Bizet és a rasszizmus

2014. július 09. 21:11

A romák nem ismerik, nem tisztelik a törvényt – állítja Bizet Carmen című, részben a „cigánybűnözésről” is szóló operájában. Politikailag korrekt műkritika következik.

2014. július 09. 21:11
Koplárovics
Spíler

„A nemtelen és hányingerkeltő egyszerűséggel csak »cigánylánynak« nevezett főszereplőnővel tehát kendőzetlenül és eltagadhatatlanul azt mondatja ki a hazájában amúgy megbukott operaszerző, hogy a cigányok nem ismerik a törvényt. Tehát nem tartják be, nem tisztelik azt. Mindezt persze a jól ismert, alattomos módszerrel, közvetve érzékelteti, a szerelmet használva egyféle metaforaként. Persze jól tudjuk, mindez mit is akar sejtetni. Mit sejtetni! Hiszen ordít erről az egy kiszólásról is, hogy mit is kell tudni a »cigányokról« – Bizet szerint. 

Mindezt 2014 nyarán, a Margitszigeten, Budapest szívében. ersze, nem csak erről van itt szó. Pontosabban csak erről – ti. a torz előítéletekről – van itt szó, de igen diverzifikált, »sokszínű« formában. A Front National és Jean-Marie Le Pen előképeként is számon tartott Bizet nem csak, hogy megalkotja az »öngyűlölő cigány« képét, de részletesen be is mutatja a hozzájuk kapcsolódó előítéleteket. Így például, hogy a cigányok csak a kártyavetéshez, az ivászathoz és a bűnözéshez értenek. Na meg persze a féktelen bujálkodáshoz, szerelmeskedéshez. A szegény cigánylányt orvul kihasználó Don José persze drámai hősként ábrázoltatik.(...)

Nem mondhatunk mást, mint hogy ilyennek nincs helye egy progresszív, nyugatos demokráciában – pontosabban nem lenne! Mert hogy Magyarország már rég, de legalábbis 2010 tavasza óta nem az.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
luga
2014. július 09. 23:46
Jó fej vagy, Koplárovics!
Antifasiszta_Légió
2014. július 09. 23:15
a cigány-zsidó "kérdésből" mind is voltak-lesznek akik bizniszt csinálnak, voltak vannak és lesznek is, hiába túljelentős mindkét népcsoport...
packó_
2014. július 09. 22:12
Erősen meg kellene vizsgálni a TASZ-nak és a hasonlóknak, hogy az opera alapjául szolgáló regény írójának, Proper Mérimée-nek nem voltak -e gyanús kapcsolatai. Nem vonult e vissza Kőszegre a Szálasi parlamentjével? Nem beszélt-e az idegenrendészeti eljárásról úgy, mint idegenrendészeti eljárásról? Gyanús, nagyon gyanús! Nem engedni eltemetni, vagy kiásni és nem eltemetni!
paraklétosz
2014. július 09. 21:40
A Miferink megmondá, hogy hányingerkeltő a cigányozás, azóta ő is meg az egész sajtó cigánykereket hány.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!