A párbaj: RTL Klub kontra kormányzat

2014. július 17. 19:35

Egyesek a médiaszabadságért folytatott küzdelemként értelmezik ezt; mások a Fidesz „maffiaállamának” leleplezését és egyúttal a Fidesz meggyengülését várják.

2014. július 17. 19:35
Zsolt Péter
Méltányosság

Ezzel elérkeztünk írásunk utolsó és talán legfontosabb mondanivalójához. Médiaszakmai közhely, hogy a tényfeltáró újságírás nem megy hitelesség nélkül, legyen szó írott sajtóról vagy kereskedelmi televízióról. A hitelesség szempontjából viszont káros és médiaetikailag problémás, ha egy újságíró vagy egy médium küldetését egy politikai szereplő lejáratásában látja. Hiszen az újságíró hivatása vagy küldetése „az igazság” kiderítése; ennek csak következménye lehet egy-egy politikus megbuktatása, célja viszont nem. Ez utóbbi esetben ugyanis az újságíró nem újságíró, hanem maga is (párt)politikus.

De ha történetesen az RTL »új« híradói nem is esnének ebbe a nálunk gyakori, hitelesség szempontjából káros, médiaetikailag kifogásolható hibába, a csatorna akkor is egy megoldhatatlan feladat, mégpedig a hitelesség egyik pillanatról a másikra való megteremtésének feladata előtt állna. Ezért még ha a közeljövőben a legmagasabb színvonalú tényfeltáró riporttal látják is el az RTL-híradók nézőiket, az utóbbiak nem csak azt fogják kérdezni, hogy eddig miért nem tette ezt, hanem azt is mondogatják majd, hogy mindez elfogult, torzító, igaztalan, sőt azt is, hogy ez egy rosszindulatú bosszúhadjárat.

A mindenkori kormányzat a vele szemben kritikus médiát mindig is elfogultsággal és politizálással szokta vádolni. Ezt tették pl. Nixonék a Watergate-botrányt kirobbantó Washigton Posttal. Ennek a lapnak épp ezért, vagyis azért kellett olyan óvatosnak lennie, hogy még megalapozottnak tűnő gyanújukról sem írhattak, hanem csak arról, amiben úgyszólván szászázalékig biztosak lehettek. Mert ha egyszer is tévedtek volna, a vád, hogy csak a politikai motiváció dolgozik bennük, semmi perc alatt igazzá válik, és ettől kezdve erre a hiteltelenné vált lapra pártlapként tekintenek, ami viszont beszűkíti vásárlóinak körét, és így ez a lap is, mint minden pártlap, hamarosan elsorvad a piacon.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MOPO3OB
2014. november 07. 01:27
Nem kellenek már ide németországi zsidók sem. A németek már születetten ennyire kretének. Több generáción végzett kitartó agymosó munka eredményeként létrejött egy agyilag teljesen zokni német társadalom, ami biodroidnak kiváló de minden másra alkalmatlan. Zsolt Péter írása egyébként remek, pontos, lényeglátó.
polnemkor
2014. augusztus 28. 19:08
Sajnos így van, ahogy írod. A "német" és "Németország" már igen régóta csak idézőjelek közt írható le.
atila68
2014. augusztus 16. 13:34
Persze Péter. Párbaj. Hö......hö......hö.
csurcsányi
2014. július 25. 16:53
Ratyiklubtv!Ti vagytok az igazak ti tudjátok a tutit minden műsor a legjobb és a legigazabb ti vagytok az igazi szabadságharcosok!Ti mindig igazat szóltok ,soha fizettek nektek a ballibek,ti mindig "FÜGGETLENEK" voltatatok és vagytok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!