Mélyfúró forint

2014. szeptember 02. 07:26

A nemzeti bank pedig 15 évenkénti cseréről és legalább négyéves átfutási időről értekezett, vagyis legalább két évtizedig az Orbán kormány nem számol az euró bevezetésével.

2014. szeptember 02. 07:26
Bihari Tamás
Népszava

„Azért ennek a beharangozott nemzeti papírpénz cserének van némi rejtett üzenete is. A Fidesz gránitszilárdságú »alaptörvényében« ugyanis benne foglaltatik, hogy Magyarország törvényes fizetőeszköze a forint. A nemzeti bank pedig 15 évenkénti cseréről és legalább négyéves átfutási időről értekezett, vagyis legalább két évtizedig az Orbán kormány nem számol az euró bevezetésével. A jegybanki ember még azt is elmondta, ha mégis beköszöntene Magyarországon az euró korszaka, hát akkor sincsen nagy baj, mert a papírpénzeket nem is mi nyomjuk majd, hanem azt máshol állítják elő, mi csak fémpénzeket gyártjuk. Akkor mit csinálunk majd a korszerű, időközben drágán készített forintjainkkal? Arról nem szólt a jegybanki korifeus. Amúgy is, a kormányfő már többször belengette, hogy az eurónak és övezetének annyi, azt hagyjuk meg a rothadó Nyugat ópiumának, Keletről pirkad a hajnal, fölösleges tehát a magyar euró lehetőségén elmélkednünk.

Annál is inkább, mert a forint éppen »mélyfúrásokat végez« a bedőlés előtt álló euró alatt, de ez csak átmeneti állapot. A nemzetközi pénzpiacok ortodox gazdaságpolitikája miatt van az egész. Más lesz a helyzet, ha majd a világ bankárai, a Magyar Nemzeti Bank bankárképzőjébe iratkozva, végre megvilágásodnak a matolcsyzmus, vagyis az igazi konzervatív pénzügyi alapvetések fényében, s akkor a forint ismét szép lesz, méltó régi nagy híréhez. 

Vagy mégsem?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2014. szeptember 02. 16:35
http://hu.wikipedia.org/wiki/Magyarorsz%C3%A1g_csatlakoz%C3%A1sa_az_eur%C3%B3%C3%B6vezethez hu.wikipedia.org/wiki/Magyarorsz%C3%A1g_csatlakoz%C3%A1sa_az_eur%C3%B3%C3%B6vezethez A Medgyessy-kormány tervei[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése] Miután Medgyessy Péter miniszterelnök 2003. július 16-án bejelentette, hogy Magyarország 2008-ban szándékozik bevezetni a közös fizetőeszközt[2], a Magyar Hírlap 2003. július 24-én közölte Perger István vitaindító cikkét a majdani magyar euróérméken megjelenítendő motívumokról.[3]. Az újság olvasóinak véleményére is építő újabb cikk [4] 2003. december 31-én jelent meg. A következő évben, 2004 májusában Magyarország az Európai Unió hivatalos tagja lett. A romló makrogazdasági adatok miatt a bevezetés tervezett dátumát 2009-re tolták ki.[5] A első- és második Gyurcsány-kormány tervei[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése] 2006-ban a Száznapos program, illetve az azt követő felelőtlen költekezések negatív gazdasági hatásai miatt ismét egy évvel halasztani kellett az euró bevezetésének céldátumát, ám egyes elemzések már 2013-2014-ig kitolták a bevezetés vállalható időpontját.[6] Az idő előrehaladtával, és a céldátum folyamatos elhalasztásával világossá vált, hogy nagyobb költségvetési szigorra van szükség az euró bevezetési feltételeinek teljesítéséhez, szakítani kell az MSZP-SZDSZ kormányok felelőtlen és osztogató politikájával. Magyarország hosszú időn keresztül egyik maastrichti kritériumot sem tudta teljesíteni.[7] A második Gyurcsány-kormány nem nevezett meg céldátumot a közös pénz átvételére,[8] mivel a kormány és a jegybank lemondott arról, hogy 2008-ban bejelentse a közös valuta bevezetésének dátumát. A kormány 2006-ban konvergenciaprogramot állított össze a maastrichti kritériumok mielőbbi teljesítése végett. Az EKB 2008. május 7-ei konvergenciajelentése mélyen lesújtó volt Magyarországot illetően. Egyik kritériumot sem teljesítette Magyarország, valamint a jegybank függetlensége sem felelt meg az elvárásoknak, illetve az intézményi követelményeknek sem felelt meg az ország.[9] 2008 júliusában a Nemzeti Bank elnöke még mindig nem mondott konkrét időpontot az euró bevezetésére, mivel még egyik kritériumot sem sikerült teljesíteni.[10] A gazdasági világválság és a Gyurrcsány-kormány sokat és sokak által bírált politikájának hatására a forint-euró árfolyam a korábbi 230-240-es átváltási szintről közel 320-ig emelkedett[11], mely hosszú távon megrontotta az euró bevezetésének esélyeit. Gyurcsány Ferenc 2009 februárjában bejelentette, hogy szeptember 30-ig hivatalos konvergenciaprogrammal állnak elő,[12] majd Brüsszelbe utazott az euró bevezetési feltételeinek enyhítését kérve, melyet azonban elutasítottak.[13] A bejelentés Gyurcsány Ferenc márciusi lemondásával[14] érvényét vesztette, a 317,45 forint/eurós árfolyam mindenkori negatív rekordot megdöntött.[15] http://www.origo.hu/gazdasag/20140604-magyarorszagon-meg-nem-lehet-euro.html
ptrfarkas43
2014. szeptember 02. 16:22
A Fidesz azzal számol, hogy legközelebbi választáson az MSZP nyer, (így illik), és akkor megint okafogyottá válik az Euró bevezetése (lásd 2002-2010).
marós
2014. szeptember 02. 15:57
Amikor 2002-ben a Fidesz-kormány számolt az euró bevezetésével, akkor a szoc-lib kormányok megfúrták, eljátszották a lehetőséget.
bornemiszabela
2014. szeptember 02. 12:28
vezettétek volna be az ájrót a Böszme idején, ahogy igértétek. legkésőbb 2007-re
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!