Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

A hiba nem a bank készülékében van

2014. július 09. 13:58

Most a devizahitelesek úgymond megmentésével az állam hatalmas gazdasági és pénzügyi károkat okoz nemcsak a bankoknak, hanem az ország minden lakosának.

2014. július 09. 13:58
Gere Ádám
hvg.hu

Most a devizahitelesek úgymond megmentésével az állam hatalmas gazdasági és pénzügyi károkat okoz nemcsak a bankoknak, hanem az ország minden lakosának. De még ennél is súlyosabb az a morális rombolás, amit az ország mentalitásában végez.

A kormány szokásos olcsó demagógiájával azt a látszatot igyekszik kelteni, hogy a terheket majd a bűnös bankoknak kell viselniük. A tervezett mentőcsomag természetesen rontani fogja a bankok pozícióit, ami nyilván csökkenteni fogja a bankok kölcsönzési lehetőségeit, ez pedig nyilván negatív hatással lesz a gazdaság teljesítményére. De a devizahitelesek félresikerült spekulációja folytán keletkezett veszteséget mindenki fizetni fogja; a tervezett mentőcsomag hírére a forint árfolyama esni kezdett. Ez azt jelenti, hogy mindenkinek, akinek forintban jövedelme vagy vagyona van szegényebb lett. Az alacsony forintárfolyam tulajdonképpen adó, amit mindenki fizet.

De van még ennél is rosszabb hír. Két leckét tanult meg az ország a devizahiteles történetből. Az egyik az, hogy ha kockáztatunk és nyerünk, a nyereség a miénk, ha vesztünk a veszteséget a közösség fizeti. A másik az, hogy a szerződés, azaz a magántulajdon nem számít, abba bármikor beleavatkozhat az állam.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Senye Péter
2014. július 10. 08:57
A bankok itt és világszerte túltették magukat azon a tényen, hogy hánykolódik és félig megtelt vízzel a gazdaság hajója. Gazdaságilag magukat tévedhetetlennek nyilvánították és ha bajba kerültek az állam és az adófizetők kötelességének vélték kimentésüket. Időnként azért már a középkorban is alkalmazták a 'banca rupta' (összetört pénzváltó asztal) intézményét.
balbako_
2014. július 09. 18:41
Felkínálták a lehetőséget egyezzenek meg a károsultakkal. Szórakoztak, nem kínáltak elfogadható megoldást. Most kaptak. Amúgy ezt a horror nyereséget már egyszer becsápolták akkor nem volt bölcs szó, hogy talán mégsem kéne öngyilkosságba hajszolni a mohóságuk miatt az adóst.
OberEnnsinnen
2014. július 09. 16:56
Zdeborsky, Felcsuti, Király, Simor, Veres, Gere...stb. börtön, börtön, börtön, börtön, börtön, börtön... börtön,
puszika
2014. július 09. 16:39
Gere úr! Tudom a hvg-nél az a két szó amit az irásából kihagyott nem használt,nem alkalmazott kifejezés. Na mit gondol melyik az a két szó? Ime! Két leckét tanult meg az ország....... Az egyik az,ha TISZTESSÉGES FELTÉTELEK szerint kockáztatunk és nyerünk,a nyereség a miénk,ha TISZTESSÉGES FELTÉTELEK mellett veszítünk,a veszteséget MI FIZETJÜK. Ugye világos????
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!