Becsapott magyar családapák a keleti fronton

2014. július 07. 13:45

Mi, a Nyugat-Ukrajnából odavitt katonák állunk és várjuk a szeparatisták támadását. Interjú.

2014. július 07. 13:45
István
Kárpátalja

„– Hová vitték önöket Beregszászból?

– Előbb Rivnébe vittek, ahol 25 napot töltöttünk a gyakorlótéren. Kaptunk egy velem egyidős önjáró löveget, de semmi újat nem mutattak. Tíz évvel ezelőtt Volodimir Volinszkban tüzérként szolgáltam egy pontosan olyan önjáró lövegen, mint a mostani. A tisztjeim közül kettő ugyanaz, aki akkor, igaz, az egyik már nem kapitány, hanem polkovnik, de a másik még mindig ugyanúgy sztársina.

Rivnéből több helyen megállva a Dnyipropetrovszki terület Donyecki területtel szomszédos részére vittek tovább, majd előre mentünk Novoukrajinkáig, ami állítólag már nincs messze Donyecktől. Nem volt előttünk elővéd, annak ellenére, hogy megígérték. Pedig ha az én önjáró lövegem felrobban, az egy kisebb falut is elpusztíthat, 3,5 tonna robbanóanyag van benne. Normális viszonyok között az ilyen lövegnek mindig hátul kell maradnia, mert én húsz kilométerről el tudok találni vele bármit. Ottani férfiakat egyet sem látni a váro­sokban, csak nőket. Mi, a Nyugat-Ukrajnából odavitt katonák állunk és várjuk a szeparatisták támadását. Idáig szerencsére nem kellett harcolnunk, mert nem támadtak meg minket. De két esetben érte találat az ellenőrző posztjainkat. Egyszer a helyiek kimentek az ellenőrző posztra Novaukrajinka közelében, megvendégelték a katonáinkat. Amíg azok ettek, ittak, addig az út túloldalán az ellenség elfoglalta a pozícióját. Később vállról indítható rakétával tüzet nyitottak rájuk, tizenhárman voltak a poszton, mind meghaltak. Egyszóval vigyázni kell a helyi lakossággal, és mindenki mással is. Ha valami veszélyt szimatolnak a tisztjeink, egy hétre is eltűnnek. Egyébként ott a tisztek mindig hazudnak, soha nem mondanak igazat. Veszélyesek a katonatársaink is, akik gyakran és sokat isznak, majd részegen összevissza lövöldöznek. Van egy, aki kézigránáttal és kalasnyikovval a kezében sorakoztat éjjel mindenkit, pedig ugyanolyan katona az illető, mint mi. Akad olyan, valószínűleg tényleg önkéntes, aki legalább hatvanévesnek néz ki.

Egyébként szinte mindenki azt mondta nekem ott, akivel beszélgettem erről, hogy ő nem önkéntes, őt is behívták.

– Milyen az élelem? Van tisztálkodási lehetőség?

– Az ennivaló nem embernek való. Reggelizni nem járunk mostanában már, inkább főzünk magunknak egy kávét, az ebédet nem mindig tudjuk megenni. Tizenöt literes vedérben főzünk magunknak vacsorát, és le van tudva az egész nap. 2000 és 2200 hrivnyás zsoldot kapunk beosztástól függően, amiből főleg élelmet és minden mást veszünk, ami szükséges. Állítólag az amerikaiak küldtek nekünk golyóálló mellényeket, meg szárazélelem-csomagokat. Mi abból még semmit nem láttunk. Ötezer hrivnyáért vehetünk magunknak olyan golyóálló mellényt, amely 50 méterről átlőhető kalasnyikovval, nem ér semmit. Az amerikai szárazélelem-csomagokat 220 hrivnyáért lehet megvenni a boltokban. A körülmények embertelenek, nincs tisztálkodási lehetőség. Csak ebédkor lehet az étkezdénél vizet szerezni a lajtoskocsiból, ami inni is kevés, nem megmosdani. Van ott egy folyó, de csak ritkán engednek le fürödni. Hónapok óta vagyunk életveszélyben és embertelen körülmények között. Közben egyszer voltunk a mikolajivi gyakorlótéren is, na ott volt meleg víz, volt fürdési lehetőség. Lassan az egyenruha is elrongyolódott rajtam. A katonakönyvünkbe csak azután pecsételték be, hogy hol vagyunk, miután emiatt fellázadtunk.

Nincs villanyáram, a mobiltelefonjainkat csak generátorról tudjuk tölteni, de ahhoz csak ritkán kapunk benzint.

Az ország vezetőinek ígérete ellenére rendszeresen kapom a harctéren az értesítő SMS-eket a banktól, hogy fizessem be a részleteket, mert különben…Nem fizetjük, lesz ami lesz. Úgy tapasztalom, hogy ebben az országban mindenki hazudik, minden szinten rendetlenség van, és aki teheti, az lop.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bsandor
2014. július 07. 17:54
mintha tizennyolc lennék,ez van,a kosztra pedig ne panaszkodj,az amcsiké sem jobb,legfeljebb szinesebb és énekel miközben eszed,maradj épségben
betamás89
2014. július 07. 17:52
Örvendek, hogy a mandineren megjelent az interjú. Most már csak arra várok, hogy Navracsics is nyilvánuljon meg.
Kárpáti Zoltán
2014. július 07. 16:29
Szóval beregszászi magyarokat hajt az ukrán kormány a vágóhídra akaratuk ellenére. Orbán Viktor meg úgy emlékszem, hogy azt ígérte, hogy megvédi őket. Nem úgy veszem észre. Ellenben viszont maximálisan támogatja ezt az ukrán kormányt, és annak segédkezet nyújt mindehhez. És ezzel elárulja a kárpátaljai magyarokat.
Kárpáti Zoltán
2014. július 07. 15:19
Megmondom én mi a veszélyes. Szabad embernek fegyvert adni a kezébe. Miközben korbáccsal ütjük.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!