Ellenzék híján

2014. szeptember 05. 16:56

Egyszerűen láthatatlanná és jelentéktelenné váltak, amivel akaratukon kívül maguk is hozzájárulnak a demokratikus közélet torzulásához.

2014. szeptember 05. 16:56
Sik Domonkos
Szuverén

„Ellenzéki pártokra ugyanis nem csak azért van szükség, hogy a választásokon több alternatíva közül lehessen választani, legalább annyira azért is, hogy a mindenkori hatalmat szakértői kritikával illesse, és a nyilvánosság előtt számon kérje.

E fontos feladatukat illetően a – figyelmüket szinte kizárólagosan az egymás közti rivalizálásra fordító – baloldali-liberális pártok részlegesen már a választások előtti időszakban is kudarcot vallottak. A tavaszi voksolások óta ehhez képest annyival súlyosbodott a helyzet, hogy míg korábban stratégiai okokra hivatkozva mondtak le az érdemi ellenzéki szerepről, a totális bukás fényében immár erre sem hivatkozhatnak.

Egyszerűen láthatatlanná és jelentéktelenné váltak, amivel akaratukon kívül maguk is hozzájárulnak a demokratikus közélet torzulásához. Az ő bénultságuknak is köszönhető ugyanis, hogy a kormány immár arra sincs rákényszerítve, hogy legalább látszólag igyekezzen betartani a demokratikus minimumot.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2014. szeptember 06. 23:18
"legalább annyira azért is, hogy a mindenkori hatalmat szakértői kritikával illesse," Ezzel az a gond, hogy az ellenzéki kritika nem szakértői, hanem politikai. Az (mindenkori) ellenzék ugyanis nem azért kritizálja folyton a (mindenkori) kormányt, mert az valamilyen - milyen? - szakmailag rosszul csinált valamit, hanem azért , mert hatalomra akar jutni. Hatalomra viszont csak akkor tud jutni, ha a kormány rosszul dolgozik, vagy legalábbis ezt sikerül az ellenzéknek elhitetnie a szavazók többségével, így tehát az ellenzék ellenérdekelt a kormány sikerében. Ezért kritizálja azt, nem pedig "szakmai" okokból. --- "és a nyilvánosság előtt számon kérje." Csak nem igazán van mit számon kérni. Nem köteles egyik párt sem konkrét programot írni. Azon meg mit lehet számon kérni, hogy például "csak a fidesz"? Törvényben kellene előírni a választási programok egészen konkrét tartalmi és formai követelményeit. S csak olyan pártokat szabadna engedni indulni a választásokon, amelyek ennek megfelelnek. A választáson győztes pártnak pedig kutya kötelessége kellene, hogy legyen a programját végrehajtani, mert arra és véletlenül sem az ellenkezőjére kapott felhatalmazást. Ha ezt nem teszi - ami könnyedén eldönthető a konkrét programok miatt -, akkor az államfő először figyelmezteti a kormánypártot, azután oszlatja a parlamentet és új választást ír ki ugyanilyen feltételekkel. Így válna csak komollyá ez a "parlamenti demokrácia". Jelenleg a választási kampány csak hazugságverseny, vagy pedig csupán az érzelmekre hat. Nincsen mit számon kérni, ha meg mégis, akkor sincsen rá semmiféle szankció, azaz a mindenkori azt tehet, amit akar, mindentől, a saját választási ígéreteitől is teljesen függetlenül. A maximális büntetés az átverésért, hazudozásért, csalásért az, hogy esetleg legközelebb nem választják újra, de mivel a választók többsége elsősorban érzelmi alapon dönt, mivel máshogyan nem is igen lehet, így ennek nincsen valódi következménye.
luji
2014. szeptember 06. 20:52
Az ellenzék a saját hülyeségei miatt került a mostani helyzetébe.Ez az ellenzék nem tudja betölteni ellenzéku szerepét.
kukagyerek
2014. szeptember 06. 11:48
Egy kalap alá venni az ellenzéket, nem más mint aljasul maszatolni és pofátlanul sugallni azt, hogy csak a komcsik léteznek.
Kvasztics Fedor
2014. szeptember 06. 11:40
Nem tudom, hogy a piacpárti ellenzéknek eszébe jutott-e már, hogy a politikai palettára is igaz, egy, az embereknek tetsző, piacképes alternatívával kéne előállni. Az senkit nem érdekel, hogyan rivalizálnak, hogyan kötnek kényszer szülte kompromisszumokat, hogyan állítanak érdektelen, a semmiből előhozott kényszer szülte jelölteket. Az meg végképp nem eladható, hogy ők ugyan nem csinálnak semmit, értelmes, újszerű ötletük sincs, de nézzük azt, hogy másik milyen rosszul csinál mindent. Megtoldva a fasiszta, antiszemita, rasszista jelzőkkel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!