Köze sincs a zöldhatóság elnökének a környezetvédelemhez

2014. augusztus 10. 17:17

A zöldhatóság feladata meg már régen nem a környezetvédelmi szabályok betartatása, hanem a piac megtisztítása a baráti cégek számára.

2014. augusztus 10. 17:17
Jávor Benedek
Jávor Benedek
Facebook

Az országos környezetvédelmi hatóság vezetéséhez úgy látszik elengedhetetlen feltétel, hogy köze se legyen az illetőnek a környezetvédelemhez. A sokat megért Tolnainé lemondását követő átmeneti állapot véget ér azzal, hogy Búsi Lajost nevezték ki az OKTVF főigazgatójának. Önéletrajza szerint végzettségei:

Jászberényi Tanítóképző Főiskola, testnevelés-tanító (1987)
Juhász Gyula Tanárképző Főiskola, földrajz szakos tanár (1993)
Külkereskedelmi Főiskola, Nemzetközi Marketing Szak, szakközgazdász (1997)
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, felsőfokú ingatlanforgalmazó és értékbecslő (1998)
MBA menedzsment képesítés (2006)

Ezek közül vajon melyik teszi őt alkalmassá arra, hogy a magyar környezetvédelem legfelsőbb hatóságát vezesse? Az ingatlanforgalmazó vagy a testnevelés-tanító? Ja nem, hanem az, hogy a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés fideszes elnöke, meg a siralmas Fazekas-minisztérium vidékfejlesztésért felelős helyettes államtitkára volt. Hát hiszen Pelikán elvtárs is annyiféle munkára alkalmas volt, az uszodától a Narancskutató Központig, pont egy fideszes káder maradna le mögötte? Végül is Tolnainénál kevesebbet ő sem érthet hozzá. A zöldhatóság feladata meg már régen nem a környezetvédelmi szabályok betartatása, hanem a piac megtisztítása a baráti cégek számára, és a politikai nyomásgyakorlás hatékony érvényesítése. Arra egy ilyen narancs-csinovnyik pont jó lesz.
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ángyán Páván
2014. augusztus 11. 12:01
Bezzeg ha zöldséges lenne...
Nannyó
2014. augusztus 11. 07:45
Én úgy tudom, hogy a zöldhatóságnak főigazgatója van, nem pedig elnöke :)) Egyébként meg egyetértek veled Benedek. Egy Tolnainé után én is azt hittem, hogy egy szakmailag abszolut kompetens valakit neveznek ki főigazgatónak és erre tessék... Vajon miért nem azt a fiatalembert nevezték ki, aki Tolnainé után vezette a hatóságot megbizott főigazgatóként? Ő legalább a szakmában van néhány éve...
Berecskereki
2014. augusztus 11. 07:32
Elolvasva Jávor Benedek agymenését szerintem fogalma sincs, hogy egy felső-vezetőnek milyen képességekkel kell elsősorban rendelkeznie. Ezen túlmenően, az írásából egyértelműen kiderül, hogy vezetői, felső-vezetői tevékenységre alkalmatlan, mert nem tudja kezelni a konfliktusokat, sőt ő maga a konfliktus előidézője. Három számot nem tud úgy összerakni, hogy megfelelő eredmény jöjjön ki. Vitakészsége még az átlagos szintet sem éri el. Ami esetleg számításba jöhetne a szakmai pályafutása tekintetében; a környezeti etika és filozófia (ezen belül megkülönböztetetten a jövő nemzedékek érdekeinek megjeleníthetősége), az ökopolitika, a vallások a és az ökológia kapcsolódási területein, valamint a társadalmi részvétel és a civil szervezetek lehetőségei és szerepe a környezetvédelemben területén végzett kutatási munkája. Természetesen elsősorban a filozófia és vallási terület. ;-) Mi a vezetés? – tehetjük fel kérdésként. Első megközelítésben azt mondhatjuk; egy olyan folyamat, amely személyek munkáját hangolja össze több tényező együttes figyelembevételével egy irányításra alkalmas, megfelelő vezető által. Másként fogalmazva; Munkamegosztáson alapuló, célra orientáló, feltételeket biztosító, összehangoló komplex és folyamatos tevékenység. Bayer J.: Vezetési modellek - vezetési stílusok. c. könyvében a következőképpen határozza meg: "A vezetés olyan tevékenység, amely - a kommunikációs folyamatra támaszkodva - meghatározott cél (célok) érdekében befolyásolja az emberek közötti kapcsolatokat és az emberi magatartásokat." Kiss Ákos, pszichológus: Ki a jó vezető? írásában; "A vezetés mások befolyásolása abból a célból, hogy valamilyen feladatra közös megoldást találjanak. A vezetés létrejöttéhez szükséges, hogy a vezető el tudja fogadtatni, a vezetett pedig el tudja fogadni a közöttük levő egyenlőtlenséget. E nélkül nem beszélhetünk vezetésről, csupán kényszerítésről vagy elnyomásról." Mindezek figyelembevételével az a kérdés, hogy az érintett személynél milyen végzettséget, gyakorlatot lehet figyelembe venni a leírt ismérvek alapján. 1. Tanári végzettsége van, amely személyekkel való foglalkozást jelent. 2. Földrajzszakos felsőfokú képesítéssel rendelkezik, amely kapcsolatos a környezettel. 3. Vezetői gyakorlattal rendelkezik. 1994-ben a Jász-Nagykun-Szolnok megyei közgyűlés alelnökévé, 1998-tól elnöke. Mint a megyegyűlés elnöke egyben a megyei területfejlesztési tanács vezetését is ellátta, valamint a védelmi tanács elnöki tisztét is betöltötte. 2000-2002-ben az Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Tanács elnöke. Mindezek alapján nem zárható ki, hogy rendelkezik azokkal a vezetői készségekkel, amelyek a felső-vezetői tevékenységhez szükségesek.
Wazze
2014. augusztus 10. 22:58
Ez nem meglepő egy olyan országban, ahol a kéményseprőnek tériszonya van!!! (Mondjuk erre nincsenek szavak, ez már mekkora oximoron?!...) A rendőr(ség) egy rabló(banda)... (Érdemes csak megnézni az utóbbi pár hét híradóit, hány rendőrt kapcsoltak le...) Az igazságszolgáltatásnak pedig köze sincs az igazsághoz! A megvédjük az ellopjuk megfelelője... Lehet még folytatni! No, skacok, ki tud jobbat, többet?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!