Jogállami deficit

2014. július 09. 07:40

Nincs még egy ország a világon, amelyik ilyen kesztyűs kézzel bánna a bankrendszerével.

2014. július 09. 07:40
Torkos Matild
MNO

„Az Orbán-kormány – Brüsszel által inkább gáncsolva, mint segítve – igyekezett minden tőle telhetőt megtenni, hogy egyszerre enyhítsen a legnehezebb helyzetbe került adósok terhein az árfolyamgátnak nevezett intézkedéssel, ugyanakkor a végtörlesztés lehetőségét megadva a tehetősebbeknek, ily módon is csökkentve a devizaalapú hiteltömeg makrogazdasági kockázatait. A hazai bíróságok – mondjuk ki – leszerepeltek gyámoltalan gyakorlatukkal. Az ügy már megjárta az európai fórumokat is, a Kúria előtt többször terítéken volt, még jogegységi döntést is eredményezett sajátos szempontok szerint megfogalmazott kérdésekben, ugyanakkor úgy tűnik, még mindig nagyon messze vagyunk attól, hogy kitehessük a pontot egy valóban igazságos, valóban jogállami megoldás végére. Olyan megoldást vár el minden magyar törvénytisztelő állampolgár, amely nincs tekintettel arra, hogy milyen terheket ró a bankszektorra, kizárólag arra van tekintettel, hogy a kölcsönszerződés kiállja-e a törvényesség próbáját, eleget tesz-e a megkötésekor hatályos vonatkozó törvények előírásainak.

Gazdasági és polgári jogban jártas neves jogászok, gyakorló ügyvédek mondják évek óta, hogy ezek az ügyletek törvénysértő voltuk miatt semmisek. A Legfőbb Ügyészség sem lép semmit, mintha valamire várna, pedig jó néhány hitelkárosult gondoskodott a helyzetbe hozásáról, a tevőlegesen tettestárs közjegyzők pedig lapítanak, mint halak a szatyorban. A bankszövetség a tőle elvárható vehemenciával védi a szektor érdekeit, a kormány a mögötte álló kétharmados országgyűlési támogatással elmegy a falig, vagyis addig, ameddig jónak látja érzékelni ezt a virtuális falat.

Az árfolyamgát, a végtörlesztés lehetősége után még idén sor kerülhet az első részleges kártalanításra is. A Kúria jogegységi döntése nyomán a törvény erejével szabnak gátat az erkölcstelen árfolyamkockázatból eredő kamattehernek, ráadásul visszamenőlegesen is vissza kell adni az adósoknak a jogtalanul beszedett pénzeket. A kormány nyilvánvalóan abban érdekelt, hogy a bankrendszer működőképes maradjon. Ezért a bankokra korábban kirótt adót várhatóan mérsékelni fogja javaslatára az Országgyűlés.

Nincs még egy ország a világon, amelyik ilyen kesztyűs kézzel bánna a bankrendszerével. Vajon meghálálják-e ezt valaha is tisztességes, nyugat-európai áron nyújtott szolgáltatásaikkal, tisztességes kamatra adott hitelekkel?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Wazze
2014. július 09. 18:41
"nyugat-európai áron nyújtott szolgáltatásaikkal, tisztességes kamatra adott hitelekkel" Kedves Tokrosborz! Sajnos te a cseh2- t nézed, így fogalmad sincs arról, hogy pl. a "nyugati ár" mit jelent a bankolás címszó alatt! Nyugaton általában nem kell semmilyen banki szolgáltatásért fizetni! Ott általában a pénz használatából gazdálkodják ezt ki a bankok. (Nagyon helyesen, még így is bődületes profitokat raknak zsebre.) Ugyanezen bankok magyar leány "vállalatai" Magyarországon minden szolgáltatásra extra költséget számolnak fel! A hiteleket ugyanakkor uzsorakamatra adják! (Vö az alapkamatot és egy 45- 50%- os THM- mel működő személyhitelt...) Szóval ha választ keresel: Soha. A bankok soha nem mennek az uzsorakamat alá és soha nem fejezik be a magyar emberek kirablását, míg ez a cionista, zsidók által kézivezérelt hazaáruló banda kormányoz! Ahoz egy (nem csak nevében) nemzeti kormány kell...
ciseaux
2014. július 09. 15:16
"Nincs még egy ország a világon, amelyik ilyen kesztyűs kézzel bánna a bankrendszerével." Kedves Matild! Igaza van! Ja, lenne, mert nincs! Magyarországnak, és ezt senki soha nem mesélte még el miért, nincs is saját bankrendszere, mert a magyarok nem érthetnek a pénzhez, azt is importálnunk kellett!! Naná, hogy kesztűs kézzel kell bánni a külfödi befektetők szent bankjaival, amiket amúgy mi staférungoztunk ki nekik...
A helység galagonya
2014. július 09. 14:28
Tizenöt százalékos különadót vetne ki a kormány 7 évre visszamenőleg azokra az útépítő cégekre, amelyek 2007 óta 100 millió forint feletti közbeszerzést nyertek – írja a 444.hu egy, a birtokába került törvénytervezetre hivatkozva. A portál úgy tudja, a tervezetről hamarosan tárgyal a kormány. Az előterjesztés szerint a 15 százalékos különadót a cég nettó árbevétele, illetve a 2007. január 1. és 2014. december 31. között elnyert útépítési közbeszerzések után kellene megfizetni. Nagyon sok cég, útépítés, közbeszerzés lehet érintett. A portál úgy tudja, a kormány ebből finanszírozná a közelgő legújabb EU-s büntetést. Tavaly óta több területen is felfüggesztette Brüsszel az EU-s támogatásokat, mert a bizottság szerint nem lehetett volna útépítésekkor kikötni, hogy csak az pályázhat, akinek a közelben van aszfaltkeverő telepe. Ez 2007 óta szerepelt a kiírásokban, nem véletlen tehát, hogy az adót is ettől az évtől akarják beszedni. Magyarország 60 és 90 milliárd forint közötti büntetésre számíthat. Ez azonban nem biztos, hogy teljesen elveszett pénz lenne, mert elvben más pályázatokra (ha lenne rá idő) át lehetne csoportosítani. A terv szerint tehát cégeket büntetnének adóval egy olyan hiba miatt, amelyet az állam , illetve az Orbán-kormány követett el.
OberEnnsinnen
2014. július 09. 14:14
"A Legfőbb Ügyészség sem lép semmit, mintha valamire várna, pedig jó néhány hitelkárosult gondoskodott a helyzetbe hozásáról, a tevőlegesen tettestárs(ak) pedig lapítanak, mint halak a szatyorban." Két lehetőség van, csupán ez a kettő: 1. A 2004-2010 közötti magyar állam akkori szereplői - kormány, annak miniszterelnöke(i), gazdasági minisztere, pénzügyminisztere, MNB elnöke, vezetése, PSZÁF elnöke, vezetése; 2. A 2004-2010 közötti Bankszövetség elnöke, vezetése, ill. a devizahitelezésben szerepet vállaló bankok elnökei, vezetései. A kettő közül LEGALÁBB AZ EGYIK GARNITÚRA MINDENKÉPPEN FELELŐS. Büntetőjogilag.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!