Skót függetlenség - Passió vagy Halálos fegyver?

2014. szeptember 11. 10:06

A harci színekbe öltöztetett Mel Gibson is csettinthet a skót függetlenségi mozgalom elszántságát látva. Hajszálon függő népszavazás, töketlen angol ellenlobbi, aggódó uralkodó és zuhanó fontárfolyam.

2014. szeptember 11. 10:06
Sideburns
Spiler.info

Az Economist hetilap máris a tőke menekülését vetíti előre. Szerintük a skót cégek 20 százaléka, illetve bankok és magánnyugdíjpénztárak tehetik át székhelyüket Angliába a függetlenedés megszavazása esetén. A tőkekiáramlás veszélye már csak azért is reálisnak látszik, mert állítólag Brüsszel legalább öt évig váratná a skótokat az EU-csatlakozással.

A skót függetlenség másik nagy vesztese David Cameron angol miniszterelnök lehet. Cameronra legkésőbb jövő májusban választások várnak, és egyelőre úgy tűnik, hogy a Munkáspárt jó eséllyel leválthatja a konzervatív-liberális koalíciót. Cameron így is necces esélyeit tovább ronthatja a skótok távozása, ráadásul a lehető legrosszabb pillanatban, a kampánystartra ráfordulva kellene magyarázkodnia.

A legfontosabb következmény európai viszonylatban a különböző nemzeti szabadságmozgalmak felerősödése lehet. Katalónia szintén – a spanyol kormány által el nem ismert – függetlenségi népszavazás előtt áll, régóta megoldatlan a flamand önállóság kérdése, Baszkföld és Velence mellett pedig a székely autonómia ügyére is nagyobb figyelem irányulhat.

Miként az angolok mondják, a levest nem eszik olyan forrón, ahogy főzik. Van egy másik kutatás is, amely szerint a maradáspártiak vannak többségben, miközben még mindig nagy, kb. húsz százalékos a bizonytalanok aránya.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2014. szeptember 11. 11:40
Baromira undorít amikor a partvonalon kívülről pofáznak a dolgokba. Talán a skótokat kéne megkérdezni és döntésüket később tiszteletbe tartani.
asszem
2014. szeptember 11. 10:47
Aki tudja azt, hogy Oláhiában miként vesznek részt az oláh szeku új struktúrái a mindenkori esedékes aktuális választásokon, az könnyen megértheti azt, hogy a skót referendum végelszámolásnál, miért kerülhetnének végül is fölénybe az úgynevezett maradás pátiak!
DFK
2014. szeptember 11. 10:43
Persze nagy a félelem, ha nyugaton is kiderül, hogy az eddigi határok nincsenek kőbe vésve.
paraklétosz
2014. szeptember 11. 10:35
Állandóan a tőkekiáramlástól rettegnek. Meg bankkivonulástól stb. Ahogy az egyik kihúzta a lábát, bent is lesz egy másik. A "szent piac" mindig kitölti a üresedéseket. De, ha valaki odébbállt, nehéz lesz visszaszerezni az elvesztett piacot. Ezt tudván, senki nem megy sehova.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!