerveződik a békemenettel szemben egy ugyanolyan jelentékeny ellenerő, s csak idő és alkalom, no meg maximális kormányzati felelőtlenség kell, hogy potenciális polgárháborús helyzet alakuljon ki, annak mindennemű tényleges következményével. Létezzék ez a lehetőség akárcsak virtuálisan is, a helyzet kialakulásáért a világ egyedül Orbánt teszi majd felelőssé, s ez – állapítsuk meg halkan – egészen más fogadtatás, mint volt a 2011-es békemeneté.

A helyzet nem csak a tavalyi Majdant idézi, de némileg 1989-et is: akkor Mark Palmer nagykövet volt jelen a tüntetéseken, ma André Goodfriend ügyvivő. Mindkettő megfigyelőként, elvégre ez a dolguk, és mindketten egyáltalán nem rejtett antipátiával aziránt, ami az országban zajlik. Ráadásul egyikük sem csak magánszenvedélyének hódolt azzal, hogy a tüntetéseken megjelent, hanem kormánya nagyon átgondolt politikájának adva hangot. Akárcsak Victoria Nuland helyettes államtitkár tavaly a Majdanon, vagy McCain szenátor és Sikorsi akkori lengyel külügyminiszter.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 74 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
citizen queen
2014. október 28. 13:21
Egyébként ezzel, hogy immár napok óta nyíltan üdvözlik-követelik egy lehetséges külső kormánybuktatás forgatókönyvét, kimutatták a foguk fehérjét a hazai bal-lib megmondóemberek. Ara-Kovács meg menjen vissza Erdélybe, uszítson ott a kormány ellen, és majd meglátja, hol van diktatúra. Egyébként le merem fogadni, hogy anno ez a tetű is verte a nyálát a külhoni magyarok szavazati joga ellen, miközben újságíróként belepofázik mindenbe. Kettősmércés álszent bagázs.
catalina9
2014. október 28. 11:18
A helyzet nem csak a tavalyi Majdant idézi,..." "...Majd minden évben újabb százezrekkel lettek gazdagabbak a csoportok. Omidyar pénzéből kezdeményezték a Janukovics, a kormány és a parlament elleni korrupciós vizsgálatokat. 2012-ben már a narancsos forradalom megismétléséről beszéltek. Hála Omidyar adományainak a készülődést ki tudták terjeszteni a vidéki városokra is. Pierre Omidyar tagadja, hogy politikai motiváció vezette volna Ukrajnában, csupán „a kormányt akarták ellenőrizni, az ukrán nép hangját felerősíteni".
catalina9
2014. október 28. 11:15
"...Az a kéjes öröm, ahogyan e tábor politikusai és véleményformálói a saját hazájuk elleni támadásokat fogadják és szítják – így Göncz Kinga szocialista európai parlamenti képviselő, volt külügyminiszter EP-felszólalásai vagy a KLUBRÁDIÓS értelmiség gúnyos és diadalmámoros tapsvihara – valamilyen perverz és bizarr panoptikumban lenne mutogatásra érdemes. De ilyen panoptikum nincs, mert annyira egyedi jelenségről, hungarikumról van szó, hogy a tárlat kívülállóknak élvezhetetlenül szegényesnek tűnne. És ostobának. Ugyanis e hatalomszomjas emberek beteges vágyukat élik ki hazájuk ellen uszítva. PEDIG EZZEL ELTASZÍTJÁK MAGUKTÓL NEMCSAK MINDAZON EGÉSZSÉGES LELKŰ EMBEREKET, AKIK HAZÁJUKAT ÉRT KÜLSŐ TÁMADÁS ESETÉN AUTOMATIKUSAN KORMÁNYUK MELLÉ ÁLLNAK, DE AZOKAT IS, AKIKRE EGYÉBKÉNT SZÁMÍTHATNÁNAK A VÁLASZTÁSOKON.”
alex44
2014. október 28. 11:00
Mindenesetre ha polgárháború lesz, elvárom Ara Kovács hogy az elvtársaidért ugyanolyan elánnal harcolj fizikálisan is mind ahogy az írásaidban is teszed,bár szerintem ebből lófasz se lesz nem hogy polgárháború.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!