Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Átalakuló egyensúlyok

2014. augusztus 06. 08:31

Irak és Szíria határán egyre nagyobb a bizonytalanság, amely akár nagyobb erőátrendeződést hozhat a világban, mint az ukrán válság.

2014. augusztus 06. 08:31
Stier Gábor
Stier Gábor
MNO

Ezek a kilátások nemcsak Szaúd-Arábiát, hanem az egyéb problémákkal is küszködő Oroszországot is nyugtalanítják. Ezért az elmúlt években Amerika egyik legbiztosabb szövetségeseként számon tartott Rijád éles fordulattal Moszkvához kezdett közeledni. A nyár elején Szocsiban találkozott Vlagyimir Putyinnal és orosz kollégájával a szaúdi külügyminiszter, majd alig egy hónap múlva Szergej Lavrov utazott Szaúd-Arábiába, ahol a külügyek irányításában meghatározó három legbefolyásosabb trónörökösjelölttel tárgyalt. Erre az aktivitásra az olajár 100 dollár felett tartása mellett okot adhatott a szíriai helyzet és a már említett iráni– amerikai közeledés is. Rijád már tavaly nyáron is alkut ajánlott Moszkvának, a hírszerzést irányító Bandar bin Szultan vizitjét azonban orosz részről annak ellenére látszólagos érdektelenség fogadta, hogy a vendég nemcsak komoly, 15 milliárd dolláros fegyverüzletet és kedvezményes hitelt ajánlott, de azt is, hogy nyomást gyakorol a Gazpromnak egyre több fejtörést okozó Katarra a cseppfolyósított földgáz európai exportja kérdésében.

Az ukrán válság nyomán lehűlt orosz–amerikai viszonyt látva mások mellett Rijád is lehetőséget látott Moszkva közelítésére. A korábban a Közel-Kelet több konfliktusának stabilizálásában is az Egyesült Államokkal együttműködő Oroszország most azt kockáztatja, hogy felborítva a jelenlegi egyensúlyt még inkább magára vonja Washington haragját. A Fehér Ház sokak szerint már az orosz közvetítés kiesésére készülve erősítette informális kapcsolatait Iránnal, a Hezbollahhal és Aszad rendszerével is.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Brigadéros
2014. augusztus 06. 09:21
Igen, az I.v.h. után száz évvel megint puskaporos hordók vannak szerte a világban ... az amcsik pedig lámpással keresik az ellenséget...
luga
2014. augusztus 06. 08:57
Az USA úgy elvitte Irakba a demokráciát, hogy azóta is azt nyögik. A többi arab tavaszos országról, Afganisztánról nem is beszélve.
A cigányság kolonc a nemzeten!
2014. augusztus 06. 08:52
A kurdoknak ez most jó esély államot alapítani: ha lenne egy valódi Kurdisztán - azaz az iraki, a dk-törökországi és ny-iráni területek egyesülhetnánek egy teljes jogú önálló államban, akkor komoly erőt tudnának felmutatni a kurdok ezek ellen a pszichopaták ellen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!