Dohányforduló

2014. július 01. 15:07

Egy év után is csak annyi biztos: a hálózat a bornírt államosítás példájaként vonulhat be a gazdaságtörténetbe.

2014. július 01. 15:07
Friss Róbert
Népszava

„Egy év után is csak annyi biztos: a hálózat a bornírt államosítás példájaként vonulhat be a gazdaságtörténetbe. Hogyan lehet a 40 ezer dohányt (is) árusító helyből betörőbiztos-tejüveges hatezret csinálni úgy, hogy a tulajdonosok csaknem teljes körét lecseréljük párthívekre. Nem vigasz, de amúgy az új koncessziósok sem mind jártak jól. A dohánygyártók nyolcmilliárd forintnyi bizományosi árujából májusban kétmilliárdnyi lejárt tartozás volt. A trafikok kétharmada veszteséges. A »piacot« a kényszer tartja még egyben: sokan az összes tartalékukat befektették, így nem tudnak kiszállni az üzletből, mert mindenüket elvesztenék. Négyszáz milliárdnyi állami adóbevételt generáló piac billeg itt.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Caipirinha
2014. július 01. 21:31
Elfogulatlan drukkerként: nem ez volt a kormány legsikeresebb húzása.Még akkor sem,ha a témaadó cikk szerzőjével és a kaján mindenben ellendrukkerekkel sem tudok egyetérteni.A szándék valószínűleg jó volt,de ami ebből kijött...
gabi62
2014. július 01. 19:36
Nem értem a felháborodást. Svédországban már a 70-es években amikor ott töltöttm, több időt, csak kijelölt üzletekben lehetett cigarettát és alkoholt vásárolni. Ez így volt természetes mindenkinek. Nem is volt annyi bagós mint nálunk. Egyébként többek között a törvénynek köszönhetően leszoktam a cigiról.
cutcopy
2014. július 01. 18:09
Akinek Gyurcsány megfelelt az egy szót se szóljon mostanában..
abraka
2014. július 01. 17:06
Nem mindenki bukott az üzleten. Például a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt kapja a TELJES éves koncessziók összegét és ezt a pénzt simán felélheti. Igaz ez csak pár milliárd, alig jut pár tízmillió fejenként évente, és nem kell rettegni, ha elfogy, mert a következő évben megint tejelnek a dohányboltok. Ilyen szerintem sehol a világon nincs, hogy a koncessziót számolatlanul, ellenőrizetlenül szétosztogathatják a haverok egymás közt. Az államkasszába egy fitying sem kerül a koncesszióból.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!