Szabadság, nem csak liberálisoknak

2014. augusztus 19. 15:10

Mi lesz, ha az amerikaiak nyomására Európa nem lesz hajlandó tudomásul venni az új, keleti világrendet, és csökönyösen ragaszkodik a liberális értékrendhez, amelynek pedig nyilvánvalóan leáldozott?

2014. augusztus 19. 15:10
Nehéz-Posony Márton
hvg.hu

És ahol joguralom van, ott annak sem kell félnie, hogy megfosztják megélhetésétől, aki nem vesztegeti meg a pályázat elbírálóját. Sőt még annak sem, aki jelenleg jóban van a hatalommal, de bármikor kegyvesztetté válhat. Mert a joguralom hiányában még a csókosoknak is a hatalom mondja meg, meddig lehetnek azok.

Ahol az állam liberális alapon szerveződik, ott nem csak az mondhatja el szabadon a véleményét anélkül, hogy hatósági úton el akarnák hallgattatni, aki szerint például a jelenlegi kormány rengeteg kárt okoz az országnak, hanem az is, aki szerint kiválasztott nép vagyunk. Éppen azért, mert ezt a szabadságot nem az állam biztosítja, hanem velünk született.

És ahol az állam az emberi méltóság és szabadság őrzőjeként működik, ott nyilvánvalóan szükséges a hatalom korlátozása, hatékony bírósággal és alkotmánybíráskodással, mert a hatalom intézkedései még azok jogait is sérthetik, akik egyébként világnézetileg egyetértenek az aktuális hatalommal. Volt trafikosok, földbérlők vagy éppen a különadóval sújtottak között is nyilván vannak Fidesz-szavazók.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kvasztics Fedor
2014. augusztus 20. 18:14
Na jó, én már kinőttem ebből az óvodás szintű De igen! De nem! tartalmú nyelvöltögetésből. Zárd be a szellemi elefántcsont torony ajtaját, és tiszteld tovább a saját szellemi nagyságodat.
FOB
2014. augusztus 20. 12:33
Ahol joguralom (és nem jogászuralom) van, ott nem pártkötődés alapján osztják a trafikokat, a földeket, meg az uniós támogatásokat. Ez az alap. Aztán lehet filozofálgatni is ha már a test jóllakott.
Ouroboros
2014. augusztus 20. 09:27
Mondjuk a hozzászólásokba belenézve azt kell, hogy mondjam: Gekkónak igaza van. Nem érdemli ez az ország sem a szabadságot, sem a jólétet. Primitív szolganép, cselédnek való. Akinek ennyi esze és ilyen silány jelleme van, annak az illiberális demokrácia való.
Kvasztics Fedor
2014. augusztus 20. 09:27
"Rajongói számára ugyanis a pénzügyi szankciók csak annak újabb bizonyítékai lennének, hogy a Nyugat, amely már annyiszor cserbenhagyott minket (holott mi megvédtük őket a törököktől, tatártól), igazságtalanul büntet, és megfoszt a német adófizetők pénzétől, pedig az nekünk ősi jussunk." Annyit azért kéne tudni, hogy az európai pénzeket a feladott szuverenitások - például vámbevételek - kompenzálására adják, szerződésszerűen, nem pedig jutalomfalatként a hűséges farkcsóválásért. Nem a liberális hitvallást fizetik meg, hanem teljesítik a szerződésben foglaltakat, miután mi is teljesítjük a gazdasági - és nem a kívülről diktált ideológiai - feltételeket. Ezt nem akarják érteni az amerikai hőbörgők.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!