Skócia és a szolidaritás globális politikája

2014. szeptember 16. 10:56

Skócia csütörtökön népszavazással dönt, hogy az Egyesült Királyságból kilépve önálló állammá váljon-e. Nem csak a szigetország politikai erőinek kulcskérdése a csütörtöki népszavazás, de egész Európának.

2014. szeptember 16. 10:56
Scheiring Gábor
Dinamó Műhely

Skóciában lehet, hogy több baloldaliságot remélünk, de tegyük fel magunknak a kérdést: a globális szolidaritás politikája tényleg abba az irányba mutat, hogy az erőforrásokban gazdagabb és fejlettebb tartományok leválnak a nagyobb közösségekről? Azt gondoljuk, hogy az egyre fragmentáltabb nemzeti és lokális identitások alapján szervezett államok képesek a világgazdaság szabályozását ellátni? A skót népszavazás az Európa-projekt szempontjából is kulcsfontosságú. Ha egyszer eljő a baloldali jövő és a szolidáris európai jóléti közösség kiépítésének a kora, akkor milyen érvünk marad majd az Unióból esetleg elszakadni igyekvő módosabb területek ellen, akiknek nem tetszik majd az új Európa gazdaságpolitikája? Épp ezért, a Skót függetlenség ügye és a jövő szolidáris Európája közötti hidat nagyon nehezen látom megépíthetőnek, a nemzetállamokra széthulló Európára pedig nem tudok máshogy gondolni, mint a felvilágosodás bukására: minden porcikám tiltakozik ellene.

A globális szegénység, a gazdasági és társadalmi egyenlőtlenségek, a szabadság, a kulturális sokféleség megőrzése, a pénzügyi buborékgazdaság szabályozása, az éghajlatváltozás leküzdése: ezek olyan problémák, amelyekre csak európai, csak nemzetközi válasz adható. Ha Skócia függetlenné válik, még nehezebb lesz egy cselekvőképes, igazságos és zöld Európát építeni. Ha Skócia a szövetségben marad, és a kampány alatt napirendre került kérdéseket a baloldal továbbviszi, egyenlőbbé és igazságosabbá alakítja az Egyesült Királyságot, akkor az a remény is megerősödik, hogy Európa is lehet más, lehet ütőképesebb és igazságosabb.

Sokszínű nemzetállamok egy sokszínű, szociális Európában egyesülve, mely érdemi lehetőséget kínál a szabadság és szolidaritás globális védelmére: ez ma is egy olyan jövőkép, amiért érdemes harcolni.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
enes
2014. szeptember 16. 18:04
Ertsey Aggódó Katalin Schering Aggódó Gábor
Burmin
2014. szeptember 16. 17:24
Tótawé lehet soha nem iszik skót viszkit ha kilépnek a skótok... Egy élménnyel szegényebb lesz.
Mich
2014. szeptember 16. 13:39
Haha... az álzöld Scheiring-balfácán átment "külpolitikai szakértő"-be... ...közben egész idő alatt a "baloldaliságot" emlegeti...
SwordFish
2014. szeptember 16. 12:29
Ojrópának vége, brühühű. Szegény Koncsita hiába énekel Brüsszelben a Lunacseknek? >:-DD
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!