Skócia, és a poszt-neoliberális baloldal

2014. szeptember 19. 11:44

Ami Skóciában történt az elmúlt hónapokban, az a radikális demokrácia szellemiségének ünnepe volt. Nem csak a skót nacionalisták, hanem a progresszív mozgalmak és új életre keltek.

2014. szeptember 19. 11:44
Scheiring Gábor
Dinamó Műhely

A még két évig hivatalban lévő tory kormány megúszta a politikai válságot, de nem tehet úgy, mintha nem hallaná a skótok üzenetét. Ami pár hónappal ezelőtt még egyértelmű és lefutott meccsnek tűnt, szeptember elejére kiszámíthatatlan döntetlennek nézett ki, és alighanem az utolsó napok ijedsége/kijózanodása tartotta egyben a királyságot. A konzervatívok mindig is ellenezték a skót függetlenséget, Cameron komoly párton belüli kritikákat kapott azért, amiért több jogkört ígért a skótoknak a kampányhajrában. Ezt a devolúciós ígéretet és vágyat most már nem lehet visszaszuszakolni a palackba. Mint ahogy az EU-ból való kilépéssel kapcsolatos népszavazást sem gondolhatja komolyan ezután a masszívan Európa-párti skót függetlenségi kampány után Cameron.

A legnehezebb kérdésekkel azonban a baloldal néz szembe. A skót függetlenségi szavazás osztályszavazás volt. Skócia gazdagabb része kiállt az unió mellett, míg Skócia szegényebb, munkás része a függetlenség mellett szavazott: a függetlenségi tábort Glasgow és Dundee vezette. A radikális függetlenségi kampány keretében ifjú aktivisták tízezrei, egy életre szóló demokratikus élményt megtapasztaló fiatal politikusok sora nőtt fel a Labour keretein kívül.

A neoliberális korszaknak vége. Helyén egyelőre Európa-szerte szeparatizmus, nacionalizmus és helyét kereső progresszív zöld-baloldal. A skót progresszió nagyot lépett előre a poszt-neoliberális baloldal nagykorúsításában. A skótok kellenek az Egyesült Királyságnak. Adjunk egy esélyt az Egyesült Királyságnak, hogy átéljék ugyanazt, amit Skócia. Adjunk egy esélyt a brit baloldalnak, hogy megtanulja azt, amit a skót radikálisok. És adjunk egy esélyt a progresszív baloldali mozgalmároknak, hogy a forradalmi lendületet a demokratikus intézményrendszer keretei között sok kompromisszummal és önfeladással járó tartós és kitartó küzdelemmé alakítsák. Ha sikerül nekik, akkor a szolidaritás és igazságosság ügye nagyot nyert. Nem csak Skóciában, és nem csak Egyesült Királyságban, hanem egész Európában.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kuwiq
2014. szeptember 19. 18:35
ah, mit látok, "osztályszavazás", eddig is sejtettem, hogy a scheiring nem komplett, de hogy látens marcista is, azt nem gondoltam volna visszatérve az osztályizéhez, ezek szerint több a gazdag skót, mint a szegény, legalábbis az eredmény ezt mutatja hát tessék, most mindenki láthatja, ide vezet a brit megszállás
kuwiq
2014. szeptember 19. 18:03
uh, reszkessünk, az elvtársak feltalálták a progresszív zöld baloldalt
várúr
2014. szeptember 19. 16:20
A skót patrótáknak közük nincs a ződ baloldalhoz, pláne nem a posztmodernekhez. Scheiringhez sincs. Schei, a skót lobogókat nem a ződek fújják.
Ángyán Páván
2014. szeptember 19. 15:20
Harmadik kérdésként a mostanában ismét sokat emlegetett Nagy Imre-ügyről kívánok szólni. Nagy Imre mint kommunista is megbocsáthatatlan szerepet játszott. Ha tehetetlen volt, le kellett volna mondania, országnak-világnak megmondva, hogy ellenforradalmárok gyilkolják halomra Budapest utcáin a kommunistákat és más haladó hazafiakat, munkásokat, értelmiségieket. Azt hiszem, minden kommunista és minden haladó demokrata, minden becsületes dolgozó egyetért velem abban, hogy nincs rosszabb annál, mint amikor a párt és az ország vezető szervei - hogy bibliai hasonlattal éljek - hideget és meleget fújnak egyszerre ugyanabból a szájból. A beavatkozás nem jogi oldalát illetően az egész világ munkásmozgalmának és a szabadságukért a kapitalista és gyarmati országokban küzdő haladó embereknek is egyértelműen az a véleménye, hogy a Szovjetunió a nyújtott segítséggel nemcsak ellenforradalmi rémuralomtól segített megmenteni a magyar népet, hanem e segítséggel valójában egy háborús tűzfészek keletkezését akadályozta meg. http://www.origo.hu/archivum/20061126kadar.html Igazából pont ebből a semmitmondó vakerászásból lett elegük az embereknek. A fentiek alapján a haladó = ávós?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!