Beszéljünk Izraelről és Palesztináról!

2014. július 25. 16:20

Teljes mértékben támogatom a palesztin államot és Izrael stratégiai felelősségét nagyobbnak érzem.

2014. július 25. 16:20
Barok Eszter
Eszter's Offtopic

„Ami engem illet, én teljes mértékben támogatom a palesztin államot, és Szlankó Bálinthoz hasonlóan Izrael stratégiai felelősségét nagyobbnak érzem, hiszen minden szempontból ők az erősebbek, a világhatalmi pozíciójuk kivételes, és nem állíthatjuk, hogy ezzel ne élnének sajnos vissza. Összességében véve a kétállami megoldást tartom elfogadhatónak, de pontosan tudom, hogy egyelőre a helyzet nem érett meg arra, hogy ennek a kivitelezésére sor kerülhessen: Jeruzsálemre mindkét fél fővárosként és szent helyként tekint, Ciszjordánia határai máig nem egyértelműek, ráadásul hétmillió palesztin menekült várja, hogy visszatérhessen ősei földjére, ami a zsidóságot könnyedén kisebbségi pozícióba helyezheti. Emellett egyik fél sem bízik a másikban, Izrael egyenesen terrorcsoportként tekint a katonai szervezetet is fenntartó politikai mozgalomra, mely a Palesztin Autonómiát irányítja.

Amíg a harcok folynak, több ezer ártatlan, civil áldozat veszíti az életét. Elsősorban palesztinok, de ez főként annak tudható be, hogy Gáza elképesztően sűrűn lakott terület, azonkívül a blokád miatt az életkörülmények is rettenetesek. Természetesen az izraeli áldozatokért is fáj a szívem: amikor egy háború emberáldozatot követel, nincs vallás és bőrszín, csak vér és könnyek vannak, amit mindegy, hogy hidzsáb vagy kipa takar-e.  Épp ezért jut eszembe újra és újra: ne tessék elhamarkodottan, és pláne gyűlölettől elvakultan ítélkezni, amikor erről az érzékeny, árnyalt témáról van szó.  Nem véletlenül húzódik a konfliktus hosszú évek óta: az igazság nem fekete vagy fehér, de nem is kék-fehér vagy piros-fekete-zöld-fehér. Túl sok minden történt az évtizedek során, ami összemosta a színeket.

Nem vagyok se zsidó-keresztény, se muszlim, de imádkozom a békéért, és bízom abban, hogy a kétállami szabadság egy napon létrejöhet.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 105 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
öszödibeszéd
2014. július 27. 16:09
"Te miről beszélsz, jóember? A "menekülttábor" nem sátrakat jelent, hanem városi lakókörülményeket" - írod. Te miről beszélsz ciónka? Városi lakókörüményeket jelent??? Akkor kötözzenek be oda a koszos, büdös kaftánosok! http://kitekinto.hu/iszlam/2012/11/23/elet_a_menekulttaborban_dzsalazun/#.U9UGnLEUzF8
GV0917
2014. július 27. 11:12
Beszéljünk Izraelről és Palesztináról. Beszélhetünk, de két dolog ugrik be. Izrael- Móricka.Nos a tanítónéni szól, hogy ki tud találós kéréseket?Naná, hogy a Móricka tud! - Tanító néni, mi az, ami P-vel kezdődik és inával végződik?Már csattan is pofon a szemtelen nebuló képén! _ DE hát miért? Ezzel vannak tele a hírek: PalesztINA!Arról már nem tehetek, hogy a britek úgy döntöttek, nekik az arabok kellenek! Terrorista támadásokkal kezdődött- ami mára furcsa módon visszaütött.... Sztálin volt a legnagyobb pácban! Ő utálta a zsidókat, de mivel az USA egyértelműen támogatta Izraelt, átállt a palesztin oldalra. A Rottweiler nyugtalan. Egy bolha állandóan csipkedi de képtelen megszabadulni tőle.Furcsa az élet.
balbako_
2014. július 27. 07:12
Izrael egy fasiszta állam. Megszálló aki az őslakosok módszeres irtására rendezkedett be miközben egyfolytában saját 70 évvel ezelőtti veszteségeit siratja.
Eltünt
2014. július 27. 02:17
Nem a magyarokra tartozik a két ország véres háborúja.Látjuk a II világháború áldozatainak megemlékezése során izrael csak a saját fajtáját ismeri el mint áldozatok,szobor állításnál nem tetszett minden áldozatról szól ,kizárólag a zsidóknak akartak szobrot,.II világháborúban Izraeli veszteség csekély a 100 millió ártatlan ember kiirtásához képest sose halljuk tőlük hogy az összes áldozatot megemlítenék. Nem lehetetlen az se hogy az acsarkodó ballib az izraeli háborút a jobboldal magyarokra keni ,mint minden esetben a magyarokat le nácizzák.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!