Végső kocsma

2014. augusztus 22. 17:56

Én is meghalok majd, a műveim is elenyésznek majd; létrehozni érdemes őket, de aggódni miattuk fölösleges.

2014. augusztus 22. 17:56
Kertész Imre
Litera

„El tudom fogadni ezt a nyelv nélküli vagy nyelvek közti állapotot, mint ahogy berlini létemet is elfogadom. Én is meghalok majd, a műveim is elenyésznek majd; létrehozni érdemes őket, de aggódni miattuk fölösleges. Élik különös életüket, ahogyan s ameddig tudják.

Ha ez a Triviál-napló arra való, hogy egy elidegenítő tekintet segítségével valódi képet kapjak az életemről – azaz elszörnyedjem tőle –, akkor ez a tökéletes eszköz. Különben ma, igaz, nyugtató hatására, kialudtam magam, szervezetem mégis tiltakozott a fölkelés ellen – nyilván a rám váró tortúrák miatt (csomagolás, repülés, az otthoni gyötrelmek stb.). Rossz, mondhatnám baljós fizikai tünetek, melyekről nem is tudnék pontosan beszámolni. Mindenekelőtt a Parkinson-kór meg a végtelen kimerültség. – Itt most valószínűleg abbamarad a szisztematikus naplóvezetés, mert a pesti káosz el fogja nyelni az életemet.

Pápán, a Református Gimnázium meghívására. Megható volt. A templomban tartották a rendez- vényt, a nagyszámú érdeklődő miatt. Ahogy beléptünk Magdival, a templomban felálltak az emberek és zsoltárt énekeltek; majdnem kijöttek a könnyeim. Utána beszélgetés a tanári karral – jó arcú, agyondolgozott pedagógusok, akik nehezen élnek és mégis teljesítik nehéz kötelességüket, sorsukért senki sem felel, életüket senki sem igyekszik megkönnyíteni: »És terhet viseltél, és béketűrő vagy, és az én nevemért fáradoztál és nem fáradtál el.« (Jel 2,3.)”

Részlet az augusztusban megjelenő, Végső kocsma című Kertész Imre-könyvből.
 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 134 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
andre
2014. augusztus 23. 05:59
Rasid al-Maghribi; nem konnyu ,ramert sorsok ezek...(foleg kivalasztott korosztalyok,oroksegek,at-tul-elelesek....)Elfogadni az elfogadhatatlant................(s ehhez egyatalan nem kotelezo zsidoszarmazasunak lenni!) Egyszeres,ketszeres vagy meg tobbszorossebb elarulas,elarultsag....sorstalansag.....hontalansag.
mantelman
2014. augusztus 22. 20:34
Imre bátyánk, jó zsidó módjára, elfogadta a kitüntetést - gondolom jár vele egy kis zsozsó is.
kurbitalis
2014. augusztus 22. 19:47
Csak nem magyar nyelven írta, amit annyira megvet?! Végül hívö lett, ráadásul keresztény? Hogy fér össze ez azzal a kereszténygyűlólő közeggel, akiknek a társaságába tartozik? Konrád például. A fővárosi káoszt-ami volt, de már nincs, köszönhető Tarlóséknak- kérje számon eszmetársán, Demskyn és maffiáján. Az lett volna a tisztességes, ha: 1. Bocsánatot kér a magyar nemzettöl. 2. Egyúttal érdemtelenségére hivatkozva nem fogadja el a 20- diki kitüntetést. Az agg kor nem ment fel senkit az ereje teljében, döntésképességének teljességében elkövetett bűnók alól. A nemzetet megtagadni, az anyanyelvet becsmérelni jóvátehetetlen bűn.
Buga Tiborné férje
2014. augusztus 22. 19:03
"Ahogy beléptünk Magdival, a templomban felálltak az emberek és zsoltárt énekeltek; majdnem kijöttek a könnyeim." Majdnem kijöttek a könnyei. Majdnem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!