Hamis mítoszok

2014. július 10. 08:12

Végérvényesen letűnt a grundfoci korszaka, s vele együtt talán Brazília futballnagyhatalmi státusza is. Érzik ezt a brazilok is. Ezért estek apátiába.

2014. július 10. 08:12
Novák Miklós
Novák Miklós
MNO

De tovább is mehetünk, túl az országhatáron, »klasszikus« vb-elődöntőben még soha, egy csapat sem kapott hét gólt. 1950-ben a körmérkőzéses négyes döntőben éppen a brazilok gázolták el 7–1-re a svédeket, de akkor még tényleg más volt a foci. A kedd esti Németország–Brazília 7–1 talán az egész világbajnoki história legmeghökkentőbb eredménye.

A történelmi pillanat feljogosít minket arra, hogy leszámoljunk a hamis mítoszokkal. Melyek szerint Brazíliában mindenki focizik, méghozzá kiválóan, a brazilok egyenesen erre a játékra termettek, a labdarúgás mindennél fontosabb az országban.

Két és fél hete tartózkodom a dél-amerikai országban, de embereket spontán futballozni elvétve, inkább csak a tengerparton láttam, de bizony ott sem mindenki zsonglőr. A brazil bajnokságról tudjuk, hogy színvonalát, népszerűségét, tőkeerejét tekintve elmarad az európai elit ligáktól. A brazil foci az elmúlt tíz évben egyetlen világklasszist – Neymart – tudott kitermelni, de szimplán jó játékost sem sokat, Pelé és Ronaldo (a „Fenomén”) hazájában jobb híján olyan középszerű labdarúgót kell szerepeltetni centerként a válogatottban, mint Fred.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csakcsöndben
2014. július 10. 13:54
Utólag milyen gyorsan rájött mindenki, hogy a brazilok szarok a németek meg hűde jók.
llnnhegyi
2014. július 10. 13:50
Akadnak minden vb után,akik ezt vagy azt a focit temették. Hála Istennek soha nem lett igazuk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!