Vegyük vissza a politikai kormányzást!

2014. július 01. 11:03

A kormányzásnak természetétől fogva politikainak kell lennie, a szakértelemre, technokráciára való hivatkozás ugyanannyira a hétköznapi játszmák retorikai eszköze, mint a nemzetre való kizárólagos hivatkozás.

2014. július 01. 11:03
Pap Szilárd István
Kettős Mérce

„Bevállalom annak veszélyét, hogy bonapartistának, urambocsá bolseviknak tűnjek – pedig nem vagyok az -, és kimondom: a kormányzásnak természetétől fogva politikainak kell lennie, a szakértelemre, technokráciára való hivatkozás ugyanannyira a hétköznapi játszmák retorikai eszköze, mint a nemzetre való kizárólagos hivatkozás. A közjó szolgálata nem tudomány, nincsenek előre lefektetett utak, már csak azért sem, mert a közjó egy a polgárok és elitek közötti folytonos párbeszéd során kikristályosodó, nem pedig kőbe (gránitba?) vésett valami. Egy miniszternek, államtitkárnak, képviselőnek tehát pontosan, hogy kommunikálnia kell az állampolgárokkal (nem feléjük, hanem velük), az így megszülető döntéseket pedig végig kell vinnie az államigazgatáson. És mindezt egy jól meghatározott világnézeti, politikai program szerint kell tennie, ellenkező esetben a kormányzás komplex aktusa rögtönzések sorozatára redukálódik. (Egyébként, valószínűleg a miniszterelnököt is ennek a rögtönzéses technikának a gyengeségei zavarják leginkább.) (...)

A »politikai kormányzás« egy forma, amely minden más formához hasonlóan bármilyen tartalommal kitölthető. Margaret Thatcher egy egész ország, akaratával szemben erőltette át saját vízióját, és bezárt bányákat, munkanélküliséget, leszakadó, gettósodó tömegeket hagyott maga után. FDR egy addig ismeretlen új többséget kovácsolt, fellendülést és csökkenő egyenlőtlenséget örökítve az utókorra. Az elhivatottság és a politikai kormányzás mindkettejük esetében ott volt, csak a vízió volt más. A Thatcherizmus, ahogy korábban például a nemzetiszocializmus, a baloldal kezéből vette ki a politikai kormányzás eszközét és töltötte meg szörnyű tartalommal.

Erre válaszul azonban nem a technokrácia elefántcsonttornyába kell visszavonulni, hanem az elhivatottsággal, a tenni akarással, a vízióval kell újra megbarátkozni. Jaj, és még valami: ha a fenti anekdotákból bármit is leszűrhetünk az a következő: a »politikai kormányzás« csak autentikus demokratikus, és igen, jó értelemben vett populista körülmények között valósítható meg, ellenkező esetben csak káros akarnokoskodás az egész. Ez tesz különbséget jó és rossz politika között, mert bár elfelejtjük, a történelem során igenis létezett jó, a köz javát szolgáló politika. És Magyarországnak most épp erre van szüksége. Jó politikára. Radikális baloldalira.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
USsange
2014. július 01. 17:32
gyurcsányfejű hülyegyerek...
puszika
2014. július 01. 16:56
Már nem azért Pap elvtárs,de mintha Thatcherre nem úgy emlékeznének saját országában,de még Európában sem,mint ahogy tetszett volt vázolni.Na ja,egy radikális/?/ baloldali teljesen másként élte meg.Lehet elvtárs,hogy te akkor még nem is éltél.Így emlékeid sem lehetnek.Olvasni meg minden félét lehet! Többször elolvasva az írást,meg kell mondanom,kebledben nem egy elkötelezett magyar szív dobog. Annál inkább egy anarchista internacionalistáé.Az pedig ismerve az elmult 100 év történéseit,a többség szempontjából igen veszélyes észjárás!!
Mich
2014. július 01. 12:18
A "Kettős mérce" az aminek hívják... Hogy "radikális baloldali", az már csak ráadás.
Antigoné
2014. július 01. 11:56
A thatcherizmus még egy radikális baloldali megmondónál is kis kezdőbetűvel írandó (tulajdonnévből képzett köznév).
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!